mandag 24. januar 2022

Ekko - Et essay om algoritmer og begjær av Lena Lindgren

Lena Lindgren mottok høsten 2021 Brageprisen for Ekko, i kategorien beste sakprosabok i året som gikk. Forfatteren bor i Oslo, og er til daglig politisk kommentator i Morgenbladet. Algoritmer og begjær, ikke to ord jeg normalt ville satt sammen, men et par begeistrede omtaler fikk meg til å stille meg i kø for å låne boken. 

Forlaget om boken:
Ekko var nymfen som snakket for mye. For dette ble hun dømt til en skjebne hvor hun bare kunne gjenta andre. 

På 2000-tallet møter vi Ekko i medieteknologien; i virale memer, skittstormer, hekseprosesser og ekkokamre. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: å bli sett. Og Ekkos store kjærlighet var Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde. 

I dette essayet fletter Lena Lindgren politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Ekko er en samtidsdiagnose og en høyttenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid. 


Det er fristende å friske opp den sedvanlige roman og krimlesingen med ett og annet essay. Når det som formidles er så interessant og lærerikt som i Ekko, og i tillegg har noe virkelig skremmende over seg, så blir boken vanskelig å legge ned.

De fleste av oss er på Facebook, Instagram, Snap og flere andre kanaler. Klart vi tenker på at vi stikker hodet frem, mot maktmennesker som kanskje ikke vil oss vel, men kan det være så farlig da? - lille uinteressante meg liksom...

I åpningsscenene tas vi med til den fruktbare dalen Santa Clara, hvor de dyrker aprikoser og annen frukt som trenger masse sol. Vi kjenner stedet som Silicon Valley, og med det navnet får vi helt andre bilder i hodet. Her finner vi hovedkvarteret for mange store selskaper, som Marc Zuckerbergs Facebook, Google, Apple, Amazone, Netflix og YouTube.

Lena Lindgren befinner seg der, og hun tar oss med på en rundtur som skildrer arbeidsmetodene og tankesettet til de som bestemmer i disse mektige selskapene. Jeg lærte ord som jeg ikke hadde i mitt vokabular fra før: Disrupsjon, atferdspsykofysikk, og mimesis.

Det var spennende å høre om James Williams, sjefsingeniøren hos Google, som ble så distrahert av medieteknologien at han sa opp stillingen, og heller ville studere filosofi. For 53 år siden påsto Marshal McLuhan at menneskeheten vil legge leseferdighetene bak seg, jeg undres på om han får rett?

Vi hører også om tyskeren Peter Thiel, som også holder til i Silicon Valley. Han er investor og gründer, en skikkelig smarting som har studert filosofi ved Stanford. Han står bak PayPal, som de fleste kjenner, men også Palantir, som er stor innen spionasje og politisk overvåkning. 

Teknologien går fort, har vi en plan? Lesningen av Ekko fikk meg til å bli litt skjelven, så jeg håper inderlig at noen som vil oss vel, har en slags plan. Kanskje blir mennesket mer og mer lik et stykke smartteknologi? 

Når jeg leser tekster som skildrer verden slik den er, så håper jeg jo alltid på å ende opp litt klokere. Denne gangen er jeg nok mer skremt enn noen gang før, og følelsen av at
"jo mer jeg lærer, jo mindre kan jeg" kom brutalt tilbake. Boken ble i tillegg nesten dagsaktuell siden jeg leste om Breivik og høyreekstreme online-manifester, samtidig som jeg så ham på nyhetene.

Ekko handler om algoritmer, altså hvordan alt henger sammen, og blir kopiert i stor skala. Og så handler det om begjær, for det var jo det nymfen Ekko gjorde i Ovids historie om Narcissus og Ekko, hun begjærer ham, og snakker alle rundt seg etter munnen. Essayet Lena Lindgren har skrevet er ytterst interessant, det er lettlest, men var sikkert ikke lettskrevet, for denne teksten rommer mange innfløkte sammenhenger, uten å fremstå som oppstykket eller forvirrende.

                    I dag er hekseprosesser noe som kjennetegner sosiale medier, og de utspiller seg med en nærmest rytmisk dramaturgi. Skittstormen er et digitalt ekko av fortidens fysiske henrettelser. Sosiale medier har tatt steiningen, lynsjingen og gapestokkene til samtiden.


Lindgren gir oss et innblikk i hvordan de store aktørene, gjennom atferdsdesign og avhengighetsdesign utnytter sårbarheten i den menneskelige psyke. Litt småskremt satt jeg tilbake etter endt lesning, imponert over essayet og Lindgrens formidlingsevne. 

Vil du lese mer om boken, titt gjerne innom Tones Bokmerke, Leselukke og Minbokogmaleblogg, de har alle skrevet flotte omtaler av boken. Nå er mitt hode litt kokkelikokkos, etter å ha fått så mye innputt. 

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 208
Kilde: Biblioteket

12 kommentarer:

  1. Bra omtale Tine. Jeg likte denne boka særdeles godt.:) Interessant , lærerik, velskrevet og litt skremmende:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg husker at du leste den, men har du blogget om den? Leitet etter innlegget ditt, men fant det ikke :)

      Slett
    2. Har ikke blogget om den. Tenkte å gjøre det, men synes det var vanskelig da den var nylest- jeg streket jo under flere setninger og avsnitt på omtrent hver side... KOmmer vel noen ord i oppsummeringen istedet. Antagelig.

      Slett
    3. Aha, der var forklaringen altså :)

      Slett
  2. Aktuell til tusen! Grundig omtale av en bok som setter mye på plass. Skulle ønske at mange leser den etter hvert, og tar til seg budskapet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er så enig med deg, dette var en forfriskende godbit :)

      Slett
  3. Så einig i at denne er til å bli skremt av. Og til å vakne av. Dette var eit knallgodt essay og eg håper Lindgren skriv fleire kloke bøker i denne forma. Takk for lenke til bloggen min.

    SvarSlett
    Svar
    1. Lindgrens navn kommer jeg til å se etter for fremtiden :)

      Slett
  4. God omtale. Det er kun to foran meg i køen nå så snart er det min tur til å lese denne boken. Virker interessant - og skummel.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk :) Jeg var nr. 45 i køen, og den gikk ikke fremover, så jeg stilte meg i kø på bibsok.no, og vips var boken klar til henting :) Har blåst liv i BookBites også, og det samme hendte der, 4-5 måneders venting på biblioteket var historie, for BB hadde flere av bøkene jeg har bestilt, blant annet Hun reiste alene, som jeg koser meg med nå.

      Slett
    2. Fikk Ekko i dag på Bookbites. Jeg har vært skikkelig dårlig på å bruke biblioteket i det siste. Jeg elsker jo biblioteket.
      Hun reiste alene har jeg ikke hørt om. Bra?

      Slett
    3. Ja, bra og deilig lettlest, mellom to langdryge bøker. Digger BookBites, de reddet meg så jeg får lest (mesteparten av) 1001-boken for januar :) Kos deg med Ekko!

      Slett