tirsdag 18. januar 2022

25. september-diktene av Joakim Kjørsvik

Joakim Kjørsvik er et nytt navn for meg, men han debuterte allerede i 2007 med en samling fortellinger. Etter det har han skrevet en roman, og dette er hans tredje diktsamling. Er du nysgjerrig på dikt, men har funnet det vanskelig til nå? da er dette en fin diktsamling å komme videre med. Øvelse gjør mester! jeg snakker av erfaring ☺

Forlaget om boka: 
I 25. september-diktene samler Joakim Kjørsvik et utvalg av enkle, inderlige og ofte humoristiske kjærlighetsdikt han har skrevet til sin kone. 

Gjennom stadig nye, lekne, entusiastiske og overraskende måter å beskrive forelskelse og kjærlighet, skriver Joakim Kjørsvik frem en storslagen kjærlighetserklæring, og et bidrag til en fornying av moderne kjærlighetspoesi.


Forlag: Kolon
Utgitt: 2021
Sider: 74
Kilde: Leseeksemplar


Det er noen fine dikt Kjørsvik gir oss med denne samlingen. Jeg liker dikt som er forståelig i formen, og ikke så poetisk at jeg faller av i første sving. I disse diktene får vi litt å le av også, og noen dikt er underfundig, og krever et snev av ettertanke. Da jeg hadde sittet en stund med denne diktsamlingen, var det gjerne bare ett ord som skulle til, for at hjertet mitt åpnet seg for lange tanker, som ordet "blikkstille". 

JA

Venter du på meg, 
selv når jeg har sagt
at jeg ikke kommer?

Enkelt sant? Håp og lengsel er vel de viktigste ingrediensene i forelskelse, og det er nettopp forelskelsen som preger kjærligheten som skildres her. Noen av tekstene bruker ordspill og lek med ord til å formidle budskapet, som "Skje din vilje" og "Lang natts ferd mot dagen derpå". 

Fregner

De trenger et varsomt puff,
for å nærme seg hverandre.

Asfalten får fregner.

Hun finner armkroken hans,
under paraplyen.


Jeg tilbrakte noen kveldstimer med denne samlingen, leste alle diktene, før jeg begynte på nytt, og leste favorittene mine på nytt. Jeg leste små brokker av enkelte dikt, hang meg bare opp i akkurat den setningen som traff, kanskje bare en overskrift eller en avslutning. Diktet under her er klippet, redigert og satt sammen av meg, beklager Joakim Kjørsvik min lek med diktene dine, er ikke vont ment ☺

Jeg gråter ikke, jeg renner over.
Vi snudde ikke døgnet, vi vrengte det.
Jeg blir så høy på pæra av å elskes av deg, alt mulig umulig blir mulig.

9 kommentarer:

 1. Enkle, greie dit, ser det ut til. Enig i at mange dikt kan bli vanskelige å lese. Kanskje du skal gi ut dikstsamling Tina? Du har tydelige anlegg til lek med dikt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg holder meg til radbrekking av andres dikt, hadde ikke klart å sette sammen fire setninger til noe som kan bety noe for andre :)

   Slett
 2. Atter en bok i haugen ulest. Jeg må hive meg over noen av de tynne som ligger. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er raskt lest da, alltid godt å ta et raid med tynne bøker. Nå har jeg akkurat begynt på en tykk en, og har en til på vent, det går opp og ned :)

   Slett
  2. Ja, det gjør det her også. Med Lucia boka, som jeg startet med ved juletider. Og nå "Det åttende livet" med 1150 sider. Det blir noen klassiskere på lydbøker ved siden av, så det går bra!

   Slett
 3. Har lest denne, den traff ikke meg. Men vet at den er godt likt av mange:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt kan ikke treffe alle, i alle fall ikke dikt :)

   Slett
  2. Nei, det kan det ikke, uansett type bøker.
   Det var tematikken som ikke traff. Jeg er ikke akkurat der at den type kjærlighetsdikt angår meg noe særlig for tiden.
   Ser jeg skrev det på instagram. Kjørsvik er sikkert dyktig han og en poet mange liker, så det er ikke det det går på.

   Slett
  3. Enig med deg, jeg er heller ikke "der", mye kjærlighet i livet mitt heldigvis, men ikke av den sukkersøte romantiske sorten :)

   Slett