tirsdag 13. september 2016

Bokhøsten er i gang - i dag gjestet Kagge Forlag vår vakre, varme by

Kanskje dette bare er bokelskerhumor, men det traff i alle fall meg :)
Kagge Forlag inviterte i dag bokhandlere (og et par bokblogger) til høstfest. Hvem kunne vite at 13 september skulle bli den varmeste, fineste sommerdagen i hele år? Stedet for begivenheten var Verftet, så til tross for at vi satt inne under presentasjonen, så fikk vi med oss litt bølgeskvulp og en nydelig solnedgang. Vi fikk stilnet knurrende mager med deilig lasagne, og noe godt i glasset, før presentasjonen startet.

Som seg hør og bør fikk vi med oss et nett med spennende bøker hjem
Forlaget stilte med kjente profilører og hadde med seg intet mindre enn ni forfattere, som fikk presentere bøkene sine "live". På storskjerm fikk vi besøk av mange flere, både med film og i bilder. Det er ikke få bøker som skal ut på markedet nå i høst, mange av dem glimrende gavebøker for mennesker som ikke akkurat kaller seg en bokorm.

Erling Kagge var først ut med presentasjonen av sin bok Stillhet i støyens tid. Selv er jeg veldig glad i stillhet, nærmest avhengig av det, så denne ble jeg nysgjerrig på.

Øystein Bogen, utenriksreporter fra TV 2 beskriver i sin nye bok Putin og jeg, hva som har skjedd i Russland de siste tjue årene, siden Putin strammet grepet der øst.

Ola Thune, den tidligere KRIPOS-etterforskeren, har skrevet en spennende bok som heter Byen vest for loven. Den handler om ukultur, maktspill og udugelighet i Bergen. De fleste kjenner hans rolle som etterforsker av profilerte saker i løpet av de 35 årene han har jobbet i Bergen, og jeg er sikker på at mange ønsker å høre hva han har å fortelle.

Ingvild Tenfjord avsluttet første økt med presentasjon av sin nette lille bok om vin, Norges beste vinkjøp 2017. Denne damen vet hva hun snakker om, og har nå laget et praktisk lite oppslagsverk for mennesker i farten, som sikter etter å treffe rett med vinvalget sitt.

Kaja Nordengen er lege med spesialområde nevrokirurgi. Hun har skrevet boken Hjernen er stjernen, om hvordan hjernen din gjør deg til den du er. Boken er ikke beregnet på hennes kolleger, men på oss dødelige som har lyst å lære mer om hjernen vår, og hvordan den fungerer.

Per-Einar Binder gir nå ut boken med den flotte tittelen Ikke vær så slem mot deg selv. I boken ønsker professoren i psykologi å oppfordre oss til å tørre å være vanlig. Livet trenger ikke være perfekt, og vi må lære oss å snakke til oss selv på samme vennlige og imøtekommende måte, som vi snakker til andre mennesker.

Eirik Veum er journalist og arbeider i NRK. Han har skrevet flere bøker som har tirret folk, og kommer i høst ut med Det svenske sviket, som han forventer vil få samme mottakelse. At svenskene påberopte seg å være nøytrale i andre verdenskrig, er vel noe alle vet er humbug. I denne boken belyser Veum svenskenes rolle i denne krigen.

Unni Lindell leser fra sin nye barnebok
Unni Lindell feirer i år 30 års jubileum som forfatter. I tillegg til krim som også kom ut nå i høst, kommer barneboken Rødhette og Ulvhild på kjøpesenteret. Boken er bok 1 i Den finurlige serien, så her kan vi vente oss både en og to oppfølgere. 

Forfatteren leste fra boken for oss, og på storskjermen fikk vi se noen av de flotte illustrasjonene som Lars Rudebjer har laget.


Fredrik Gresvik kommer i høst ut med Flukten, en bok som forteller historiene til flyktningene som havner her i Norge. Som utenriksjournalist i TV 2 har han fulgt flyktningestrømmen på nært hold. I boken følger han en spesiell familie fra Aleppo i Syria til de havner i en by i Rogaland, men han tegner også et større bilde av hva som har ført landene i Midtøsten ut i denne krisen.

Ni forfattere som glitret med sitt nærvær og Anne Gaathaug og Raymond Vik dro i land et morsomt og lærerikt "show". Det er noe helt spesielt å høre forfatterne selv presentere boken sin, og flere av disse kommer nok til å havne i min bokhylle. Det ble et innlegg uten mange bilder, for til tross for at arrangementet var supert, så egnet lokalet seg dårlig til fotografering. Heldigvis var stemningen god, jeg hadde godt selskap og den deilige hvite damen som ble servert i pausen for å feire Kagge Forlags 20 års jubilèum, smakte fortreffelig.

Artemisias verden var på tilsvarende arrangement i Trondheim i går, lest gjerne hva hun har opplevd!


10 kommentarer:

 1. Artig å lese din opplevelse Tine. Ser at dere hadde litt andre forfattergjester enn oss, som Binder, Thune og Bogen.
  Hva var den kaken, en dame?
  Har du sett deg ut noen bøker du absolutt vil lese?
  Kagges bok Stillhet begynte jeg å lese på bussen i dag, en fin liten bok. Jeg er også stor tilhenger av stillhet, faktisk avhengig.
  Takk for link.:)
  Legger også ditt innlegg inn hos meg.:)

  PS- fotografering er en utfordring under de lysforholdene med skjerm i bakgrunn, men det var da fine illustrusjoner du har valgt deg ut.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord Anita! "Hvit dame" er det vi bergensere kaller marcipankake, dere fikk den jo dere også :) Det var flere bøker jeg tenkte "julegaver", mens om jeg skulle kastet vekk boken jeg holder på med måtte det være for å lese Erling Kagges nye bok, men den fikk ikke vi.

   Slett
  2. Bare hyggelig.:) Det uttrykket har jeg aldri hørt før, men samme kake fikk vi nok.
   Er halvveis i Kagges bok, lett og fin, fin gave også tenker jeg.
   Han gikk rundt og la noen eks på bordene, så det var noen av oss som sikret oss den. Signert.:)

   Slett
 2. Så fantastisk opplevelse å få være med på. Og bøker har du fått med deg, ser jeg. Jeg koser meg på hytta, med bøker og venninnebesøk. Bra det også.

  SvarSlett
 3. Ser jeg gikk glipp av mye i går, men vi får ta det igjen, du skal den 5 og den 13 okt, ikke sant? Stilig sitat på det nettet! Kos deg med bøkene år du kommer så langt. Det blir knallhard prioritering fremover skal en få lest en god del av det som blir verd å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var kjekt, jeg savnet deg. Jeg er med vet du, ser frem til det :) Jeg må også prioritere, tok meg i å hoppe fra en bok til den andre i helgen, så det er sikkert at det er litt for mye å velge i

   Slett
 4. Mange spennende bøker.
  Jeg ønsker meg bare en ting nå, mere tid til å få sitte ned med ei god bok. Men slikt kan jeg ikke prioritere akkurat nå, men den tid kommer om en mnd tid eller så.

  SvarSlett
 5. Flott reportasje - vi hadde også en fin Kagge-kveld. (Legger straks ut min)

  SvarSlett
 6. Fikk veldig lyst til å lese Hjernen er stjernen. Har ikke hatt tid til å sjekke ut Kagges høstliste, men skal jammen ta meg en titt nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den skal jeg også lese. Katalogen fra Kagge var kjempeflott synes jeg. (Har understreket det i bloggen) - Og det er mye interessant saksprosa i år.

   Slett