fredag 27. april 2018

Sjarmen med tarmen av Giulia Enders

Hvorfor har jeg ikke lest denne boken før? Jeg har lest flotte omtaler av den, men fikk ikke fingeren ut før for noen uker siden, da den ropte på meg fra hyllen i bokhandelen. Det er solgt 70000 eksemplarer bare i Norge, og den utgis i 36 land, så det er heldigvis mange som har fått med seg "det glade budskap" ☺

Forlaget om boken: 
Mat er ikke bare kalorier og næringsinnhold. Mat er viktig også når det gjelder hva den forsyner tarmen med av bakterier. Ny forskning avdekker forbløffende sammenhenger mellom tarmen og resten av kroppen: Ubalanse i bakteriefloraen kan blant annet føre til oppblåsthet og smerter, overvekt, depresjon, allergi, intoleranse og Alzheimer. For å føle oss vel, ha god helse og balanse i kropp og sinn må vi med andre ord ta vare på tarmen vår.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015
Sider: 288
Kilde: Kjøpt selv

Guilia Enders bok om tarmsystemet vårt, er virkelig en liten sjarmbombe. Hun skriver lekende lett og forståelig og bruker humoristiske eksempler det er lett å kjenne seg igjen i. Behovet for å kunne ta informasjon som dette på alvor er stort hos meg, men jeg følte aldri at forfatteren var ute på tynn is, dette har hun greie på! I tillegg avslutter hun boken med en solid kildehenvisning, så det er lett å følge opp de mest interessante delene.

Boken er delt i tre hovedtemaer, og den første delen starter og slutter med det ekleste av alt bæsj. Har du noen gang spurt deg selv om du sitter riktig på do? og hva er det egentlig som skjer når vi bæsjer... Til slutt får vi en liten forelesning om avføring, om bestanddeler, farge og konsistens - virkelig veldig interessant spør du meg!

I en klargjørende innføring i hvordan tarmsystemet vårt er bygget opp, får vi vite hvorfor en rank holdning etter et overdådig måltid hjelper mot sure oppstøt. Det er interessant å høre hva som skjer med rå protein når den kommer ned i magesekken og kommer i kontakt med fordøyelsesensymer,

For meg som med jevne mellomrom får høre at det "ikke er bra for kroppen unngå kjøtt", er det kjekt med kvalifiserte påstander om det motsatte. Vi lærer om hvordan arakidonsyren i kjøtt, melk og egg fremstiller smertefremkallende signalstoffer, mens fettsyrene i planteoljer har betennelsesdempende virkestoffer.

Sjarmen med tarmen er rett og slett en morsom bok. Jeg humrer meg gjennom historien om innvollsorm, om toksoplasma og salmonella, og har lært masse om disse smådjevlene som gjerne vil bo i tarmene våre. Bakterier er eksperter og gode rådgivere, de er trenere og tar ansvar for massasje og smøring. I denne boken fremstilles immunforsvaret, bakteriene og mikrobene med menneskelige egenskaper, noe som bidrar til at boken blir lettlest.

Det er interessant å høre om hvordan tarmen påvirker hjernen, og sammenligningen mellom en sjøpung og vår hjerne er treffende i all sin enkelhet. Hvis du trodde at dårlig humør, glede, usikkerhet, velvære eller bekymringer kommer fra hjernen, så tar du feil, tarmen har forbindelse med mange områder i hjernen, så du må bare begynne å være snill med den!

Min konklusjon etter å ha blitt inspirert av denne boken: renslighet & prebiotika! 

Å prompe hele tiden er ikke særlig behagelig. Mye gass blåser opp tarmen på en ubehagelig måte. Litt promping er derimot en sunn plikt! Vi er levende vesener, og i tarmen vår lever en hel liten verden der man arbeider flittig og produserer mangt og meget. På samme måte som jorden må avfinne seg med våre avgasser, bør vi også lede mikrobenes avgasser videre på en vennligsinnet måte. Det kan ofte lyde som en munter fanfare, og det behøver ikke nødvendigvis lukte vondt.

*******

Forfatteren, Giulia Enders, er en ung tysk forsker og medisinstudent som selv fikk noen underlige sår hun ikke ble kvitt med hudbehandling, og som ingen leger fant årsaken til. Til slutt tok hun saken i egne hender, fant ut at hun faktisk hadde en tarmsykdom, la om kostholdet og ble frisk. Les mer om hennes oppsiktsvekkende historie i denne usedvanlige boka om et av våre mest undervurderte organer.

2 kommentarer:

 1. Får lyst til å skrive i caps. I Nikeånd. Just do it.
  JEG ELSKET DENNE BOKA..

  Drev familien til vanvidd med alle anekdotene og diverse spørsmål og bæsjefarger og konsistens. Noe av det nyttigste jeg har lest på år. Viktig og oversett. Og egentlig vet vi - og kroppene våre - mye av dette fra før, helt naturlig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg, dette er superinteressant og spennende lesning. Har undret meg litt over få "klikk" på omtalen, veldig få, mye færre enn normalt, så min tanke var at "folket" ikke interesserer seg for sitt indre univers.
   Takk for kommentar, godt å vite at vi er to som liker denne boken :)

   Slett