søndag 5. desember 2010

Juleoratoriet

Et akutt behov for å komme meg ut av huset førte til et besøk i Domkirken. Det ante meg at det kunne bli trangt om saligheten, så jeg tok med meg bok og sitteunderlag og møtte opp en time før avspark.
Det var Bergen Domkor som koret mens Bergen Bachsolister trakterte instrumentene, i denne flotte fremføringen av Juleoratoriet. Dette gjorde alle på beste mulige måte, men de fire solistene var nok de som fikk brilliere med sine evner. Stykket har nok duret og gått i bakgrunnen opp gjennom hele barndommen min, for uten å kunne si at jeg har hørt det før, var der flere kjente partier. Det er et lettfordøyelig stykke perfekt for oss som verken kan synge eller spille, men liker å lytte.
Johann Sebastian Bach virket som kantor ved Thomaskirken i Leipzig fra 1723 til sin død i 1750. En av hans embedsplikter var å besørge en kantate til gudstjenesten hver søn- og helligdag. Juleoratoriet er satt sammen av seks kantater, som opprinnelig var skrevet til et verdslig publikum. De tre første er "juledelen" mens de tre siste kalles "nyttårsdelen". Heldigvis er det lett å følge teksten når en får det på trykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar