lørdag 10. september 2016

Helbrederen av Antti Tuomainen - Finlands beste krim i 2011

Det er noe fryktelig dystopisk over denne kriminalromanen, og de mørke scenene i begynnelsen av historien fylte meg med dyp uro. Siden jeg skal til Helsinki til uken, ville jeg lese noe herfra, men jeg håper inderlig at byen viser seg fra en litt lystigere side, enn den vi ser her.

Forlagets presentasjon:
Verden sliter med dramatiske klimaforandringer. Havnivået har steget, store kystområder er oversvømt, forlatte kjøretøy brenner i gatene og myndighetene advarer mot spredning av pest. Millioner av mennesker er på flukt, og i Europa rømmer mange mot det høye nord, hvor forholdene ennå er levelige.

I Finland er Helsinki er blitt en lovløs by hvor bortføringer og drap er hverdagskost. Poeten Tapani leter fortvilet etter sin forsvunne kone, journalisten Johanna. Hun skrev på en historie om en seriemorder som kaller seg Helbrederen da hun forsvant. Han dreper kjente forretningsmenn og deres familier, siden han holder dem ansvarlig for klimakrisen. Men så viser det seg at hemmeligheter i Johannas fortid knytter henne til seriemorderen hun etterforsker ...

Det er ikke tvil om at Antti Tuomainen skriver godt, og om mitt første møte med ham ikke ble helt som planlagt, er det i alle fall helt sikkert at jeg skal lese mer av ham. Helbrederen er en liten flis av en bok som ble slukt i en eneste jafs, på en etterlengtet søndag fylt av sol (!) i september.

Hele handlingen foregår i noen førjulsdager, et ukjent antall år frem i tid. Byen er preget av at verden holder på å kollapse, og hverdagen er dysfunksjonell, mørk og dyster. Hovedpersonen Tapani opplever sitt livs mareritt når konen Johanna forsvinner. Han finner ut av hvilken sak hun jobbet med, og ser at også fotografen hun samarbeidet med er borte. Det er lite som fungerer i Helsinki, politiet driver ikke etterforskning av forsvinninger, og knapt nok mord, for med de lovløse tilstandene som hersker er det fånyttes. Allikevel, eller kanskje derfor, utleverer etterforsker Jaatinen nok informasjon til Tapani, til at han kan forsøke å spore henne opp.

Det er det flotte språket og den tankevekkende bakgrunnen som gjør at jeg likte boken så godt. Tuomainen kom ut med Mørkt som mitt hjerte i fjor, en bok som sporenstreks ble bestilt på biblioteket, og ligger klar som neste bok ut.

Rita leser likte boken godt, og har skrevet en flott omtale av den

Forlag: Font
Utgitt: 2011/på norsk 2014
Sider: 189
Kilde: kjøpt selv

12 kommentarer:

 1. Fint, da fikk jeg litt info om denne - jeg tror jeg har den i en eller annen hylle, men den har ikke blitt prioritert - sjekket om den var i lyd, men det er den visst ikke

  SvarSlett
  Svar
  1. Den går raskt å lese, så du trenger ikke vente på lyd :)

   Slett
 2. Så godt at det finnes en kortfattet krim! Jeg er på jakt etter bøker som har under 250 sider, da jeg ofte sitter med tre- fire kolosser samtidig, og blir helt stressa i hodet! Men innrømmer også at noen av de beste jeg har lest er tykke bøker. Så dette er mitt problem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en fin "pausebok" mellom kolossene :)

   Slett
 3. Denne leste jeg i juli og likte den svært godt, husker kommentaren din om at du ville lese den før du skulle til Finland i høst :) Moro at du likte den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå nærmer det seg Finland, og jeg er glad for at jeg fikk tips om denne her :)

   Slett
 4. Har hatt denne liggande i evigheter, men egentlig ikkje sett nåke nøye på den! Kanskje den får bli dytta litt fram i lesehaugen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare til å dytte den frem, du kommer ikke til å angre.

   Slett
 5. Jeg likte også denne godt, blogget om den i sin tid også.:)
  Skjønner at du håper Helsinki er bedre enn dette...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvis Helsinki viser seg fra denne siden, kommer jeg til å bli skremt :) Heldigvis har jeg et helt annet bilde på netthinnen nå etter jeg har lest Mørkt som mitt hjerte av samme forfatter.

   Slett
 6. Denne boken tror jeg nok blir litt for mørk for min smak :) Håper du får en fin tur og at Helsinki viser seg fra sin beste side :)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg nå lest etter din anbefaling og - for en skummel, men flott bok! Den var svært dystopisk, men forfatteren får meg til å tro på historien hele veien. Takk for tipset!

  SvarSlett