fredag 15. januar 2021

Sannheten av Knut Nærum

Sannheten er en del av en serie hvor 12 forfattere har blitt utfordret til å skrive en roman, inspirert av ett av de ti budene. For mer informasjon se her!
Budet Knut Nærum har spunnet sin historie rundt er nummer åtte: Du skal ikke tale usant om din neste. I denne tredje boken i serien tar han oss med til vår nære fremtid, og gir oss noe å tenke på, med denne satiriske fremstillingen av et liv uten privatsfære. 

Fra bakpå boken:
Fullt innsyn. Total åpenhet. Bare sannhet. Det er jo for vår egen sikkerhet. Eller …? 

Jannike var rimelig lykkelig. Hun var gift med Stefan, hadde to barn og trivdes som bibliotekar. Så gikk myndighetene stadig sterkere inn for mer åpenhet i samfunnet – ingen skulle ha hemmeligheter, ingen skulle kunne bedrive anonym hets. 

Alt som ble ytret, måtte kunne etterprøves. Dette var vel fint, tenkte Jannike og støttet opp. 

Hun begynte til og med å jobbe i selve Innsynet, som overvåket alt og alle.
Nå er hun flyktning i de svenske skogene, der eksilnordmenn lever av villsvin og bær. Hva gikk galt i søkingen etter sannhet?


Lettlest og tankevekkende, hva mer kan en ønske seg innimellom tunge klassikere? 
Handlingen i denne romanen strekker seg fra 2014 når de nye lånekortene på biblioteket innføres, og frem til 2019 når omveltende ting skjer i hovedpersonens liv. Historien starter derimot mye senere, altså noen år frem i tid, og det er også her vi er når romanen slutter. 

Det er ikke komplisert å følge med på, og handlingen byr på hverdagsscener som det er lett å kjenne seg igjen i. Selv er jeg ganske så åpen med hva jeg deler på sosiale medier, og har ikke tenkt så veldig nøye over hva det betyr, at mange av oss deler ganske så fritt. Så lenge vi lever i et samfunn hvor vi er overbevist om at myndighetene ikke bryr seg om hver enkelt, så er det jo greit, men når de begynner å følge med på enkeltpersoner, så blir det skumlere.

Knut Nærums Sannhet(en) må holdes langt borte fra konspirasjonsteoretikere, for leser de boken, vil fantasien deres gå amok. Hva om det blir forbud mot retusjert reklame, eller at myndighetene kan straffe små forsømmelser ved å ta bort internett-tilgangen til folk? Hva kan de bruke informasjonen de finner på bibliotekkortet til? 

Jeg likte denne boken veldig godt, den ga spark til tanker som gjelder her og nå, og matet refleksjoner over hvordan vi lever livene våre. Men, først og fremst er dette god underholdning - boken anbefales!

bakomslaget.no sier de dette om Sannheten:
Nærum hadde en romanidé om et samfunn der det stadig, og uten motstand, ble innført nye begrensinger i retten til privatliv. Så var det et Youtube-foredrag av medieteoretikeren Douglas Rushkoff som ledet ham videre: – Han sa to ting som traff meg. Det ene var at sosiale medier forutsetter at vi som brukere opererer med en responstid som tidligere var forbeholdt utrykningspersonale. Det andre var spørsmålet om det går an å se for seg et samfunn der alle vet alt om alle, og ingen lenger kan ha hemmeligheter. Og akkurat det har jeg forsøkt å se for meg.


Flere bøker som er utgitt i denne serien: 
Jørgen Brekke - Andre guder

Neste bok i denne serien er Til døden av Agnes Matre som kommer høsten 2021. I 2022 er det Levi Henriksen og Selma Lønning Aarø sin tur, jeg gleder meg allerede ☺


Utgitt: 2020
Sider: 217
Kilde: Lånt på biblioteket


5 kommentarer:

  1. Jeg leste Andre guder og bestemte at jeg skulle få med meg alle 10 bøkene i serien. Allerede nå har jeg to uleste. Bra med påminnelser.
    Spennende forfatternavn som skal skrive de neste i serien. Liker konseptet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Artig serie dette her. Til nå har det vært lettleste bøker som passer for alle :) Gøy at du også lese denne!

      Slett
  2. Humret av det som kan gi konspi-teoretikerne blod på tann. Ja, tenk hva man kan avsløre med bib-kortet sitt? Humrer* I et diktatur ja kanskje...og i Israel hvis man leser mot-Israel-for Palestina- litteratur.

    Må få lest denne en gang. Når jeg får unna noe av det jeg har her, som sagt..

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror du vil like denne, å bli spionert på via bibliotekkortet er ikke SÅ virkelighetsfjernt skjønner du :)
      Jeg har lest tegneserie i dag, og er strålende fornøyd med meg selv og ikke minst med radarparet Camus & Ferrandez

      Slett
    2. Hehe, det aner jeg nok. Med dagens algoritmer på bibiofil-appen som foreslår bøker for deg som du kan like basert på dine lån..
      er ikke veien lang til å føle seg overvåket, for et paranoid sinn, feks et som faktisk ble overvåket på 70-tallet av politiske årsaker. Sier ikke at det var meg, for det var det ikke, men jeg kjenner noen som hadde "mappe".

      -
      I andre regimer hadde jeg ikke villet bruke app ved lån av politiske og samfunnskritiske bøker, for å si det sånn-.

      -
      Så bra at du liker Camus & Ferrandez. Den er virkelig godt laget. Sitter i meg enda..

      Slett