søndag 16. januar 2022

Obscuritas av David Lagercrantz

Etter å ha lest Stieg Larssons bøker om Lisbeth Salander, falt jeg for fristelsen til å lese David Lagercrantz sin oppfølger til Larssons bøker Millenium - Det som ikke dreper oss. Dette ble mitt første møte med denne forfatteren, og til nå eneste, for de tre neste bøkene hans har jeg ikke lest. Obscuritas er første bok i en ny krimserie, og denne likte jeg mye bedre enn den andre boken jeg har lest av ham. 

Forlaget om handlingen:
Det er sommeren 2003, og USA har akkurat invadert Irak. En fotballdommer med en fortid i Afghanistan blir funnet drept i Stockholm. Fotballpappaen Giuseppe Costa arresteres for forbrytelsen, og det virker som saken er løst. Men Costa nekter å innrømme drapet, og professor Hans Rekke, verdens fremste ekspert på avhørsteknikker, settes på saken. Er det noen som kan knekke Costa, må det være ham.

Men ingenting går som planlagt. Costa løslates, og politiet står igjen uten spor. Bare Micaela Vargas, den unge politibetjenten fra Husby som kun på nåde er blitt involvert i etterforskningen, nekter å la saken ligge. Vargas og Rekke bestemmer seg for å finne ut av hva som har skjedd. 

Dette fører dem til CIAs jakt på terrorister og Talibans krigføring mot musikere. Hvem var egentlig fotballdommeren? Er han offer eller gjerningsmann?

Min første tanke da jeg var ferdig å lese Obscuritas, var at det skal bli spennende å høre mer om paret Micaela Vargas og Hans Rekke. Drapet som førstebetjent Carl Fransson og gjengen hans skal oppklare viser seg å bli en hard nøtt å knekke. Den unge og fremdeles temmelig uerfarne politimesteren Martin Falkegren, tar noen dårlige valg, og så han lar seg overtale, til å invitere den enda yngre aspiranten Micaela Varga med på laget.

Hun er en skarping, selv med to kriminelle brødre å skygge unna, greier hun å unngå tunnelsynet de andre etterforskerne er fanget i. Etter å ha vist hva hun duger til, blir hun skjøvet ut igjen, så hun begynner å gjøre sine egne undersøkelser, rundt drapet. 

Før hun ble plassert tilbake på ungdomskrim, har hun vært med for å møte professor i psykologi Hans Rekke. De fant tonen, så når hun trenger å lufte noen tanker rundt drapet på Jamal Kabir, oppsøker hun ham igjen. Det skal vise seg at han har sine egne demoner å sloss med, men på et vis, greier de to å kommunisere.

Inn fra sidelinjen hører vi om suspekte politikere i hjemlandet, og om CIA som skjuler sin egentlige oppførsel når det gjelder avhørsmetoder. Historien tar oss med tilbake til 1987 og Sovjets okkupasjon av Afghanistan, og afghanske elever ved Moskva-konservatoriet. 

Obscuritas er ikke spesielt spennende, men handlingen byr på mørke stemninger og god nerve. Det er skummelt med brødrene til Micaela Vargas, og ikke minst personligheten til Hans Rekke, som det ikke er mulig å bli klok på. Jeg gleder meg til å høre mer om dem begge to. 

Ikke vær så rask til å diagnostisere, tenkte Rekke. Du har latt deg lure før. Men i de mørke øynene til broren hadde han syntes han så narsissisme, psykopati og machavellisme. Hele den mørke triaden. Han hadde fått følelsen av å se inn i ren og svart ondskap, et tomrom av iskalde kalkyler, og på en eller annen måte visste han: Michaela hadde sett det samme og levd med det, men ikke våget å innrømme det fullt ut.

Plottet er interessant, og historien er skrevet på en sånn måte, at det er lett å følge med, selv om det er mye fundering frem og tilbake, og mange som har skjulte hensikter. Det er interessant å høre små detaljer fra Afghanistan, både når russerne er inni bildet, og senere når det er CIA som herjer. 
Jeg gleder meg til neste bok i serien!


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2022
Sider: 416
Kilde: Leseeksemplar


13 kommentarer:

 1. Lagercrantz är en författare som är bra eller inte. Jag använde hans pappas skollitteratur på gymnaiset. Tack för smakbit.

  SvarSlett
 2. Han sa i ett TV-program att han tjänat 100 miljoner kronor på sitt skrivande! Jag tror inte att jag läst något av honom och jag är inte så där jättesugen att börja heller.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest et par av etterfølgerne til Millenium og de likte jeg godt. Likte imidlertid ikke at han skulle "sko seg på" Larsson sin idé, men jeg likte skrivestilen hans. Denne er nuh notert i bibliotekslisten min for neste besøk. Kanskje jeg finner den på kortlån. Den er selvfølgelig ikke ledig :)
  Jeg er, jeg leser, jeg trener. Ryggen er optimal etter inngrep, og fræddan kan jeg begynne å øke trening til normalt igjen. Yayh! Fortsatt fin søndag Tine. Hold på hatten. Her lenger sør i vest har vi novembervær...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre at du har fått fikset ryggen og er på bedringens vei. Håper dere ikke blåser vekk, det ser ut som Bergen slipper unna både vind og regn om dagen, her er et rene vårstemningen :)
   Kjekt at du fikk lyst å lese Obscuritas, Frode har nettopp slukt den, så vi er flere som liker den :)

   Slett
 4. Jag har inte läst något av honom. Är inte så lockad till det. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. tänkte faktiskt läsa den här boken. gav maken den i julklapp så jag får kanske låna. tycker att Lagercrantz är sympatisk, men jag har inget läst av honom

  SvarSlett
 6. Har läst ett par böcker av Lagercrantz och är nyfiken på den här. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Jag har bara läst biografin om Zlatan, och den tyckte jag inte alls var bra. Men det kanske inte hade med just författaren att göra. Något annat har jag inte läst. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Gillade omslaget. Läser inte krim alls, har begränsat mig för att hinna läsa så många andra bra genrer som möjligt. Men tittar gärna på krimserier på tv. Tack för smakbit, verkar vara en komplicerad histora.

  SvarSlett
 9. Har ikke lest noe av Lagerkranz, bortsett fra Zlatan-bioen som vr veldig bra. Har lest anmeldelser av denne boka, får se om det blir en bok jeg leser etterhvert..
  Har nok her foreløbig.
  God søndag Tine:)
  Her er det også meldt heftig storm og vi er bedt om å holde oss inne. Går greit det;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir fort nok, nå gleder jeg meg til å begynne på Ecco. Frode snappet den, da jeg latt med Stormvakt, så han får kose seg en kveld med den.
   Her regner det kraftig og nå, så kanskje vi får litt uvær i Bergen også :)

   Slett
 10. Bara läst en bok av honom, men ingen fiktiv sådan. Tack för smakbiten.

  SvarSlett