fredag 23. september 2016

En søster i mitt hus - ny vakker roman av Linda Olsson

Linda Olsson har gitt ut fire romaner siden braksuksessen La meg synge deg stille sanger. Jeg har lest dem alle sammen og likt dem veldig godt, så også denne aller nyeste av året En søster i mitt hus.

Fra bakpå boken:
Søstrene Maria og Emma har ikke sett hverandre siden moren døde to år tidligere. Nå kommer Emma på besøk til Marias hus i Spania. I begynnelsen er forholdet dem i mellom anstrengt. Maria bor alene og opplever at Emma forstyrrer livet hennes.

Men gradvis går samtalene dem imellom inn på et dypere spor, og minnene fra barndommen dukker opp. Til slutt må de begynne å prate om det unevnelige. Om søsteren de mistet. Den mest elskede av dem, hun som døde.


Forlag: VigmostadBjørke
Utgitt: 2016
Sider: 217
Kilde: Leseeksemplar

Denne stillferdige romanen blir fremstilt som "et vakkert søskendrama", og den betegnelsen må jeg si meg helt enig i. Det er vakkert uten å bli sukkersøtt, og heldigvis er handlingen helt fri for gamle forslitte klisjèer.

Vi møter to voksne damer som har hatt lite med hverandre å gjøre, hele sitt voksne liv. Det går tydelig frem helt fra begynnelsen at en stor krise tidlig i livet har gjort at Maria har trukket seg inn i seg selv. Søstrene ser på denne og andre hendelser i deres felles liv, i etterpåklokskapens lys, sett fra hvert deres ståsted.

Historien er fortalt i en tidslinje uten hopping i tid eller sted, noe jeg synes er befriende siden det går 13 på dusinet av romaner med to historier som smeltes sammen. Selv slukte jeg boken på noen stille timer, alene hjemme, noen deilige timer som gjorde at jeg satt igjen med en etterlengtet stillhet inni hodet, og fred i sjelen.

Romanen tar for seg sorg, savn og viktigheten av å ikke tillegge andre tanker og meninger, de kanskje ikke har. Det er ikke en trist bok, men en fortelling full av tilgivelse og håp.  Den anbefales på det varmeste!

11 kommentarer:

 1. Likte veldig godt "La meg synge deg stille sanger", men etter det har jeg lest lite av denne forfatteren. Vet ikke helt hvorfor, for ut fra omtaler burde jeg like bøkene til Linda Olsson.

  Ha en fin helg Tine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror hennes mest kjente bok gjorde inntrykk på mange, men jeg synes det hun har skrevet etterpå også er veldig bra. Ønsker deg også en flott helg Gro!

   Slett
 2. Men du? Da tar jeg med meg Linda og søstrene og går og legger meg! Har høye forventninger til denne :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tipper du hadde en herlig stund i sengen i går :)

   Slett
 3. Har enda ikke lest noe av Olsson... Men denne høres fin ut. God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Begynn med denne du, og jobb deg bakover, da har du den desidert beste til sist :)

   Slett
 4. Tihi, måtte flire litt av kommentaren du ga til Berit! ;-) Denne er på vei til meg, trodde jeg skulle få den til helgen men enten har du fått den før eller så er postmannen litt treg her oppe. Uansett så har jeg likt flere av bøkene hennes og ser frem til å lese denne. Likte ikke helt slutten på den forrige husker jeg og derfor ble det litt trekk der.Ha en god helg,Tine:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte den var "innafor" :) Tipper du har slitt ut postmannen din med alle bøkene, så han går sikkert supersakte. Den forrige var det litt mer brodd i, denne her er fiiiiin hele veien gjennom, også slutten, så du har noe å glede deg til :)

   Slett
 5. Omtalen din er så bra og informativ. Må lese denne også. Har lest de andre av Linda Olsson.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord Åslaug, gleder meg til å høre dine tanker om boken.

   Slett
 6. Jeg har lest tre av Linda Olssons romaner, og har definitivt likt debutromanen hennes om de stille sangene aller best. Senere har det vært litt for lite fornyelse, etter min oppfatning. Siden jeg synes kvaliteten har avtatt, har jeg gitt opp dette forfatterskapet. Det er så mange bøker og så lite tid. Hun kommer ikke lenger opp på min prioriteringsliste. Det må en litteraturpris til før min interesse atter tennes.

  SvarSlett