mandag 25. mai 2009

1. Et sunnere liv? - Begynnelsen

Dette er ingen slankekur!
Ønsket om et sunnere liv er noe som må komme fra deg. Ditt ønske om å bli sunnere er den eneste drivkraften som gjelder. Det er ingen som kan gjøre jobben for deg. Og den gjør seg ikke av seg selv.
Kroppen gir oss signaler fra et ganske tidlig tidspunkt. På hvilket stadium en er i stand til å oppfatte at kroppen ikke har det bra, er forskjellig fra menneske til menneske. Det første du bør lære deg, er å elske kroppen din, behandle den som om den er din aller beste venn. For du ville vel ikke missbruke din kjæreste venn? Når du får et symptom på at kroppen sliter, som hodepine, sure oppstøt, verk i leddene, lavt energinivå etc. så stopp opp og spør deg selv hvorfor. Det er din kropp, det er bare du som vet hvordan den fungerer. Du har kunnskapen i deg, og en stemme som sier deg hva som er rett og galt, kunsten er å lære å lytte, og være villig til å handle deretter.

Vi mennesker elsker vanene våre, og skal dårlige vaner snus til gode vaner må det en god porsjon viljestyrke til. Men, ikke tro at du vil bli mindre glad i de gode vanene dine, det er bare snuoperasjonen som er tung. Siden det er selve endringen som er krevende, er det viktig å ta et steg av gangen. Ikke forsøk å innføre for mange endringer på en gang. Gi hver enkelt endring 2-3 uker, så går du over på neste når den forrige føles helt naturlig. Vær streng med deg selv på det du har fokus på, men unn deg noe som er ”lov”.

Mange mennesker har overhørt kroppens hyling på rettferdighet så lenge at de tror symptomene på at noe er galt, er en del av dem. Mange tror de er sunn og frisk, mens de overser symptomer hver dag.
Overvekt er innfallsporten til de viktigste livsstil sykdommene vi har i Norge. Høyt blodtrykk, hjerte-kar sykdommer, diabetes. En trenger ikke være ”amerikanerfeit” for å nærme seg faresonen. Siden mange sykdommer trekker seg tilbake hvis en får skikk på vekt/kosthold så er dette den enkleste (eneste?) måten å nærme seg alle helseproblemer.
Forebygging av alvorlige sykdommer som kreft, beinskjørhet, demens, er fult mulig. Sykdommer spres ikke utover befolkningen helt uvilkårlig, der er en grunn for at menneskene får de sykdommene de får, og skremmende mye kan vises tilbake til kosthold og livsstil.

Når du går til legen med en plage du vil ha utredet, eller blodprøver viser at det er ting du må ta tak i, så kan legen gi deg medisin. Pass på at denne medisinen ikke bare tar symptomene, men går til bunnen i problemet.

BMI er en forkortelse for Body Mass Index. Denne indeksen angir forholdet mellom vekt og høyde og sier noe om hvor sunn vekten din er.
Du regner det ut slik: vekt / høyde x høyde (f. eks. 58 / 1,68x1,68) = 20,56 altså normalvekt.
For en person med en bestemt høyde øker BMI med stigende vekt. Grenseverdiene for voksne over 20 år er:
Under 18,5 undervekt
20 – 24,9 normal vekt
25 – 29,9 overvekt
30 – 39,9 kraftig overvekt
Over 40 sykelig overvekt

3 kommentarer:

 1. En snuoperasjon er ønskelig på denne kanten. Kunne du se det forresten, at jeg nå driver og famler litt?
  Noen er påpasselig med kalorier, noen nekter seg selv karbohydrater, mens andre igjen prater om GI.

  Å holde blodsukkeret stabilt, unngå raske karbohydrater og spise mat med mellom og lav glykemisk indeks syns jeg høres fornuftig ut, men for en nybegynner er det litt uoversiktlig.
  Det hadde vært så godt med en lang og tydelig ja, tja og nei-liste.
  Finnes det???

  Nettopp lest Blodsukkerblues av Fredrik Paulun og ble litt klokere, men ikke nok til at jeg føler jeg har kontroll på hovedprinsippene og fremgangsmåten.

  Fedon Lindberg, Michel Montignac, Grete Roede, Skaldeman..... Sukk. Jeg vet ikke, men det ønsker jeg. Å vite, å endre.

  "Gi hver endring 2-3 uker"
  Er det noen hovedingredienser du mener bør bannlyses, og noen du mener er alfa omega i ethvert kosthold?
  Ble det litt mye nå?:-)

  -Ove-)

  SvarSlett
 2. Hei, kor kjekt! I overskriften "start et sunnere liv" skal jeg legge inn de magiske tankene som, hvis de følges, vil føre til et spontant "hello sexy" til speilbildet. Følg med... Ellers kan jeg anbefale et sammarbeid med biblioteket, og lese kostholdsbøkene jeg anbefaler.
  Du har jo sluttet å røyke, så du er godt i gang... ellers er karbohydrater din største fiende.

  SvarSlett
 3. Hei Tine. Her har du en bok som er informativ og har en del lister på ja- og nei-mat. Forslag til måltider og studier.
  http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=136991

  Terje

  SvarSlett