onsdag 9. desember 2009

Ketose - og vekk med bilringene

En ketolysekur utnytter kroppens normale forbrenningsmekanismer på en måte som medfører et betydelig tap av fettvev. Det er altså bilringene, fettet rundt mage, lår og ende som ofres når du følger ketolysekuren, ikke kroppens muskler som er kroppens forbrenningsmotorer og bør bevares for å opprettholde en høy forbrenning. Når vi spiser normal, blandet kost som gir oss energi fra fett, karbohydrater og protein, har kroppen en blandet forbrenning der det både forbrennes fett og karbohydrater (og noe protein). Når du følger ketolysekuren spiser du svært lite karbohydrater. Kroppen må da skaffe seg en erstatning for karbohydrater til forbrenningen. Heldigvis har alle mennesker et innebygget system som endrer forbrenningen fra blandet forbrenning til fettforbrenning i en slik situasjon. Den type forbrenning kalles KETOSE.
Ketose er egentlig en forbrenningsform som benyttes når vi faster eller sulter. Når vi ikke får mat må kroppen skaffe mat fra egne reserver. Karbohydratreservene tømmes i løpet av et par dager, og musklene gir lite energi ved forbrenning og spares derfor til fordel for fett som blir kroppens viktigste brennstoff. Nedbrytning av fett i forbindelse med ketose er særdeles smart fremfor nedbrytning av kroppens muskler, noe som kunne være skjebnesvangert den gang vi måtte skaffe oss mat ved jakt. Ketose medfører også at hjernens sultsenter "skrus av" slik at sultfølelsen forsvinner til fordel for økt konsentrasjon og mer energi i kroppen.

For å få kroppen til å gå over til ketoseforbrenning, må en være litt tøff i 2 uker. 20 g. karbohydrater om dagen er maks. Etter 1-2 uker vil kroppen være i mål, og du kan legge på litt. Ketosen gjør at du ikke vil føle sult. Kort fortalt: du kan spise så mye kjøtt, fisk, egg og ost du vil i tillegg til grønnsaker. Det du ikke må spise er brødmat, ris, poteter og frukt. Les innholdsfortegnelsene, finn frem vekt og kalkulator og regn ut hvor mye karbohydrater det er i det du pleier å spise. Jeg ble forbauset over at mine "hypersunne" måltider hadde såpass mye karber. I matvaretabellen.no finner du ut av det meste. Siden måleenheten er pr. 100 gram vare blir det litt tankevirksomhet for å finne ut av hvor mye det blir, husk: det er ikke store bananbiten en får på 100 g. men for eksempel valnøtter får en ganske masse. Fruktyoghurt har 14,4 mens naturel har 5,5 så her er valget klart. Alle lettprodukter har erstattet fettet med noe, og det er karbohydrater, så velg Sæterrømme og helmelk heretter.
Min frokost:
20 g. bær 0,6
100 g. nat.yoghurt 5,5
20 g. gryn 3
1 kiwi 5
Denne frokosten gir 14 karbohydrater, og en ser hvis en skal holde seg under 20 så er det en utfordring.
Jeg har ikke giddet å fin-regne på lunch salaten. Jeg bruker masse persille og spinat i tillegg til salat og agurk/tomat, også har jeg i egg, tunfisk eller fetaost for "metta".
De som spiser kjøtt har det lett, det er ikke karber i rent kjøtt (eller fisk) så det er bare å lange innpå. Jeg må være litt mer kreativ, så dampet brokoli, blomkål, sopp er gode basisvarer som det faktisk går an å lage masse godt av.
Husk, det er ikke kallorier vi teller, så kos deg med avocado, nøtter, oliven og andre fete ting uten karbohydrater. Hjernen din trenger fettet, og du trenger energien, så ikke tro du skal ta en snarvei ved å spise lite fett i tillegg.
I tillegg til kosten må du huske å drikke masse vann og grønn te, og bevege deg litt hver dag så du blir svett og anpusten. Unn deg gjerne en kroppsbørsting, litt kvalitetstid i badekaret og en halvtime i sofaen uten tv og med dyp pusting.
Det finnes masse informasjon om ketose og lavkarbodietter på nettet, forsøk ketose.no eller lavkarbo.no

1 kommentar:

 1. Takk for flott innlegg.
  Du har en skikkelig fin blogg. Jeg søkte på Silvametoden, og fant bloggen din, så viser det seg at jeg var på samme kurset som deg under lysfesten før jul i fjor.
  :-)
  Hilsen Therese
  http://smileyssilver.blogspot.com/

  SvarSlett