tirsdag 27. januar 2009

Kosthold og vektreduksjon

Det er lenge siden vi her i Norge sluttet å spise for å leve, ofte virker det som vi lever for å spise. Vi trøstespiser, kosespiser og vi spiser for å belønne oss selv. ”Fordi du fortjener det” sier vi og putter Twistbit nr. 5 i munnen, mens vi diskuterer neste ukes slankekur med venninnene. Hvorfor?Der er mange grunner til at vi spiser mer enn vi trenger, men jeg vil her gå inn på det som har med sult å gjøre.
Vanen eller klokken om du vil, bestemmer ofte når vi blir sulten, uavhengig av hva, når og hvor mye du spiste i forrige måltid. Lukten og synet av mat kan også trigge sulten i deg. Er du vant med dessert etter middagen eller en kake til kaffen, føles det tomt og kjedelig med noen dager uten.Det går an å ta styringen over sinnet som prøver å lure deg til å spise i tide og utide. Spiser du sånn at blodsukkeret ditt svinger kraftig hele dagen vil du føle deg utålmodig og hissig når du går tom, og vil skynde deg å fylle på. Dette er en vond sirkel, som med enkle grep er lett å komme ut av. Det forskes også på om det er næringstettheten i maten som bestemmer når vi blir sulten igjen. Hvis du har spist et måltid full av energi, men med lite vitaminer, mineraler, fettsyrer og aminosyrer, vil du etter kort tid føle sult igjen, da kroppen ikke har registrert at den har fått noe annet enn ”vomfyll”.
Tradisjonelt sett ser vi årsaken til vektproblemer som et for stort energiinntak i forhold til energibehovet. Spis mindre, trim mer sier myndighetene, og mange med dem. Men så enkelt er det ikke. Vi må se på hva vi spiser og hvilke behov kroppen skal ha dekket av maten. Alle kan ha godt av å starte dagen med en porsjon havregrøt. Dette gir energi, og skyter ikke blodsukkeret i taket. Vi bør prøve å styre unna brødmat, så suppe eller salat til lunch gjerne med en proteinkilde vil gi næringsstoffer og energi til å holde ut til middag. En bør bytte ut Cola`en med vann da den er full i sukker, og lett brusen som mange drikker er full av Aspartam som heller ikke er godt for kroppen. Der finnes en teori om at lett brus slett ikke er slankedrikk, da det øker appetitten.
Dårlig energi kan komme av for mye stress i hverdagen. Humøret og følelsen av å ha det bra, har mye å si på energien. Matvareallergi kan også slå ut på energinivået, det samme gjør mangel på mineraler og vitaminer. Du kan også være plaget av en høy pH i kroppen. Et av tegnene på begynnende diabetes 2 er slapphet og mangel på energi.
Fordøyelsesplager får en av å spise uregelmessig, og gjerne på farten. Kostholdet ditt kan gjøre at du har for mye eller for lite magesyre. Vær obs på at kornfiber i seg selv kan forårsake forstoppelse, og det kan bidra til dårlig opptak av mineraler i kroppen.
Leddsmerter forverres gjerne av høyt syrenivå i kroppen. Kaffe er veldig syredannende, så de som drikker mye kaffe bør kutte ned på dette hvis de vil få bukt med leddsmerter. Matvareallergi kan også være årsaken til leddsmerter, så en kan gjerne få utført en IgG test. Avfallsstoffer fra hvete og gluten lagres gjerne i ledd og kan forårsake smerter.Kroppsvæskenes pH påvirker cellene i kroppen. Stoffskiftet er avhengig av et basisk miljø. For å få til dette må en stor del av kosten bestå av grønnsaker. Surhetsgraden har innvirkning på energinivå, fordøyelsen, leddsmerter og overvekt.
For å bedre fordøyelsen tygg maten godt, spis mat som gir næring, det høye insulinnivået i kroppen hvis en spiser for mye karbohydrater hemmer produksjon av magesyre, forsøk å kutte ut kumelk, hvete og gluten i 4-6 uker, (en om gangen) Fiber øker volumet på avføringen og holder den myk. Pektin, Psyllium Husk og havrekli er gode fiber for deg hvis du vil kutte ut kornfiber. Pass på å få i deg rikelig med vann, da dette også myker opp avføringen. Pass på å få i deg probiotika, de vennlige bakteriene som vi trenger, i form av Biola, yoghurt og kefir.Styr unna halvfabrikata fra butikken, få i deg friske grønnsaker hver dag.
Energinivået øker når du slutter å stresse. Et tegn på Cøliaki er slapphet, kutt ut hvete og gluten en periode og se om ikke energien øker. Pass på at du får en god natts søvn, hver natt. Rør deg, trening gjør underverker for energien din. Et stabilt blodsukker er viktig hvis du vil ha opp energien, så med tiltakene vi gjør for å bli kvitt overvekten vil også energien komme tilbake. Et tilskudd av viktige mineraler, vitaminer og fettsyrer vil garantert gi bedring.
For å få bukt med overvekten skal vi sammen finne ut hva det er hver enkelts kropp trenger av næringsstoffer og energi. Vi snakker IKKE slankekur her, men man må lære en ny måte å tenke kosthold på, som vil bli naturlig, og vil vare. Vi bør fokusere på blodsukkeret og få stabilisert dette på et lavere nivå, uten de store toppene og fallene. For å greie dette må det legges til noen nye matvarer, som er rik på fett og protein, og samtidig kutte ut matvarer rik på karbohydrater. Prøv å bytte ut brødmåltider med havregrøt, supper og salater. For å lure kroppen til å begynne å tære på fettlageret er det veldig viktig i en periode å spise lite karbohydrater. Det forhøyede insulinet som karbohydratene gir vil blokkere for fettforbrenning og stimulere fettlagring.Vær forsiktig med frukt, glukose og fruktose har en negativ effekt på fettlagringen. Proteiner er gode byggesteiner for kroppen og vi trenger dette helst til hvert måltid. Men får du for mye protein i et måltid, vil dette stimulere insulinproduksjon og fettlagring. Fett er en trygg kilde til energi, som ikke stimulerer insulin, og du føler deg mett lenger. Bruk kilder som er minst mulig bearbeidet, styr unna margariner men bruk oliven-, raps- og kokosolje.
Spis mat som har høy næringstetthet, spiser du bagetter og burgere får ikke kroppen noe næring, og den vil straks gi deg beskjed at den trenger mer mat, og du blir sulten igjen. Spis til faste tider, og husk at fett og proteiner metter mye lenger enn karbohydrater. Kroppen vil ikke begynne å forbrenne av fettlagrene dine så lenge den til stadighet har tilgang til energi fra karbohydrater.
Finn glede i å lage mat fra bunnen av. Bruk masse grønnsaker og ikke vær redd for meierismør og fløte. Ferdigmat fra butikken er nær sagt tom for næringsstoffer og er alt for bearbeidet fult av salt og E-stoffer vi ikke vil ha.
Det er viktig å være i aktivitet, men ikke la deg lure; en kort kveldstur gir deg ikke nok forbrenning til at du kan unne deg en god kvelds etterpå. Intervalltrening er bra for fettforbrenning, men vær forsiktig med de harde lange treningsøktene, ikke la dem vare mer enn 45 minutter, da vil kortisolnivået ditt stige og det fører til at muskler og annet proteininnholdig vev i kroppen brytes ned til glukose. Kortisolnivået ditt stiger også ved stress, så det er en god grunn til å finne en ballanse i livet. Bytt gjerne ut småspising foran tv`en med en times tur ut i frisk luft, da får du dobbel effekt.

