fredag 26. april 2019

Saturday av Ian McEwan - månedens 1001

Ian McEwan har skrevet ti romaner i tillegg til bøker i andre sjangere. Han er ikke blant de mest kjente i landet vårt, men det jeg har lest av ham, har gjort inntrykk. Lørdag, som denne samtidsromanen heter på norsk, skildrer en dag i nevrokirurgen Henry Perownes liv. Boken finner du i samlingen 1001 bøker du må lese før du dør, og er mitt bidrag til Elidas lesesirkel for mars.


Dagen er lørdag 15 februar 2003,  altså to år etter terroranslaget mot tvillingtårnene i New York. Boken kom ut et halvt år før terroren nådde London med bombeeksplosjonen på undergrunnen, noe som den innledende scenen gir oss en god påminnelse om.

Ian McEwan har med dette litt forutseende utgangspunktet, skrevet en uvanlig rolig roman til ham å være, om viktige tema som angår oss alle. Han lar hovedpersonen sin være en vellykket og rik lege, som ikke har problemer med ungdommene i familien, og som begjærer sin kone etter 25 års ekteskap.

Som sagt, handlingen begynner grytidlig lørdag morgen, han ser et fly styrte på Heathrow (eller han tror han ser det). Siden han ikke finner noe om flyet på nyhetene, vil han ikke uroe sin kone, så de har sex, hun går på jobb, og han spiser frokost, før han kjører til trening og spiller squash med en venn.

Dagen brer seg ut, og mens vi følger ham på hans gjøremål hører vi hans betraktninger rundt forskjellige tema. Tematikken sirkler rundt det trygge livet som blir utfordret og gleden han føler ved å gå på jobb.

Hans skarpe observasjoner rundt terrorhandlingene gjorde dette til en viktig bok da den kom ut for fjorten år siden, og er nok dessverre aktuell fremdeles.

Tidligere har jeg lest Ian McEwan sine bøker på norsk, så jeg kan ikke uttale meg om språket hans generelt, men Saturday fant jeg unormalt vanskelig å lese. Han bruker mange kronglete ord som ikke er i engelsk dagligtale, noe som bidro til at jeg brukte lang tid på å lese boken. Jeg likte boken godt, men tenker at jeg skal gi det litt tid, også lese den igjen, på norsk denne gangen ved en senere anledning.

**********

En liten hilsen til dere som har lagt merke til det dabbende tempoet på bloggen (og på lesingen min). Det er ikke våren eller interessen, men flytting som gjør at jeg må bruke all min tid på andre ting. 

Riktig god helg dere!


6 kommentarer:

 1. Hei Tine!
  Skjønner at du har travle tider. Lykke til::)
  Har enda ikke lest noe av denne forfatter, men har et par bøker i hylla på vent..den ene er på planen i en lesesirkel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da stiger spenningen, er spent på hva som blir din første McEwan-bok :)

   Slett
  2. Tror det er Barneloven, jeg har i hylla et sted. (ikke full oversikt over bøkene mine, siden det ikke er plass å ha alle fremme) Sjekker leseisrklene, og det var visst i fjor den skulle leses i heddas hyllesirkel, så jeg er ganske mye på etterskudd..;)

   Slett
 2. Lurte litt på hvorfor du sa du ikke leste (annet innlegg), men burde husket flyttinga. Håper alt går som det skal. Saturday har jeg lest, men det er mulig det ikke teller siden jeg bare husker hjernekirugien og ikke noe om terror, (innbrudd?). Tror jeg skrev et innlegg, men orker ikke sjekke. Det eneste jeg husker er at jeg likte Chesil Beach bedre. Synes McEwan er litt som Murakami, i at jeg har lest flere bøker, uten egentlig å like de noe særlig. Foretrekker McEwan. Snakker meg bort.
  Lykke til videre med flyttinga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er et merkelig liv dette uten bøker og lesing, men jeg holder ut. McEwan har mange romaner som er mye mer tilgjengelig enn denne her, men jeg ser Murakamisammenligningen din :)

   Slett
 3. Lykke til med flyttingen, det tar sin tid. Lydbøker på øret gjør susen!

  SvarSlett