onsdag 3. april 2019

Gullburet av Camilla Lackberg

De fleste kjenner nok Camilla Läckberg fra hennes tidligere krimserie med Erica Falck som hovedperson i vakre Fjällbacka. Gullburet er ikke krim med etterforsking som hovedfokus, men en slags psykologisk thriller som, om sant skal sies, irriterte meg litt.

Forlaget om handlingen:
På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. En gang var hun en sterk kvinne med ambisjoner, men for Jacks skyld har hun gitt opp alt.
Da han sviker henne, blir hele Fayes verden rasert. Plutselig har hun ingenting i det hele tatt. Først er hun rådvill, men så bestemmer hun seg for å ta igjen og begynner å planlegge en grusom hevn.

Da jeg etter noen timers lytting sto i kø på ARK for å betale noen, vel... bøker, skulle damen foran meg betale for sin nye krim, Gullburet. Det var like før jeg pikket henne på skulderen for å be henne velge en annen bok.

Frem til Faye tar sin mann på fersken med en ung og myyyye tynnere dame i sin egen ekteseng, så har jeg ergret meg grønn over den nevnte Faye og hennes selvutslettende personlighet. Hun har opplevd ting i oppveksten som hun delvis skjuler, men bortsett fra dette så overlates ingenting til leseren å finne ut av.

Når hun blir tvunget til å klare seg selv, blir hun (hokus pokus) utrolig selvstendig og oppegående, og handlingen går inn i en fase hvor hun nærmest fremstilles som "superwoman". Etterhvert blir dette en historie om hevn, fortiden hennes avsløres litt etter litt, samtidig som vi hører om hvordan hun hevner sviket fra ektemannen.

Mot slutten blir en ny tematikk lansert, og boken får et sentimentalt preg, som i mine øyne ikke passet inn med handlingen forut for dette.

Som du sikkert skjønner, Gullburet ble en skikkelig nedtur for min del. Det hjalp heller ikke at jeg for sent la merke til, at innleseren er den samme som leste inn Si at du er min, en jeg hadde lovet meg selv å styre unna i fremtiden. Alle har lov å ha en dårlig dag på jobb, men Camilla Läckberg, dette her holder ikke.


Utgitt: 2019
Spilletid: 9:47
Kilde: Lytteeksemplar

20 kommentarer:

 1. Takk for advarsel! Denne skal jeg styre unna. Jeg liker bøkene til Läckberg om Erica Falck, men denne kommer jeg ikke til å lese.

  SvarSlett
 2. Det er ikke ofte du er negativ så jeg stoler på deg.
  Kanskje pirker du på neste person du ser som vil kjøpe boka ...? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Som oftest er det noe å glede seg over i bøkene, så jeg har noe positivt å fokusere på i omtalen. Her gikk det bare ikke :)

   Slett
 3. Har lest alle, selv om jeg aldri har vært begeistret, blir vel å lese denne også. Kanskje. Faktisk lurer jeg på om jeg ga blaffen i den forrige. Tror Løvetemmersken var den siste jeg leste. Hmm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja les denne, spennende å høre hva andre synes, spesielt de som har lest det andre hun har skrevet :)

   Slett
 4. Har lest intervju med henne ifb Krimfestivalen, hvor hun forklarte sin nye serie, og ide-- hun ville skrive noe annet.
  Jeg ble ikke overbevist, men så er det lenge siden jeg har lest en Lackbergbok som jeg synes var spennende. Har vel mest sett de filmatisert..
  Men Heksen avbrøt jeg etter 100 sider med alt for mye tompjatt..

  Sier som Augusta; sjelden å se at du er så negativ.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skuffelse sammen med en tåpelig historie satte mitt sinn i kok :) Tompjatt på siden av krimhistorien er greit, så lenge det fører noe sted. Her gikk det tett på klingen på min feminist-side, og jeg ble bare irritert.
   Ikke si at dette er første bok i en serie?

   Slett
  2. Har forstått det som at det er en serie om Faye. (må sjekke). Har lest flere lunkne anmeldelser av denne boka. Forsto det som at den er inspirert av Fay Weldons Hunndjevelen, men så ble det ikke helt vellykket..

   Slett
  3. Intervju med henne i VG: https://www.vg.no/rampelys/bok/i/dOOBXX/camilla-lackberg-har-unngaatt-sexscener-men-naa-var-det-paa-tide

   Slett
  4. En hunndjevel?, hun er ikke akkurat snill denne Faye, men bimboblonddum og superintelligent om en annen. At der var noen løse tråder som dinglet på slutten der, kan stemme

   Slett
  5. Jepp, inspirert av, ja.. Og, ja. det er første boka i en ny serie: https://www.forlagsliv.no/krim/2019/03/19/gjor-seg-klar-for-brutal-hevn/

   Slett
  6. Takk for inputt Anita, spennende å lese om henne, problemer med vekten har også Faye, og hun "tar hevn" med en mye yngre mann, så de parallellene ser jeg:) Les boken da vel, så diskuterer vi videre når du har blogget om den :)

   Slett
  7. Bare hyggelig. Jeg synes det er interessant å lese om slike fenomener som Lackberg.. men tviler på at jeg kommer til å lese denne boka med det første, siden jeg har så mye annet liggende. Men hvem vet...
   Btw- så fikk den faktisk ganske bra kritikk i Adresseavisa nylig. Anmelder så visst noe med andre øyne, enn mange andre..(skal jeg tro alt annet jeg har lest)- og han kommenterte det selv ..

   Slett
 5. Eg likar å lesa slik velbegrunna slakt. Hadde ikkje tenkt å lesa denne i utgangspunktet, og no er eg overbevist. Takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at jeg har fått frem tankene mine om denne boken. Interessant lesning fra lenkene Anita delte, artig å høre forfatterens begrunnelse for det hun har skrevet, siden det er så annerledes enn det hun har gjort suksess med :)

   Slett
 6. Startet å lese boken i dag, og det er noe av det dårligste jeg har lest på lenge, dårlig språk, og det blir hele tiden over forklart. Setningene henger ofte ikke sammen, kanskje fordi det er skrevet så dårlig. Jeg tror at boken selger fordi det står Camilla Läckberg på boken, og fordi coveret er lekkert og pirrer nysgjerrigheten. Men uten hennes navn på boken, hadde den blitt slaktet som en ekstremt dårlig kioskroman, synd at en så god forfatter kan skrive noe så dårlig. Søppelroman vil vel jeg kalle det, nei, dette holder ikke. Noen ganger virker det også som at hun har hatt dårlig tid når hun har skrevet. Nei, dette var bare utrolig dårlig.

  SvarSlett
 7. Klassekampen slaktet denne på lørdag. Dere er helt på linje! Takk for en god advarsel, styrer unna denne.

  SvarSlett