6 kommentarer:

 1. så godt og ha noe fornuftlig å lese på! du skriver kjempe bra om kjempe interesante temaer. keep up the good work=D

  SvarSlett
 2. Hei!

  Eg har nettopp fått ein skanning hos ein kar som driv med kvantemedisin. Eg har fått beskjed om at eg har for høg pH-verdi i blodet, og noko han kallar (metabolic alkalosis). Det høyres ut som om du har peiling på det du skriv om, har du nokon gode tips for korleis eg kan gå ned i vekt? Eg har i tillegg veldig mykje vatn i kroppen- veit du kva det kan kome av? Eit skudd i natten, å skrive til deg om dette- men hadde blitt SÅ glad for å få litt hjelp:)

  SvarSlett
 3. Hei. Kjekt å få positive tilbakemeldinger på det jeg skriver. Jeg har selv hatt symptomer på høy ph, stive ømme fingerledd, og stivhet i kroppen om mornigen. Dette er nå helt borte, etter jeg la om til et kosthold hvor jeg har kuttet syredannende matvarer. Jeg tar i tillegg et kosttilskudd som heter Basica, som jeg føler virker!
  Jeg har skrevet mye om det her på siden, under helsetanker. For å gå ned i vekt, følg gjerne føljetongen min "starte et sunnere liv". Salt binder vann i kroppen, så kutt ut dette. Husk ferdigmat er ofte fryktelig salt, selv om det ikke smaker sånn.
  Skaff deg boken PH mirakelet, den sier det meste du trenger.
  Lykke til!!

  Tine

  SvarSlett
 4. Du skriver veldig bra. Man ser at du har peiling. Keep up the good work.

  SvarSlett
 5. Hei Tine, ville gjerne sendt deg en e-post, men fant ikke noen adresse, så da blir det en kommentar :) Ser du er veldig opptatt av kosthold, ernæring og rensing av kroppe. Vil derfor spør deg om du har kjennskap til Aloe Vera juice fra Forever Living Products?

  Mvh Tommy Jåvold
  tommyjaa@hotmail.com

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett