lørdag 22. august 2020

Jeg, rommet av V.S. Tideman

Det er første gang jeg leser noe av V.S. Tideman, til tross for at Jeg, rommet er forfatterens femte roman. Historien var forfriskende urovekkende, og ga virkelig mersmak ☺

Forlaget om handlingen:
Fortelleren i "Jeg, rommet" er en mann på 38 år som bor sammen med sin mor. Etter at han avbrøt studiene for drøye ti år siden, flyttet han tilbake til rekkehuset der han vokste opp, hjem til gutterommet. Her har han litt etter litt isolert seg stadig mer, frem til han tok beslutningen om å bli værende på rommet sitt for godt. Moren, som er hans eneste kontakt med verden utenfor, lever alene i resten av huset og lar ham stort sett være i fred. Gjennom den pågående tankestrømmen og fortellerens registrerende, avgrensede blikk fremstår rommet i barndomshjemmet i stadig sterkere grad som et bolverk mot omverden, og som det eneste i livet han evner å takle over tid.

Forlag: Oktober
Utgitt: 2020
Sider: 179
Kilde: Leseeksemplar

Mamma er ute i hagen og jobber med blomstene, og gjennom romanen er det stort sett det hun gjør. Jeg skjønner det godt, for etter ti år med forsøk på å få sønnen ut av rommet, har hun nok kapitulert. Den voksne mannen som sitter på rommet sitt, øyensynlig uten å gjøre noe som helst, brukte jeg, i motsetning til moren, lang tid på å bli glad i.

, og først da det banker to ganger forsiktig på døren, blir jeg klar over at jeg virkeldig har sovet, ikke har ligget våken hele natten igjennom, som jeg noen ganger gjør. Jeg går bort og stiller meg ved døren. Det er naturligvis mamma; hun vil vite om jeg er våken, har sovet godt, og om jeg vil ha frokost på rommet før hun går på jobb og ikke kommer tilbake på flere timer. 

Gjennom de innledende sidene får vi høre litt om hvordan hovedpersonen havnet der han er når vi møter ham nå. Vi hører om foreldrenes skilsmisse, som på ingen måte føles traumatisk, og om hvordan tilstanden hans har forverret seg gjennom de siste ti årene.

Høydepunktet i romanen må være når mamma faller ned fra stigen når hun plukker epler. Det som skjer i kjølvannet av den episoden er til å få frysninger av, mer vil jeg ikke røpe.

Romanen byr på kloke refleksjoner som er universell for alle mennesker, ikke bare dem som har en utpreget spesiell personlighet. Det er vanskelig å akseptere denne voksne mannen som lever som en parasitt på sin aldrende mor, men hans beveggrunner gjøres på et vis forståelig.

Jeg, rommet er en roman med god driv, den går dypt inn i menneskesinnet, men byr allikevel på uventede vendinger og har et tydelig handlingsforløp. Mot slutten får vi en juridisk nøtt å grunne på, og en avslutning som gjorde at jeg var godt fornøyd da jeg la vekk boken for siste gang.

Jeg likte V.S. Tidemans nye roman veldig godt, og anbefaler den gjerne videre ☺


9 kommentarer:

 1. Takk for spennende tips. Ble nysgjerrig av denne omtalen. Får se om jeg finner tid til den etterhvert:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du vil like den :) Jeg er inne i et ras av mor/barn litteratur om dagen, denne her, Min sønn, Thorvald Steen sine to siste, og nå begynte jeg på Vigdis Hjorths nyeste DEN kan du glede deg til, jeg måtte ha en pustepause etter få sider :)

   Slett
  2. Det er visst mye mor-barn i høst. Roy Jacobsen sin har også mor i tittelen.
   Hjorths sparer jeg til jeg kommer hjem, er borte en ukes tid I Oslo og Sandefjord. Må skaffe meg boka også. Vurderte å kjøpe den nå og lese den underveis her, men vet jeg har så mye annet på tapetet, at jeg kan ikke gi boka fullt fokus. Bedre å lese den hjemme. Går generelt litt tregt med lesing nå, holder på med en krim (Borges Bastarden). Jeg har likt hans bøker om Bogart Bull veldig godt, men det tar meg tid å komme i siget og jeg distraheres så lett av andre ting. På flyet i dag sovnet jeg.. Trøtt nå også, ble sittende og se på program om Steffen Iversen og et dyreprogram nede i biblioteket på hotellet. Nå skal jeg legge meg og lese litt og slutte å surfe rundt..
   God natt.:)

   Slett
  3. Men jeg leste en diktsamling på Værnes i dag. Det var da noget..
   (Sjelemesse av Gerdur Kristny)

   Slett
  4. For et jetsetliv du lever :) Godt å ha noe å glede seg til, sikkert lurt å spare Hjorth til du er hjemme :)

   Slett
  5. Hehe, jetset og jetset.. jetset på billgiklasse.;) Jeg er på studiesamling og ble syk i dag og måtte dra "hjem" fra skolen og så måtte jeg teste meg for korona. Fikk prøvesvaret nettopp i HelseNorge, heldigvis negativt. Ligger i senga med feber og vondt i kroppen, håper å få sove snart.

   Slett
 2. Urovekkende og kloke refleksjoner ... fin og fristende omtale. Håper den kommer på biblioteket snart.
  Håper også du har en fin sommer, Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Sommeren forsvant i går, da temperaturen dalte med 8 grader, og regnet ser ut til å ha kommet for å bli. Oppstart med nytt barnehageår er slitsomt, så nå er sommeren bare minner :)

   Slett
  2. Jeg har kun vært i Bergen 3 ganger - og det regnet hver gang :)

   Slett