mandag 12. september 2011

Når salaten marsjerer inn - persillebladet som viser muskler

På selveste valgdagen i dag, har Dagbladets Anne Marte Blindheim på side 2 et artig innlegg. For oss som har støttet Miljøpartiet De Grønne i noen valg nå, gleder det å lese noe så positivt, og morsomt.
Hun kaller MDG et persilleblad som har klistret seg midt i gliset på samfunnet. Akkurat sånn er det MDG er, og må være, inntil fler av oss støtter partiet.
Partiet ser i år ut til å få inn sin første representant i både Bergen, Oslo og Tromsø. I Trondheim har de hatt en representant i 8 år allerede. I 2007 var de representert i 15 kommuner, i år er de tilstede i 55!
I Europa har MDG vært en maktfaktor lenge. I Tyskland har de sittet i regjering, og ved delstatsvalget i år stemte hver fjerde velger på dem. I Frankrike gjør de det godt med norske Eva Joly som presidentkandidat. I Sverige er de Riksdagens tredje største parti, hvor de har kapret den urbane middelklassen. De hypes av kulturelite, kunstnere, mediefolk og PR-folk.
De Grønne er litt sånn, "barn av regnbuen" og "peace & love". De ønsker et samfunn styrt av økologiske prinsipper for å oppnå fred, rettferdighet og solidaritet mellom mennesker. Et slags SV på LSD-rus? Ikke helt, for de er også opptatt av SP saker som matproduksjon, lokal styring og valgfrihet for enkeltpersoner. Vil du absolutt putte dem i en bås blir det et sted mellom Venstre og SV, men så lenge de slipper å samarbeide med Frp, kan de samarbeide med høyresiden. Partiet opplever fremgang i Norge fordi de fremstår som et klart alternativ for de som vil stemme miljøbevisst.
MPG har en enorm jobb og gjøre om de skal oppnå europeiske tilstander i Norge. I Norge har vi ikke frykt for atomkraft, som er det som i hovedsak har bygget opp partiet i de andre landene. Her hos oss er det fagforeningene som har hatt størst appell, den brede miljøbevegelsen mangler. Partiet  er en ukjent fersking som for nordmenn flest høres sært ut. Det er heller ikke lett å komme fram i lyset når man sitter i båsen "andre" og aldri blir invitert inn i TV-studioene.
Gratulerer til til Sondre Båtsrand og MDG i Bergen, som har fått sin første plass i bystyret i Bergen!!!

4 kommentarer:

 1. Spennende at vi skrev innlegg om veldig mye det samme omtrent samtidig. Er som sagt veldig begeistret for bloggen din, og her kommer det frem at ogsaa du stoetter Miljoepartiet de groenne. Sjekk gjerne ut ogsaa mitt blogg-innlegg om saken. Jeg kaster ogsaa et blikk paa situasjonen i Sverige, Ungarn og Estland. http://nikolaissuperpop.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. Hurra! Jeg har også stemt på MDG i noen år nå :-)

  SvarSlett
 3. Det er bra fler og fler av oss får øynene opp for tankegangen som MGD står for.

  SvarSlett
 4. Det er lett å tenke at det ikke nytter å stemme grønt, fordi partiet er så lite, men nå ser vi endelig at det nytter! :)

  SvarSlett