torsdag 15. oktober 2015

Roy Jacobsens nye roman Hvitt hav er oppfølgeren til De usynlige

De usynlige gikk rett hjem hos meg, nok til at jeg nominerte den til bokbloggerprisen 2013. Derfor var jeg naturligvis spent og nysgjerrig på fortsettelsen på historien om Ingrid på den forblåste øya uti havgapet.

Fra bakpå boken:
Året er 1944. Ingrid har vendt tilbake til sin barndoms øy, og tror hun er alene. Hun setter garn og ruster seg for vinteren. Hun klyver over gjerdene som da hun var barn. Men hun er ikke noe barn. Og på uventet vis får hun oppleve kjærligheten gjennom noen intense vinteruker.

Fortsettelsen av historien om Ingrid på den veiløse øya Barrøy er preget av enda mer ensomhet enn i den første boken. Hun er helt alene når hun returnerer til øya, for tante Barbro har blitt oppholdt i land.

Det som kommer rekende og strander i øya hennes er nesten for mye for et menneske å håndtere, men Ingrid er en tøffing og gjør alle de rette tingene. Følgene av denne hendelsen driver hele historien, og gir den nerve.

Historien er preget av tyskernes inntog i landsdelen, og lokalsamfunnet preges av soldater og av de russiske krigsfangene. Jeg kan formelig kjenne stanken av våt halm, svette, diesel, fjøs og råtten sild der jeg sitter og leser.

Han så for første gang rett på henne, men falt i tanker istedenfor å eksplodere, og Ingrid kunne ikke bestemme seg for om hun så en skyldig manns skamfulle avbikt i det verkende blikket eller vare enda mer alderdom, eller krig, som om også Henriksen skulle være rammet av krigen.

Hvitt hav er en fin fortsettelse av De usynlige. Romanen er velskrevet og det klinger godt når jeg gjentatte ganger må lese noen setninger på nytt (på norlandsdialekt...). Handlingen følger ikke et kronologisk forløp helt til punkt og prikke. I og med at Ingrid i en tid lider av hukommelsessvikt, så hoppes det frem og tenkes tilbake. Dette får meg til å stusse pittelitt, men dette virkemiddelet gir teksten ekstra dybde.

Det er nok ikke like mye fraspark i denne romanen som i den forrige, sammenlignet med den, er denne en solskinnshistorie. Ingrid er en sterk, selvstendig og foretaksom kvinne, som lykkes med alt hun setter seg fore. Hun opplever kjærlighet, har en god tanke for alle, tar seg av flyktninger og får bruket opp å gå igjen. Her er ingen sult eller overveldende fattigdom, men nøysomhet blant hardt arbeidende mennesker som har et praktisk syn på livet.

Jeg liker språket Roy Jacobsen bruker når han skriver, det har en helt egen klang. Hvordan han drar den karrige nordlandskysten inn i stuen til meg, og får meg til å drømme meg vekk til et øde fyr i havgapet. Han har gode karakterer, men det er skildringer av stemninger, vær og ensomhet som spiller på mine strenger.
Romanen(e) anbefales på det varmeste!
Vil du vite mer om handlingen ta gjerne en titt på Rose-Marie sin flotte omtale

AnettesbokbobleArtemisia og Kleppanova har også skrevet om boken.


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015
Sider: 235
Kilde: Leseeksemplar

12 kommentarer:

 1. Denne har jeg nylig begynt på. Så jeg skal lese omtalen din grundigere senere. Men merker meg du likte den. (Jeg lytter Sekstitallet på iPhone, og Hvitt hav på iPod - ikke samtidlig da, men iPod er liten i lommen når jeg trener - og iPhone går for lengre turer)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal si du har det travelt med lesing og lytting. Jeg liker også å høre på lydbok, men Sekstitallet måtte jeg lese selv for den er så lang. Holder på å ta sats for å begynne på Odd Karsten Tveit sin nye bok, frykter den er langdryg, men håper selvfølgelig på det beste :)

   Slett
 2. Skal lese denne snart jeg også, er spent på denne siden jeg likte den første veldig godt! Kom plutselig på at jeg ikke har begynt på "Vinterarkivene" så den skal jeg prioritere i helgen innimellom en manbooker på engelsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har noe å glede deg til :) Når det gjelder Fra vinterarkivene trenger du ikke skynde deg for min del, du kan beholde boken. Er ferdig med de jeg lånte av deg, så de blir med til byn til uken :)

   Slett
 3. Så flott at du også likte denne oppfølgeren Tine. Takk for link!

  SvarSlett
 4. Enig med Kleppanrova- artig at du også likte boka, og jeg takker for link..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. I fjor på denne tid heiv jeg meg på en 5 dagers tur med Hurtigruta. Skulle gjerne gjentatt den suksessen i år. Denne boken fikk meg til å verke enda litt mer etter en sånn tur, både etter ramsalt sjø og timesvis med ensomhet :)

   Slett
 5. Åååå, denna vill jag läsa! Jag tyckte mycket om De osynliga. Tusen tack för tipset. Jag ska hålla ögonen öppna efter den när den kommer på svenska. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Om De usynlige har kommet ut på svensk så kommer vel Hvitt hav også, du har å glede deg til :)

   Slett
  2. Nu i september kommer äntligen Vitt hav på svenska. Gissa om jag gläder mig! :-)

   Slett
 6. Gjett om jeg skal lese denne! Så på Brenner&bøkene der Jacobsen ble intervjuet om boka, og har selvfølgelig lest den forrige. Må nok låne denne på biblioteket i neste uke. (Er i Trondheim i helga, og har med en kort, liten bok.)

  SvarSlett
 7. Utrolig fin omtale, denne boken fortjener hvert eneste gode ord. Og tusen takk for linken :)

  SvarSlett