torsdag 11. mai 2023

Må lære meg å melke kuer av Freddy Kjensmo

Freddy Kjensmo var et ukjent navn for meg, men når jeg leser om hva han har utrettet, skjønner jeg at jeg skulle lest diverse rulletekster litt nøyere. I tillegg til å ha gitt ut mer enn ti bøker, og holdt 1000 foredrag, så har han skrevet tekster for Nitimen, Reiseradioen, Hallo i uken og Nytt på nytt. Han har skrevet for flere av de kjente humorstjernene, og var en pådriver da det norske stand-up-miljøet ble etablert i Norge.

Forlaget om boken:
I likhet med over 400 000 andre mennesker i Norge er humorist, foredragsholder og forfatter Freddy Kjensmo pårørende til en dement. I denne essaysamlingen beskriver han omveltningen det var da rollene plutselig var byttet om etter at faren fikk en demensdiagnose, og han som eldste sønn måtte ordne opp.

Resultatet har blitt en poetisk historie om et levd liv og farens vei inn i demensen på godt og vondt. Med kjærlighet, kreativitet og humor skildrer Freddy Kjensmo prosessen med å sørge for at faren har så bra dager som mulig på livets oppløpsside.


Selv de som ikke er opptatt av helse og alderdom, må ha fått med seg hvor populært det har blitt med demenskor. Levealderen vår stiger stadig, og på et eller annet tidspunkt i livet, må vi alle forholde oss til denne utfordringen.

Freddy Kjensmo er komiker, og i denne (alt for korte) boken er det sparring med hans nitti år gamle far som utgjør handlingsforløpet. 

Historiene er fortalt med ømhet og respekt, her er det ingen som ler av noe, men leseren får mange tips til hvordan en kan forholde seg til en demenssyk bekjent som "surrer" som vi så pent kaller det. 

Pent er det ikke alltid, det har jeg erfart selv, for dementes forvirring kan være vond å oppleve, selvfølgelig for den syke, men også for de pårørende. Forholdet far - sønn bærer preg av distanse, siden de ikke bor i nærheten av hverandre. Gjennom hele boken får vi skissert fra noen av de utallige telefonsamtalene de utveksler daglig, og høre om hvordan sønnen klarer å hjelpe sin far over de verste kneikene. 

TIRSDAG

    - Å, nå var det bra jeg fikk tak i deg. 
    - Hei pappa.
    - Jeg er på det gamle kontoret mitt jeg nå, i Bygdøy Allè.
    - Å, har du kontor der... Er du det, ja? Er det slitsomt på jobben?
    - Neida, det er bare moro. Når kommer du?
    - Det blir ikke før i morgen-
    - Du får ikke tatt deg en tur i dag da?
    - Nei, nå er jeg opptatt.
    - Ja, ja. Vi snakkes når du kommer da.


Må lære meg å melke kuer er en klok og morsom bok, om et traurig tema. Jeg leste den fra perm til perm, i ett eneste jafs, og satt igjen med en veldig god følelse. Jeg tenker at denne boken er for alle, selv de som jobber med demente, og vet hvilket hav av tålmodighet en må ha, for å behandle alle rammede med respekt hele tiden.

Jeg anbefaler gjerne denne boken videre,
undertittelen "En feelgood-historie" stemmer fortreffelig. 


Utgitt: 2023
Sider: 100
Kilde: Leseeksemplar

4 kommentarer:

 1. Interessant. Høres ut som en morsom bok. Ønsker deg en god tur i morgen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, og vips var jeg hjemme igjen. Rart å være uten pc og blogg i 8 dager, men nå er det på an igjen :)

   Slett
 2. Jeg er ikke spesielt opptatt av stand up men denne boka høres fin ut. Takk for tips fra Ingun. Jeg blir alltid anonym når jeg skriver på tlf.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hans stand-up bakgrunn merker en egentlig ikke noe til, bortsett fra kanskje hans lette formidling av det vanskelige temaet demens. Kjekt at du tar deg tid å kommentere, selv om du bare har mobil tilgjengelig. Jeg har gitt opp det, så kommentarene får vente til jeg er hjemme igjen :)

   Slett