torsdag 16. juni 2016

Sukkerplantasjen debutromanen til Natalie Baszile

Tittelen på boken, og hvordan den er presentert i rosa og pastell, fikk meg først til å tenke at dette blir for "søtt". Erfaring fra tidligere romaner fra sørstatene tilsier at alt ikke nødvendigvis er rosenrødt, og det ble det heller ikke. En sterk debutroman, som jeg gjerne anbefaler videre!

Fra bakpå boken:
Da alenemoren Charley uventet arver en 3000 mål stor nedslitt sukkerplantasje, forlater hun Los Angeles for å starte et nytt liv i Louisiana.
Ukjent med både sørstatskulturen og plantasjedrift må Charley knytte seg tett til sin fordomsfulle, men hjertevarme bestemor.

Og bak det hele ligger hennes avdøde fars plan om å føre datteren tilbake til slektens røtter.
Forlag: Juritzen
Utgitt: 2014/på norsk 2016
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar

Det er ikke lett for en byjente og alenemor å skulle forlate storbyen til fordel for det øde og tropiske landskapet i Louisiana. Når Charley arver bruksrett til farens forfalne ranch, tar hun med seg datteren Micah og flytter "på landet".

Gården har forfalt og forpakteren pakker snippesken, så Charley står igjen med ingen til å hjelpe seg. Samtidig i en annen historie møter vi Ralph Angel og den lille sønnen Blue, som også er ute og kjører. De har alle sine eiendeler i den stjålne bilen og farter heller formålsløst omkring, før Ralph Angel får ideen om å besøke halvsøsteren sin på ranchen.

Dette er opptakten til et møte mellom to halvsøsken som knapt har møtt hverandre før. Spørsmål om hvorfor Charley arvet gården og Ralph Angel ikke fikk noenting, gir historien en nerve. Begge to har behov for å starte på nytt siden de begge har mistet sine ektefeller, og økonomien tvinger dem til å tenke nytt.

Sukkerplantasjen er en roman preget av fremtidshåp, den er godt skrevet og medrivende til tusen uten et eneste kjedelig øyeblikk. Handlingen er kronologisk, med bare små tilbakeblikk for å gi bakgrunn for hendelsene i nåtid. Selv om jeg ikke likte Ralph Angel i det hele tatt, bød hans rolle i historien på overraskende vendinger som ga romanen et særpreg. Den var ikke nevneverdig preget av klisjèer, men gjorde narr av stereotyper som at unge fra LA bare surfer, og belyste hvordan svarte og hvite i sørstatene fremdeles kan ha et anstrengt forhold til hverandre.

Er du på jakt etter en lettlest "sommerbok" som kan ta tankene vekk fra soleksem og myggstikk, da er dette boken for deg!

7 kommentarer:

 1. Var spent på hvordan du likte denne boken, og ble i grunnen en smule overrasket over at du likte den så godt! :-) Da er sikkert denne boken noe for meg også, når jeg leser sørstatene og plantasje så blir jeg litt ekstra skjerpet vet du.
  Ønsker deg en fin dag, nå venter Storrinden på meg - det er tid for en liten fjelltur igjen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommer du helt sikkert til å like. Tenkte på deg da jeg leste, for jeg vet at det kribler litt i sjelen når det snakk om sørstatene. Det som var kjekt og litt uvanlig er at denne er satt i nåtid. Du har blitt så flink å gå tur, jeg gir lyd med en gang jeg får fri på dagtid, det har vært lite av det i vår :)

   Slett
 2. Denne ligger på et torg med sommerbøker på jobb. Jeg har sett den og som du tenkt at det er en sukkersøt bok. men nå kjenner jeg at jeg fikk lyst til å lese den. Spesielt forholdet mellom halvsøsknene var spennende! Takk for tips!

  SvarSlett
 3. Jeg har sukkerallergi...men denne kan det faktisk være at jeg leser. En stund siden jeg har befunnet meg i sørstatene. Kanskje dette er anledningen jeg har ventet på?

  SvarSlett
 4. Denne fekk eg umiddelbart lyst til å lese, og det skjer ikkje ofte med slike sukkersøte omslag ;-) Takk for tips!

  SvarSlett
 5. Godt å høre jenter, at jeg har fått dere på andre tanker. Kanskje forlagene styrer unna sånne cover, som gjør at lesehestene hopper bukk over boken :)

  SvarSlett
 6. Jeg har også denne liggende, og latt den ligge fordi den ser litt søt ut... Men kan hende kan den funke for meg også som feriebok. (selv om jeg tviler på at noen bøker kan få meg til å glemme myggstikk.;) )

  SvarSlett