mandag 8. mai 2023

Kongen av Sotra - en ungdomsroman av Runo Isaksen

Etter syv romaner for voksne og to faglitterære bøker, debuterer Runo Isaksen som ungdomsromanforfatter. Runo Isaksen er oppvokst i Lyngen i Troms og i Stavanger, er nå bosatt i Bergen. Jeg har tidligere lest Om tre dager er jeg fri som jeg likte godt, og med årets utgivelse beviser han at han også behersker ungdomslitteratur.

Forlaget om handlingen:
Jan-Kåre («JK») er 14 ½ år. Dette er sommeren da alt kan skje.

Når JK blir vitne til at den ekle naboen drukner, forandres alt. Han føler skyld, redsel – og sterk nysgjerrighet. Han bare må finne ut hvem hun svartkledde jenta er, hun som har begynt å dukke opp i nabohuset som kalles asylet. Snart er JK og venninnen Thea så dypt inne i mysteriene at det er for sent å snu.
Romanen handler om å våkne fra sommerdvalen – og gjøre noe, selv om det er farlig. Også handler det om følelsen av å bli litt mer voksen for hver dag. 

Forlag: Teft
Utgitt: Mai 2023
Sider: 177
Kilde: Leseeksemplar

Det kan være litt skummelt for voksne å lese litteratur beregnet på ungdom, for treffer den blink hos voksne, kan det godt være at den ikke går hjem hos ungdommen. 

Runo Isaksen har greid å holde språkføringen i en sjargong som ikke bærer preg av at det er femtenåringer som snakker. Her er mye dialog og korte setninger, som bidrog til at lesingen gikk unna i en fei. 

Jan-Kåre er hjemme i begynnelsen av skoleferien, mens bestekompisen Børs nyter livet på Kreta. Far er journalist og prøver å få JK til å skrive noe om at kongen skal komme til Sotra for å åpne den nye vindparken, men før han får somlet seg til det, skjer det litt av hvert rundt ham.

Venninnen Thea er datteren til en kompis av faren, en jente han egentlig ikke bryr seg om, men hun pusher på med snapper og meldinger, og plutselig står hun på døren. Den JK virkelig er nysgjerrig på, er den svartkledde jenten med hvitt hår, som han har fått øye på i det skumle nabohuset.

Romanen handler ikke om pubertal oppvåkning, eller tenåringer som fester, heldigvis. Her får leseren flere mysterier å grunne over, mens JK og Thea må vise seg fra sin aller modigste side. 

En annen karakter som gjør dagene utrivelig for JK er smågangsteren Kral. Han er etter ham, for å få ham til å stjele alkohol hos faren, og JK må virkelig være kreativ når han skal forsøke å unnslippe Krals hevn. 

Har du lyst å lese min definisjon på en fantastisk bra skrevet ungdomsroman? Kongen av Sotra er spennende og medrivende til tusen, terningkast 6 fra meg! 

Ungdommenes følelser, usikkerhet og lengsler er skildret på en troverdig måte, og utført sånn at det ikke tar brodden av intrigen som bygges opp. Her er det mystikk og dramatikk som bærer handlingen fremover, og gjør boken vanskelig å legge fra seg.

Runo Isaksen har i løpet av tilblivelsen av denne romanen, samarbeidet med elever fra to 9. klasser. De har lest manus og kommet med innspill til teksten. Etter å ha lest denne engasjerende historien, konkluderer jeg med at dette er en fin måte å drive research på - boken anbefales på det varmeste! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar