lørdag 13. april 2019

Bristepunktet av Belinda Bauer

Er du klar for en skikkelig "hold-deg-fast-krim"? Jeg har lest mye krim de siste månedene, og skal jeg anbefale en av disse som påskekrim, må det bli Bristepunktet. Boken er nominert til Bookerprisen, noe som antyder standarden på dette mesterverket.

Forlaget om handlingen:
Tre barn blir sittende igjen i bilen da moren deres går for å ringe etter hjelp. Hun overlater ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake, og blir senere funnet drept i veikanten. 
Tre år senere har Jack fortsatt ansvaret for de to yngre søsknene. De har klart å holde det skjult for myndighetene at de bor alene etter at faren ikke taklet morens død og dro. Men da den samme kniven som trolig ble brukt til å drepe moren, dukker opp, endrer alt seg. 

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2019
Sider: 352
Kilde: Leseeksemplar


Belinda Bauer skriver fra det sørlige England. Vi møter førstebetjent John Marvel som har tabbet seg ut i London og blitt forvist til den lille byen Taunton. Her skal han jobbe sammen med kriminaletterforsker Reynolds, som er hans rake motsetning. Det første møtet mellom disse to er helt priceless:

  - Unnskyld meg! sa Reynolds strengt. Dette er et åsted! Mannen glodde sint opp på ham. Er du Reynolds?
   Ja. 
   Har du ikke hørt om at man må rydde vei? Jeg brakk nesten nakken, for pokker!
   Reynolds var stille et øyeblikk, så sa han forsiktig: 
Førstebetjent Marvel?
   Mannen skulte på ham til svar. Hvor er liket?
   Reynolds skyndte seg ned trappen. Sir, hveste han i en dempet advarsel, det er barn i stuen. 
   Marvel senket stemmen. 
   Døde barn?
   Nei, sir.
   Hvorfor sier du det da? sa Marel med rungende røst. 
Hvor er liket, for svarte?

Fjortenårige Jack er den andre hovedpersonen vår, en gutt som har gjennomlevd det utrolige og fremdeles holder familien samlet. Livet har gjort ham streetsmart til tusen, samtidig som han er samvittighetsfull og snill med familien sin.

I første del av boken møter vi også den høygravide Catherine While. Hun fornemmer at det er folk i huset, får en truende oppringning, finner en lapp på frontruten på bilen og andre ting som gjør henne livredd.

Alle karakterene er glimrende bygget opp. Bauer lar aktørene sine utvikle seg underveis, en av detaljene som gjør dette til en levende krim. Det andre som får Bristepunket til å glitre, er språket. Bruken av genial setningsoppbygning og eufemismer, en god dose sleivspark og morsomme bemerkninger gjør at jeg blir skikkelig imponert. Jeg tenkte faktisk "woao, dette er bra skrevet", flere ganger mens jeg leste.

Etterhvert flettes politiets etterforskning av innbruddsraidet, sammen med Jacks søken etter morens morder og uhyggen som omfavner Catherine Whiles liv. Det er glimrende gjort, jeg vil ikke røpe noen av de overraskende vendingene handlingen er bygget opp av.

Som leser nyter jeg at min holdning til karakterene endrer seg underveis, at dialogen får meg til å humre, og at jeg innimellom sier "yes!" fordi den som trengs å bli jekket ned et par hakk, blir nettopp det. Bristepunktet er krim til å leve seg inn i, og som engasjerte skikkelig!


EliseCathrin og Bjørnebok er enig med meg at dette er glimrende lesning


6 kommentarer:

 1. Eg las denne i fjor då den var langlista til Booker-prisen, og for mitt harehjarte vart det til tider fryktelig skummelt. Krim er ikkje kvardagskost på Booker-lista, og eg syns Bristepunktet kan og lesas som ein oppvekstroman :-) God lørdag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende ja, men ikke sånn blod og gørr creepy, men så tåler jeg litt mer enn deg da :)

   Slett
  2. Eg tåler ingenting! Høyrte denne på lydbok, og det var kun i dagslys ... hehe!

   Slett
 2. Hah, denne har jeg lest. Ifjor, som Elida, da den var på bookerlanglista. Husker ikke detaljene, men fant den ordinær og forutsigelig. Kan ha noe med bookerforventningene å gjøre. Tror denne er litt hit/miss, enten/eller. Den eneste 2018 bookerboka jeg har lest. Må ta meg sammen! Funker som påskekrim da -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tuller du? skulle tro at den gjorde seg enda bedre på originalspråket. I mine øyne er den langt fra forutsigbar eller ordinær, skrivekunsten er jo formidabel :)

   Slett
  2. Helt seriøst!
   Fant hverken skrivekunst eller tvister.
   Alt lå i kortene. Tenk så forskjellig man kan lese.

   Slett