mandag 6. januar 2025

Jeg elsker Dickens en roman av Hilde Østby

I 2023 kom jeg tilfeldigvis over en lydbok på Storytel som jeg falt helt for, Kart over ensomheten heter boken, som ble mitt første møte med Hilde Østby. Jeg fortsatte med Kreativitet og leste så Å dykke etter sjøhester, og forble begeistret. Mageboka er bestilt på biblioteket, for å bevise for meg selv, at leseopplevelsen jeg nettopp har hatt, ikke skal få noe å si for vårt fremtidige forhold ☺ 

Forlaget om handlingen:
Den danske eventyrforfatteren H.C. Andersen besøkte sitt store forbilde Charles Dickens på hans landsted i Kent sommeren 1857. Han ble værende i fem uker, mye lenger enn planlagt. Etter dette traff de to forfatterne hverandre aldri igjen. Hva skjedde egentlig denne sommeren?

Jeg elsker Dickens er en roman om H.C. Andersen, om hvordan han kjemper seg ut av fattigdom og vold og på veien omskaper vonde opplevelser til ikoniske eventyr.
Det er en fortelling om berømmelse og ensomhet, og om å være den evige gjest, ført i pennen av en hemmelighetsfull arkivar. Men mest av alt handler romanen om å være hjelpeløst forelsket og villig til å gjøre alt for å oppnå den store og usannsynlige kjærligheten.

Er du klar for en litt snurrig leseopplevelse, så er Hilde Østbys historie om H.C. Andersen mitt i blinken. Jeg som har lest sakprosa av denne forfatteren tidligere, gikk fem på, når det gjelder fortellerstemmen i denne romanen, og trodde lenge det var Østby selv som var den hemmelighetsfulle arkivaren.

Litt forvirret ble jeg da hun klaget over arbeidsgiveren sin, snakket til leseren om sin egen rolle som biograf, om egen skriving og håp for bøkenes liv etter hun har sluppet dem fra seg. Her nevnes uvitenskapelige antagelser, forskning og historiske kilder om en annen, og en stakkars leser kan bli skikkelig frustrert. 

Når Hans Christian Andersen plutselig blir Helena Christina Andersen toppet det seg for meg, hun kunne vel ikke mene at han var en kvinne? Lenge er det Helena og Hans om en annen, i likhet med begynnelsen hvor summen 14 år gamle Hans Christian hadde i lommen (eller støvlene) da han ble sendt fra Odense til København, var 13 eller 113 riksdaler.

Jeg måtte jobbe hardt med å få ting til å stemme, da jeg leste Jeg elsker Dickens. I scenen da fortelleren som 14 åring, var med sin far på jobb i Riksarkivet, og dette var 20 år siden, googlet jeg forfatteren, og så at hun ikke er 34 som arkivaren i denne boken, men runder 50 i år.

Etter det hadde jeg en periode hvor jeg undret meg over om jeg kunne tro på noe av det jeg leste i denne romanen. Oppveksten til H.C. Andersen, moren og mormoren var preget av fattigdom, sult, mobbing, overgrep, skitt og elendighet, men var den egentlig det? Jeg vet ikke hva jeg skal tro på, og føler meg litt lurt.

To knagger fant jeg i alt virrvarret, som jeg kunne feste oppmerksomheten på, HC ble skysset av gårde til Køben av sin mor, da han var 14, og så denne ferien hos Charles Dickens, men om selv det er sant, vet jeg ikke. Store deler av romanen er grusom og nydelig lesning, skrevet i et språk som flyter lett. 

Litt av skylden for forvirringen skal jeg ta på min kappe, jeg ser jo at det er en roman dette, og burde ikke ta historien for god fisk. Siden jeg aldri leser bakpå bøker før jeg setter i gang, og har stolt på Hilde Østby som sakprosaforfatter, forventet jeg ikke at dette var en tulleroman.

Du er herved advart, så du slipper forvirringen når du skal lese boken

Forlag: Kagge
Utgitt: 2024
Sider: 329
Kilde: Biblioteket

6 kommentarer:

  1. Hehe.... ble litt småforvirret av denne når jeg lyttet til den, så da var det ikke formatet sin skyld denne gangen.
    Ingen høydare hos meg heller.
    Ha en fin dag, Tine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, om du ble litt tullerusk av denne, så var det ikke deg. Jeg må finne meg en biografi om HC for å finne ut av hva som er korrekt og hva som var tullball i denne boken.
      Fortsatt fin mandag til deg også!

      Slett
  2. Jeg liker romaner der handlingen er litt eventyraktig. Siden vi i vår smale, kommunale gate her i Bergen er glemt av brøytemannskaper, har vi vært innesnødd siden nyttår. Heldigvis fikk jeg bøker til jul, og nå planlegger jeg å blogge om dem. Starter med boka om Strandamalerne som kunstgruppen Alt Går Bra står bak som redaktører og medforfattere. Alt Går Bra er tilfeldigvis min datter og svogersønn, og jeg er stolt av at boken er tilegnet meg og mitt barnebarn. Stor stas. Mange interessante artikler ser på fenomenet Strandamalerne fra ulike vinkler og ståsteder i dagens kunsvirkelighet. Det er blitt en flott bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du holder til i Bergen du også ja, så kjekt. Det har vært vanskelig å komme seg ut til hovedveien her i Sandviken også, håper de rydder litt nå, før det fryser på igjen. Takk og pris for bøker! men i morgen skal jeg på jobb, og må ut.
      Den boken høres veldig spennende ut, så gøy å være delaktig å få frem noe sånt. Hva heter boken?

      Slett
  3. Eg har lest romanen, og har nok ein gong brent meg på det faktum at eg liker ikkje når historiske personer blir offer for evt tull og vas (les: ting som ikkje stemmer historisk sett) i romaner. Når det er sagt så veit eg lite om HC Andersen utenom ei barnebok så finner du ein god biografi så tips gjerne om den, men Jeg elsker Dickens vart vanskelig å koma gjennom.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg mener å huske at du liker både HC og Dickens, så at du hadde lest denne overrasket ikke. Var spent på hva du syntes, så takk for svar. Ser at vi sitter igjen med de samme tankene, hva skal en tro på. På biblioteket finner jeg bare barnebøker og en murstein, tenker jeg begynner med noe lett, for å få ordnet opp i hva som er hva :)

      Slett