søndag 7. november 2021

Sommeren 58 av Annie Ernaux

Annie Ernaux anses å være en av Frankrikes største forfattere. Det er ikke så lenge siden hun slo gjennom i Norge, men nå har mange av titlene hennes blitt oversatt til norsk. Sommeren 58 er hennes siste utgivelse på fransk, en roman jeg leste etter En lidenskap, og Hendelsen som jeg likte veldig godt.

Forlaget om handlingen:
I Sommeren 58 dykker Annie Ernaux ned i minnene fra sin første natt med en mann – en natt som ikke betydde stort for ham, men som betydde alt for henne. Denne første seksuelle erfaringen satte seg som et voldsomt sjokk i kroppen hennes og ble på mange måter kilden til hele hennes skrivende liv.

Med utgangspunkt i fotografier, minner og brev forsøker Ernaux å skrive fram den unge kvinnen hun var. Seksti år senere kjenner hun fremdeles skammen, selvforakten og sviket på kroppen. 

Men med et helt liv som skrivende kvinne bak seg kan hun se erfaringen i et nytt og kanskje forsonende lys.


Annie Ernaux har en helt spesiell skrivestil. I etterordet kaller oversetter Per Buvik sjangeren for "autofiksjon". Det betyr at handlingen består av reelle mennesker og hendelser. I godt over tjue bøker har Ernaux brukt sin egen historie som omdreiningspunkt i romanene sine, og det funker til tusen. 

Det handler kort fortalt om hvem det er som er herre over ditt liv, er det deg selv, eller har andres innflytelse gjort noe med hvordan du lever livet ditt? Ernaux er godt voksen, og hun rydder og sorterer minner for å forstå sin egen atferd, den gang hun var en ung voksen. 

Vi ser tilbake til året 1958, da hun som 17 åring løsrev seg fra sin strengt katolske oppdragelse, på en religiøs internatskole. Hun kunne bare kristne sanger og ble forvirret av kjønnsblandingen, da hun denne sommeren fikk jobb som aktivitetsleder på en feriekoloni.

Det er på en av de første kveldene hun blir snakket til av sjefslederen, som like etter blir hennes overgrepsmann. Den naive jenta, skjønte ikke de sosiale kodene, lot seg viljeløst lede, og samarbeidet for at han skulle bli ferdig med sin aggressive seksuelle tilnærming. 

I denne scenen opplever hun skyld og skam, og ikke minst skuffelse. Er det virkelig sånn sex er? hun hadde ikke peiling, men skammer seg fordi han fomler, og hun føler det er hennes feil at han ikke får det til. 

Som leser tenkte jeg, at det gikk jo bra, hun kom seg ut derfra som jomfru, det er da noe. Det som forfatteren drøfter i denne boken, er hvilke konsekvenser denne hendelsen hadde for henne videre, i dagene etterpå, og senere livet. Siste halvdel av boken skildrer godt forvirringen hun opplevde, avvisningen fra ugjerningsmannen, men også mobbingen de andre utsatte henne for. 

Annie Ernaux skriver med et språk som går rett til kjernen av følelsene våre. Når hun sier om ugjerningsmannens vakre kjæreste, "hun er, jeg er ikke" sier det mye om hva dennes utstråling gjør med den usikre Annie. Hun veksler mellom å omtale seg selv i tredjeperson, og førsteperson. Dette forklarer hun grunnen for i begynnelsen av boken, og det føles helt naturlig.

Måten boken er bygget opp på er genial, vi har hele tiden den aldrende Ernaux i bakhodet, og vi får ta del i skriveprosessen. De refleksjonene hun gjør seg rundt livet, formingen av sin egen personlighet, og hva denne voldtekten gjorde med henne, er glimrende lesning. 

Hun snakker om gruppetilhørighetens euforiske glede:

            Mer enn at hennes lykke var reell, er det bevisstheten om at hennes lykke var reell, som for meg er hevet over all tvil; bevisstheten er nødvendig ifølge et sitat skrevet ned i den røde notisboken: Det finnes ingen annen virkelig lykke enn den man blir seg bevisst når man nyter den.


Romanen beveger seg forbi 1958, og vi hører om hvordan det gikk med Annie etterpå. Om ambisjoner og mangel på utholdenhet når det gjelder utdannelse. Kanskje det skyldes uro og forvirring forårsaket av voldtekten, at hun slet med å elske seg selv, er i alle fall helt sikkert.

Jeg likte denne romanen veldig godt, og gleder meg over at jeg har rykket frem i køen på biblioteket på Far/En kvinne. Det var Marianne i Ebokhylla mi som fristet med sin begeistrede omtale av boken, les gjerne den!


Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016/på norsk 2021
Sider: 176
Kilde: Biblioteket


27 kommentarer:

  1. Jag tror jag har läst en kortare novell av henne när jag läste litteraturhistoria. Min professor tyckte mycket om samtida fransk litteratur så när vi läste om 1900-talet var hon med. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner at professoren din ville løfte frem Ernaux, hun har en helt spesiell skrivestil, og så er hun modig som tør å skrive om sårbare tema :)

      Slett
  2. tyckte om Åren av Annie Ernaux, nyfiken på denna

    SvarSlett
    Svar
    1. Årene har jeg også lyst å lese :)

      Slett
  3. Flott og grundig omtale Tine. Denne har jeg ikke lest. Du fikk meg litt nysgjerrig på den.

    SvarSlett
    Svar
    1. De kommer ut en etter en på norsk, disse romanene til Ernaux, vel verdt å få med seg :)

      Slett
  4. Jeg digger henne og har ikke lest din omtale, for jeg vil lese denne boka også. Hun skriver så man blir med inn i hennes verden. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og selv om en ikke har opplevd det som hun forteller om her, så treffer nok refleksjonene hennes rundt hvordan "tilfeldige" møter med andre mennesker kan feste seg for alltid.
      Gled deg til denne Ingun!

      Slett
  5. Författarnamnet känner jag igen, men har inte läst något. Jag både lockas och avskräcks av det som boken handlar om. Men kanske lockas mest.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tro det eller ei, du finner helt sikkert noe som gir gjenklang i ditt eget liv. Hendelsen som setter historien i gang er skildret på en avdempet måte, det er bare til å la seg lokke :)

      Slett
  6. Har inte läst något av författaren. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  7. jag har läst flera av Ernauxs romaner. och jag tänker läsa Sommaren 58 också. hon är mästerlig. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  8. Namnet är välbekant, men osäker på om jag läst något. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  9. Jeg har lest mye om Annie Ernaux , men jeg har ikke helt fått det til med bøkene hennes. Igrunnen sliter jeg litt med franske bøker av en eller annen merkelig grunn :-) Ha en riktig fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har det samme franske problemet som deg, det er ikke lett å huske navn når en ikke klarer å lese dem høyt underveis. (for min del er det ikke merkeligere enn som så)

      Slett
  10. Spännande! Jag har bara läst noveller av Ernaux.

    SvarSlett
  11. Denne har jeg gjemt på. Kjøpte den for en stund siden. Har lest de ande som er oversatt og elsker dem, særlig En far/ en kvinne og En lidenskap. Godt at du likte denne så godt Tine. Ernaux får sagt så mye på få ord, helt unikt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har du gull i dine gjemmer :) Jeg gleder meg til En far/en kvinne, den blir den neste. En lidenskap likte jeg ikke så godt, men Hendelsen var formidabel. Er enig med deg, bøkene er korte, men akk hvor mange av mine knapper hun får trykket på :)

      Slett
    2. Hendelsen var veldig god, ja. Leste de ganske tett etter hverandre, så jeg tenkte jeg måtte gjemme dette gullet litt. :) Dumt å lese seg lei av en forfatter, ville ikke risikere det.

      Slett
    3. Stemmer, dette sa du vel til Marianne da hun omtalte boken, og jeg er egentlig helt enig, litt porsjonering er helt på din plass :)

      Slett
  12. Jag har läst väldigt få franska författare, det beror på att jag aldrig lyckades gilla någon av böckerna jag läste. Då blev det så att jag undvek dem. Tack för smakbit, vi har alla varit unga en gång...

    SvarSlett
    Svar
    1. Fransk er ikke for alle, men heldigvis er det ikke så mange av oss så får en så brå start på seksuallivet sitt som den unge Annie :)

      Slett
  13. Jeg har likt alt jeg har lest av Ernaux. Må lese mer. Bra dame!
    Håper du har en fin forkjølelsesfri søndag, Tine

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, bra dame! Jeg krysset fingre før jeg åpnet øynene i dag, og sannelig var hodepinen vekke. Gikk trått opp Stoltzen så det henger i, men så lenge hodet virker er det greit :)

      Slett
  14. Takk for link Tine. Denne av Ernaux er også god. Glad for nok en predikant :) Er svært så fornøyd med at jeg oppdaget henne. Seint, men godt. Far/En kvinne er faktisk enda bedre, så du har litt å se fram til der også. Spent på å høre om du er enig.

    SvarSlett