mandag 13. juni 2016

Heksene av Roald Dahl

I mitt pågående prosjekt for å hedre Roald Dahl sin 100 års dag i år, var det nå Heksene sin tur. Boken har blitt meg anbefalt fra flere, og noen har den som sin favoritt blant Dahls utgivelser. Jeg har tidligere lest hans selvbiografi for barn, hans novellesamling og tre av hans fantastiske fortellinger for barn. Sjekk gjerne ut prosjektet mitt her!

Heksene fremstår som en selvopplevd historie, siden jegpersonen, den 7 år gamle gutten forblir navnløs. Forfatteren drar ting fra sin egen historie inn i handlingen, så det er lett å se for seg at det er selveste Roald Dahl som opplever dette her.
Boken er skrevet for barn, og har et språk deretter. Jeg elsker måten Roald Dahl tar barn på alvor og lar dem være de eventyrlige vesenene de er. Voksne får ofte det slette lag i hans bøker, men som alltid har barna noen som støtter og hjelper dem.

I Heksene er det bestemor som er den lille guttens kjære støtte. Foreldrene hans dør i en ulykke, og uten at det dveles ved sorgen og fortvilelsen, overtar den norske bestemoren ansvaret for gutten. Hun forteller ham om hekser, og hvordan han skal spotte en og holde seg unna.

Bestemor er selv en heksejeger, men det vet ikke den lille gutten enda. Ved en tilfeldighet ferierer de to på et hotell i Bournemouth hvor heksene skal ha sitt årlige møte. Hovedpersonen roter seg inn på møtet deres og får se og oppleve noe han helst ville vært foruten.

Jeg vil ikke anbefale voksne å lese boken for seg selv, til det er den litt for barnslig, men om du skal lese for et barn under 12 år, så er jeg sikker på at den voksne også vil få en fantastisk opplevelse. Voksne lesere kan trekke paralleller og gjøre seg sine "voksne" tanker om teksten Roald Dahl har skrevet, men det beste er vel å la seg underholde i dette eventyrlige universet han greier å skape.

7 kommentarer:

  1. Jeg er også veldig glad i måten Roald Dahl skriver på. Både for barn og voksne egentlig. Min favoritt er Mathilda :-) (Også på film er den historien veldig god).

    SvarSlett
  2. Heksene skremte meg allerede som barn då Anjelica Houston spelte heks i filmatiseringa. Eg liker og måten Dahl henvender seg til barn, men Heksene blir ingen favoritt hos meg, eg heller mot Matilda.

    SvarSlett
  3. Heksene var min favorittbok som barn og leste den mange ganger og så filmatiseringen til VHS kassetten ble utslitt. Den er kanskje "barnslig" i voksnes øyne, men har ikke lest boka siden jeg selv var barn og til en barnebok å være er den på en måte noe mørk:) Jeg synes boka og filmen har sin sjarm og den var rett og slett eventyrlig som barn. Har ikke lest boka som voksen ennå, men kommer garantert til å gjøre det og kommer nok til å elske den nå også med tanke på at den vil trekke frem gode minner. Mange elsker Mathilda, og som vanlig er jeg alene med en mening og heller mot Heksene istedet;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er kjekt at du har så gode minner fra barndommen om boken. Sånt spiller alltid inn når en leser bøker :)

      Slett
    2. Enig. Denne og noen andre få bokserier var med på å øke leselysten hakket mer og det er verdt å ha minner om:) Noen bøker og bokserier har vel fleste lesere fine minner fra som ung:) At de husker tiden da de leste boka/bokseriene man er glad i. Det er noe spesielt for alle som har forhold til bøker:) Hadde også en fin barndom utenom bøkene også da bare for å understreke det;)

      Slett
  4. Jeg har lest Georgs magiske medisin både for min sønn og de eldste i barnehagen en gang. Kanskje på tide å lese noen av hans andre magiske bøker også :) Charlie og sjokoladefabrikken har jeg sett på film

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er kjekt at mange av hans bøker er filmatisert, og Matilda spilles jo fremdeles som musical i London :)

      Slett