torsdag 29. oktober 2015

Hemmeligheter fra et levd liv av Susan Meissner

Fra tid til annen dukker det opp bøker hjemme hos meg hvor jeg ikke aner noe om verken boken eller forfatteren. Med denne fulgte det et forlokkende brev, som gjorde at jeg tok en liten pause fra målsetningen min om å bare lese norske forfattere.

Forlaget om handlingen:
Nåtid: Studenten Kendra Van Zant er på vei til landsbygda i England for å intervjue den aldrende kunstneren Isabel McFarland. Hun treffer McFarland idet hun er klar for å avsløre hemmeligheter om andre verdenskrig, Blitz-angrepene på London, og bakgrunnen til sin egen familie. Det McFarland forteller tegner et bilde av London og familien som gir Kendra en ny forståelse av livet og konsekvensene av valgene man tar.
1940-tallet: Søstrene Emmy og Julia Downtree bor med den enslige moren sin i hjertet av London idet krigen bryter ut. Den femtenårige Emmy har et konfliktfylt forhold til moren sin. Hun tar seg av søsteren og har en drøm om å designe og sy brudekjoler. Hun får en deltidsjobb i London i en bryllupsbutikk, men plutselig må alle barn evakueres fra byen og de to søstrene blir skilt fra hverandre.

Emmy bestemmer seg for to ting: Hun må finne igjen søsteren, og hun vil forfølge drømmen sin om å sy kjolene hun har tegnet.

I Hemmeligheter fra et levd liv møter vi søstrene Emmy og Julia. De er 15 og 7 år gamle når Tyskland for alvor begynner å bombe London i 1940. Storesøster Emmy har planer for sin egen fremtid, noe som fører til at søstrene mister hverandre i kaoset som oppsto da bombingen startet.

Skildringene av kaoset i London i 1940 er gjort på en troverdig og fengslende måte. Beskrivelsene av menneskenes skjebner under blitzingen, tar oss med helt inn i det private, og lar oss forstå hvordan livet kan og må fortsette selv om bombene hagler rundt en. Her får vi detaljer rundt hvorfor folk gjorde som de gjorde og rammebetingelsene de måtte forholde seg til da det sto på som verst. Denne skildringen utgjør absolutt den sterkeste delen av romanen.

Historien er lagt opp på en tradisjonell måte, hvor 93 år gamle Emmy forteller sin historie til Kendra, som holder på med en oppgave. Det meste av handlingen er skildringen av hendelsene i Emmy og Julias liv under og etter 2. verdenskrig. Her er et lite mysterium som skal løses og ting holdes hemmelig, men dette er ikke skjult, så leseren har liksom oversikten hele tiden.

Siste del av romanen består mest av brev, og når jeg har kommet så langt begynner det å gå litt trått. Denne delen fenger på langt nær så mye som de foregående 300 sidene har gjort, og er preget av at begge jentene tar ansvar for at de ødela livet for hverandre.

Er du på jakt etter en tradisjonell roman som er lettlest og ikke krever for mye av leseren, så er dette boken for deg!


Forlag: Tigerforlaget
Utgitt: 2015
Sider: 413
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Takk for tipset. Trenger slike bøker nå og da, særlig hvis jeg har lest mye seriøst eller mye krim en periode.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i, en veldig grei "pausebok" dette her, mellom det mer seriøse. De som er glad i kjolesøm og design vil synes at dette er en liten godbit, også de som liker gode skildringer av dramatiske hendelser under 2. verdenskrig.

   Slett
 2. Har denne på lur jeg også og kanskje jeg rekker å lese den før jul! :-) Helt topp med lettleste bøker innimellom!

  SvarSlett
 3. Tror det er boken for meg! Man trenger noen slike av og til.
  Takk for tipset

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett