tirsdag 6. september 2016

Høstlansering av nye bøker - Litteraturhuset i Bergen

Høsten er den travle årstiden for lansering av nye bøker, og i den forbindelse besøkte Cappelen Damm Bergen i dag. Dette showet har jeg vært med på noen ganger før, og de innfridde til gangs i år også. Etter å ha blitt godgjort, mykgjort, gladgjort (?) litt med utsøkte smaker, både på fat og i glass, startet presentasjonen av høstens bøker.

Boken som inneholder presentasjon av årets bøker fra Cappelen Damms, er på hele 260 sider. Heldigvis snakket de ikke om alle disse, da hadde vi sittet der lenge. Mange bøker ble nevnt og noen ble gjort ekstra stas på, siden forfatterne var med på lanseringen, og i kveld fikk vi hilse på forfatterne av 6 bøker.

Erik Fosnes Hansen som leste for oss fra Et hummerliv 
Den siste forfatteren som snakket til oss, Erik Fosnes Hansen er for tiden også aktuell med filmatiseringen av Løvekvinnen, som kom ut som roman i 2006. Nå etter en "pause" på ti år, gir han ut sin femte roman, som heter Et hummerliv. Han leste de første fire sidene i romanen sin for oss, og siden jeg hadde boken hans i posen, leste jeg videre på bussen hjem. Gleder meg til fortsettelsen!

Første dame ut i kveld var Siri M. Kvamme. Hun har skrevet en roman som heter Verden leker gjemsel, hvor hun bygger historien rundt sin egen erfaring med en fæl øyesykdom som kan ta synet fra pasienten. Hun leste fra boken sin, og fikk på den måten alle i salen til å humre og le godt. Tema er alvorlig nok, og for meg som brått har blitt dim på synet, bestemte jeg meg raskt for at "denne må jeg lese."

Siri Kvamme fortalte om boken og greide å gjøre meg nysgjerrig på den
Vigdis Hjorth var neste kvinne ut, og også hun leste til oss fra sin nye roman, som heter Arv og miljø. Hun ga gass og la kraft bak ordene når hun leste, noe som gjorde det hele til en spennende fremføring.

Vigdis Hjorth gir gass når hun leser for oss
Adam Bjerck, du vet Adams matkasse? han var også på besøk. Ikke viste jeg at han er bergenser og sååååå ung! Han har skrevet boken Enkle hverdagsmiddager med mange menyforslag for en hel uke, og med tips om hvordan vi kan bli bedre på kjøkkenet og bedre og mer økonomiske forbrukere.

Adam Bjerck en ung grunder som nå har laget en praktisk bok til oss
Etter pausen var det søstrene Hilde og Ylva Østby sin tur. De har skrevet en bok om hukommelse, ikke en sånn med husketeknikker, men mer en bok om hvordan hjernen fungerer. De fortalte på en morsom måte om seg selv og om hvordan boken Å dykke etter sjøhester har kommet i stand.

Hilde og Ylva Østby startet med å poengtere at de er ikke gift, men søstre :)
Så var det alle bergensernes helt Chris Tvedt sin tur. Han har latt sin kone Elisabeth, som har vært medforfatter på de tre siste bøkene hans få fred, og har skrevet et nytt kapittel om Mikael Brenne. Den som forvolder en annens død heter kriminalromanen som kommer ut i oktober. Etter å ha hørt Chris Tvedt fortelle om den litt tunge starten på skrivingen, er det med skrekkblandet forventning jeg ser frem til boken er klar. Forlaget har ennå ingen link til boken på siden sin.

Chris Tvedt som har latt Edvard Matre hvile, og vekket Mikael Brenne til live igjen

5 kommentarer:

 1. Artig å lese. Og Fosnes Hansen skulle jeg gjerne ha hørt. (men dessverre ble jeg ikke inivitert til bokmøtet CD hadde i Trondheim, i år.. glemt? Har vært med før.) Håper å få lest både Rt Hummerliv, Arv og Miljø og Tvedts nye bok når jeg får tak i bøkene.

  SvarSlett
  Svar
  1. De pleier jo alltid være i Trondheim før Bergen, så jeg undret meg litt over hvorfor det ikke kom et referat fra deg. Jeg kan i alle fall trøste deg med at vi har mye godt å se frem til :)

   Slett
 2. Flott innlegg fra gårsdagen,Tine!Det var en god del bøker som fristet så gjenstår det å se hvor mange man faktisk får lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å gi gass og håpe på lange mørke høstkvelder :)

   Slett
 3. Det skulle ha vært moro å vært der. Fin blogg:)

  SvarSlett