onsdag 8. juni 2016

Dødvinkel en thriller av Bjørn Olav Nordahl

Dødvinkel er tredje boken i serien om gravejournalistene Magdalena Mellomstrand og Bjørnar Nergård i Dagens Økonomi i Drammen. Jeg har ikke lest Skyggeland og Nullpunkt, men hoppet rett på Dødvinkel.

Forlagets presentasjon:
Året er 2013, i pinsemenigheten i Oslo sitter et kristent iransk par foran forsamlingen. De har fått avslag på søknad om asyl, de frykter for sin fremtid, og for hva som vil skje med den informasjonen de sitter på. Hva kan de fortelle, og hva bør de for alltid tie om?

I Drammen bor journalisten Ingeborg Nergård Kahn, gift med Imran. Hun er tilbake etter fødselspermisjon, og får snart et par tips hun må følge opp, om Drammens-mafia og om mulig menneskehandel, og om korrupsjon på steder man minst av alt venter det. Samtidig plukker kollegaen Magdalena Mellomstrand opp en gammel sak som ikke gir henne ro.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016
Sider: 448
Kilde: Leseeksemplar

Etter å nettopp ha lest Fortielsen, var det litt morsomt at også Dødvinkel gir Søndre Buskerud politidistrikt  det slette lag. Vi er altså tilbake i Drammen, men handlingen er spredd til Frankrike, Sveits, Oslo, Kenya, London og Paris. Boken er et konglomerat av handlinger, ledetråder, tips og hint. Ingenting skal røpes for tidlig, så her er det så mye silkepapir at en nesten ikke får øye på "gaven".

Dette er en thriller, men den tar på en seriøs måte for seg flere problemstillinger. Apostasi, altså frafall fra islam er ett av dem, mens menneskesmugling, korrupsjon, hvitvasking av penger, identitetsbytter, kidnapping og hevn er temaer som også belyses. I tillegg får vi en dose filosofi, i form av spørsmålene Hvorfor blir vi som vi blir? Hvem styrer livene våre? Hvor mange valg har vi? Hvordan blir vi oss selv? Den boken som gir gode svar på dette, vil jeg gjerne lese.

Styrken til denne thrilleren er språket. Det er skarpskårent, full av halvmorsomme slengbemerkninger og med mange gode metaforer. Nordahl har gode karakterer, ikke alle er like troverdig, men vegetarianeren og matsnobben Bjørnar likte jeg godt. Beskrivelsene av vakre landskap i Frankrike, og ikke minst noen utsøkte måltider Bjørnar inntok var utrolig gode.

Det er ikke tvil om at Bjørn Olav Nordahl, som til daglig arbeider som dokumentarjournalist i NRK kan sine saker. Detaljrikdommen er formidabel, og kunnskapen rundt økonomisk kriminalitet er nok stor.

I mine øyne er dette en godt skrevet thriller satt i et miljø forfatteren har god greie på, men det holder liksom ikke. De mange innledende historiene, hver med sitt "tema", gjør at en ikke skjønner hva som er handlingen. På side 200 spurte jeg meg selv, "når skal det skje noe", og når det 200 sider seinere endelig blir litt action (søkt og lite troverdig, men dog et fraspark...) så er det bare et lite blaff.

Det blir mange karakterer å holde greie på, og jeg måtte frem med kladdeblokken, for å huske hvem som er hvem, og hvilket forhold de har til hverandre. Kanskje det hadde hjulpet hvis jeg hadde lest de to foregående bøkene i serien? Mot slutten av boken får handlingen et snev av "oppsummering" over seg, hvor det kjapt og greit blir nøstet sammen løse tråder, samtidig som vi helt ut av det blå avslutter på fotballkamp med Strømsgodset.

På bloggene  Artemisias verden og Bjørnebok finner du fine omtaler av boken!

11 kommentarer:

 1. Var spent på hvordan du likte denne . Jeg likte den godt, selv om den var omstendelig og det gikk ut over thrillerfaktoren . Som jeg skrev i mitt blogginnlegg synes jeg boka var mer interessant enn veldig spennende .

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble litt for mye graving og snikksnakk frem og tilbake, hadde håpet den var thrillerspennende :)

   Slett
 2. Takk for linkinga til bloggen min, Tine. Alltid interessant å følge deg :-)

  SvarSlett
 3. Jeg har lest de to første og likte dem kjempegodt, så denne skal selvfølgelig også leses.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på å høre om denne er i samme gata som de to andre. Jeg leste forlaget sine omtaler av dem, og synes alle tre virker veldig like?

   Slett
 4. Har ikke lest den, og den er på vent. Den skal leses selv om den ikke frister for øyeblikket.
  Ser at du endelig leser Heksene. Min barndomsfavoritt. Leste den opptil flere ganger og så filmen på VHS til den ble ustlitt. Har fremdeles bokutgaven fra barndommen og skaffet filmen på dvd:) Spent på hvordan du liker boka:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du ga meg et spark bak og Heksene er tatt frem fra barnas bokhyller :)

   Slett
 5. Høres absolutt ut som en interessant historie, eller historier, men kanskje ikke helt i thrillerstil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spesielt spennende var det ikke, men boken er godt skrevet med mange friske metaforer, uten at det blir klisjè av den grunn :)

   Slett
 6. Jeg har sett på denne på jobb og lurte på om jeg skulle lese den. Det hørtes det ut som jeg skulle :-) Jeg er litt sånn kronologi-fanatiker, så jeg starter gjerne med den første. Men burde komme frem til denne ganske fort :-)

  SvarSlett