lørdag 17. september 2011

Artisjokk suppe a la Vegelangelo

Artisjokk er en artig grønnsak, og for jeg som lar meg inspirere av det meste i grønnsaksdisken, måtte jo til pers med artisjokken også.
I Munchen, på den utmerkede vegetarrestauranten Vegelangelo, fikk vi servert en vidunderlig artisjokksuppe. I dag var det min tur å prøve. Heldigvis hadde de artisjokker på Meny, så det ble ikke så vanskelig å handle inn.
Sånn gjør du når du koker artisjokkene:
Knekk stilkene av (du må bruke litt kraft)
Kok blomsten ca. 30 minutter i saltet vann. Når de nederste bladene lett kan nappes av (prøv med en pølseklype, så du ikke brenner deg) er de ferdig. La avkjøle litt før du napper av alle bladene. Ta en teskje og skrap ut det myke nederst på hvert blad. Når du kommer helt inn, og artisjokken virkelig begynner å ligne på en blomst, må du skrape av alle hårene. (Det er ca. halve ballen du sitter igjen med) Til slutt har du en liten "kjøttbit" som er det som er igjen av hele greia.
For å lage suppen trenger du:
1 løk
2 hvitløksbåter
1 raspet gulrot
Kokekraften fra artisjokken eller annen kraft
1 boks fløte
1 dl hvitvin
Fersk koriander, salt og pepper
En håndfull cashewnøtter
Sånn tryller du frem en deilig suppe:
Stek løk i god olje og ha i gulrot, koriander og kjøttet fra bladene til artisjokken. Når dette er stekt ha det i en foodprosessor og kjør. Spe med kraften. Ha det tilbake i pannen og kok opp sammen med hvitvin og fløte. Smak til med salt og pepper mens suppen får koke i ca. 15-20 minutter. Ha i resten av kjøttet fra artisjokken og cashewnøttene når det er 10 minutter igjen av koketiden.
Serveres med sitronpepper og evt. krutonger, eller aioli (sitronsaft, olje, salg og pepper, hvitløk, dijon og honning) og godt brød.
Stilkene blir fin bordpynt
Du må bruke kraft når du presser av stilken
To kokte artisjokker klar til å bli nappet
Sånn ser den ut når du har nappet av alle bladene

En god grunn til å spise artisjokk:
Artisjokken er en tistellignende plante som kan bli opptil to meter høy. Som medisinplante er den primært blitt brukt for sine fordøyelsesstimulerende egenskaper.

Planten stimulerer produksjonen av galle
Hemmer dannelsen av kolesterol i kroppen
Virker som antioksidant
Reduserer risikoen for gallesten
Forbedrer leverstoffskiftet
Fremmer utskillelsen av miljøgifter


Disse egenskapene gjør at artisjokk kan være nyttig i perioder med mye fet mat og godt drikke - som rundt juletider og kanskje i sommerferien.

Har du nedsatt produksjon av galle kan fettet som inntas via kosten vanskelig brytes ned. En slik funksjonsforstyrrelse fører til typiske symptomer som mavesmerter, oppblåsthet, kvalme, utilpasshet og flatulens (avgang av tarmgass).

Hvis du har disse problemene bør du i utgangspunktet ha et kosthold med et lavt fettinnhold, men hvis det ikke holder kan artisjokk, som grønnsak eller som ekstrakt i kosttilskudd, stimulere dannelsen av galle og sørge for at fettet blir fordøyd mer effektivt. Det kan også virke forebyggende.

2 kommentarer:

  1. Den ble faktisk utrolig god. Mye arbeid, men sånn i "forskningsøyemed" er det jo gøy da. Skal prøve samme oppskriften med artisjokk fra boks.

    SvarSlett