onsdag 19. august 2020

Krypdyrmemoarer av Silje O. Ulstein

Det er alltid spennende med nye litterære bekjentskaper, og Silje O. Ulstein er et sånt. For tre år siden bidro hun med noveller i en debutantologi, og nå i år er hun klar for en "ordentlig" debut med Krypdyrmemoarer. Boken er en psykologisk thriller av de helt sjeldne, denne må du få med deg!

Forlaget om boken:
Det er få dager før første skoledag etter sommerferien. Elleve år gamle Iben forsvinner sporløst fra sin mor Mariam under en handletur. Mariams umiddelbare reaksjon er flukt. Hun setter seg i bilen og kjører. Langt.

Et kollektiv får en tigerpyton som kjæledyr. Da Liv møter slangen Nero for første gang, overveldes hun. Hun trodde ikke det var mulig for henne å føle slik for et annet levende vesen.

Med dyp innsikt i menneskesinnet er Krypdyrmemoarer en oppslukende, mørk og intens psykologisk thriller om ensomhet, sorg, skam og seksuell perversjon. Det er en roman om indre identitetskamp og driften mot å forsvinne og bli en annen, men dypest sett er det en roman om å lære seg å elske.

Grunnen til at Krypdyrmemoarer er sjeldent god, er fordi den er glimrende komponert og gjennomgående spennende. Allerede fra første side er leseren slukt av handlingen, og det urovekkende som ligger og ulmer helt i overflaten.

Historien er todelt, men dette er også det eneste som kan minne om andre bøker jeg har lest. Det er fjorten år mellom handlingsforløpene, og små detaljer som en gullbelagt nøkkel og at Liv muligens har skiftet navn, trekker raskt tråder som binder historiene sammen.

De to hovedpersonene, unge Liv med slangen, og den litt ustabile moren Mariam, hvis datter forsvinner, er ikke akkurat tillitvekkende noen av dem. Liv bor sammen med to gutter, mens hun studerer til sykepleier, og det er de tre som bestemmer seg for å skaffe seg en pytonslange.

Denne slangen får komme til orde i små kapitler utover i romanen, noe som føles ganske creepy, men etterhvert får jeg følelser for dette stakkars dyret.

Mor skjulte noe for oss. Hun skjermet oss for det som ventet bak den store kveilen. Til å begynne med interesserte det oss ikke. Vi mente kveilen måtte være universets grenser. For oss var dagene en eneste intens bølge av bevegelse, varme og smak. Likevel visste vi at det var noe vi måtte lære. At det var en grunn til at vi testet muskler mot hverandre. Vi visste i kroppen at det måtte være noe vi skulle bruke styrken vår til. 

Med i historien er også etterforskingen av Ibens forsvinning, og i den forbindelse blir vi kjent med etterforskerne Roe og Ronja. Karakteroppbyggingen i denne historien er formidabel, det brukes ikke mange ord på å skildre de forskjellige personlighetene, men allikevel ser jeg dem fort for meg. Alle har en grunn til å være med i handlingen, og bidrar til sin del av nerven, som hele tiden ligger og dirrer under overflaten.

Historien engasjerte til tusen, da jeg var halvveis hadde jeg et sterkt behov for å finne ut hvordan alt henger sammen. Jeg likte godt hvordan romanen er bygget opp, og at Ulstein lot tankene mine kretse rundt de ulike karakterenes tilknytning ganske lenge, dette bidro sterkt til engasjementet.

Da jeg satt og skrev dette tenkte jeg at dette er en bok som "forståsegpåerne" enten elsker eller hater, og sannelig fikk jeg rett, øverst i googlesøket dukket det opp en 2`er og en 6`er. Det er ikke tvil om at jeg er mest enig med sistnevnte ☺

Lyst å lese noe litt utenom det vanlige? da er dette årets heteste tips!Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2020
Sider: 443
Kilde: Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Flott omtale. Var spent på reaksjonen din - er ikke akkurat A4 dette her. Takk for link :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg trodde jeg var ganske A4, men kanskje jeg har brutt meg litt ut av boksen. Dette var i alle fall forfriskende lesning :)

   Slett
 2. Jepp jepp! Her skumma jeg lynsraskt, siden den ligger på lur og venter som bok nr to nå i bunken. Må lese Bastarden av Øistein Borge først siden den er lånt på bib.
  Fikk med meg at du likte den veldig godt. Det holder for meg..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du vet at jeg aldri røper noe fra handlingen, men skumming er greit, gled deg :) Nå skal jeg ut å lese på iPad i solen, bibliotekbok det også Bildøen, som mottar Amalie Skramprisen den 22 august :)

   Slett
  2. Nei, men det er noe med å bli for forutinntatt av andres meninger, sjø.
   Nå ser/hører jeg på digital lansering av Mer enn mett med Mia Frogner og Mari Hult. Hadde sikkert vært noe for deg, hiv deg på.. søk på eventet på facebook, Grønn Bonanza.. Bare prat så langt, men nå begynner det nok..

   Artig med Brit B og A Skram-prisen.:)

   Slett
 3. Ser av din gode omtale at jeg skal få med meg denne ja, den ligger på vent - må gjøre ferdig Bjørnstad først, den er som vanlig lang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Regner med du nyter siste rest av Bjørnstad, jeg er halvveis og selv om den er lang, vil jeg ikke at det skal slutte. Du kan glede deg til Krypdyrmemoarer, den sluker du fort i forhold :)

   Slett
  2. Og så leste jeg terningkast 2 på den i VG av Hovdenakk - Bjørnstad fikk 5, synes nesten hans siste i serien er best av alle...

   Slett
  3. Ja det er sprøtt hvor forskjellig terningkast de ga. Så langt har jeg tenkt det samme, dette må være Bjørnstads beste :)

   Slett
 4. Hva også spent på denne. Posykologisk thriller er ikke min favoritt sjanger, men likte den veldig godt

  SvarSlett