søndag 17. mai 2020

Klangen av frihet av Toril Brekke

Klangen av frihet er den siste boken i trilogien om Agathe og den vakre moren hennes.  Her får vi endelig svar på hvem faren til Agathe er. Pass på at du leser bøkene i rekkefølge; Alle elsket moren din, Kobrahjerte og Klangen av frihet, og gled deg til en herlig leseopplevelse. Forfatteren har lest inn trilogien selv, noe hun gjør på en glimrende måte.

Fra forlagets beskrivelse:
Trilogien om Agathe og den vakre pianistmora er et verk om å vokse opp i Oslo på 1960-tallet, om overgrep og om utfordringene ved å bli voksen.
Her får vi svarene. Agathe er blitt atten år og tar det siste skoleåret på det nystartede Forsøksgymnaset i Oslo. Det er slutten av 1960-tallet, en ny tid er i emning, Vietnamkrigen får ungdom til å engasjere seg, feminismen gjør seg gjeldende. Agathe forsøker å være fri, politisk aktiv og lykkelig, men innhentes igjen av det spørsmålet som alltid har ridd henne, hvem er far?

Det er litt farlig å begynne på en bok hvor jeg har skyhøye forventninger, for det hadde jeg til Toril Brekkes nyeste utgivelse. Jeg sparte boken til en langtur over fjellet, og i fem timer alene på tur lyttet jeg til Toril Brekkes innlesning.

Det er herlig å lese om jenter som tør å ta sine egne beslutninger, jeg koste meg da Agathe sviktet Nissen i siste studieår, og søkte opptak på Forsøksgymnaset i stedet. Mange små detaljer fra et samfunn  i utvikling gjør romanen troverdig til tusen, og jeg kunne levende se for meg min egen mors ungdom like før hun fødte meg.

Familien til Agathe er sterkt preget av at mor regelrett stakk av, for noen år siden. Hun og lillebroren Morten bor sammen med far, og har det "helt fint", men alle spørsmålene rundt moren som lever livet i København med en ny kjæreste, presser seg på.

Kommentarer har blitt slengt ut, og små hint har flydd forbi ørene på de to søsknene, og etterhvert avsløres flere detaljer, og barna begynner å legge sammen puslespillbitene som kaster lys over opphavet deres. Mormor og morfar har vært en stabilitet i livet deres, selv om deres egne tre barn har tatt uventede valg for egne liv.

En liten tåreadvarsel er på sin plass, hos meg sprengte det på flere ganger, noe som kunne blitt riktig pinlig da jeg satt på bussen eller var på vei inn på jobb.

Romanen er velskrevet til tusen, i perioder er det så spennende at jeg pustet inn flere ganger før jeg endelig, kunne puste ut. Brekke har et skarpt blikk og skildrer mellommenneskelige relasjoner på en treffende og klok måte. Hun bruker et godt språk helt fritt for verbale unoter. Som du sikkert skjønner, jeg er begeistret og anbefaler gjerne Klangen av frihet videre ☺☺☺


Utgitt: 2020
Spilletid: 6:59:27
Kilde: Lytteeksemplar

17 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Blir mycket lockad att läsa den!

  SvarSlett
 2. Spännande, blir mycket nyfiken. Tack för tipset!

  SvarSlett
 3. tack för smakbiten! Låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med dagen!
  Det er godt du sier at en må passe på å lese bøkene i rekkefølge. Jeg er på jakt etter en ny lydbok. Jeg hørte akkurat ferdig Mengele Zoo og ville egentlig høre den neste også på lydbok, men jeg finner den ikke på noen av bibliotekappene. Så da kunne jeg kanskje hørt Alle elsket moren din hvis jeg finner den.
  Ha en riktig fin 17. mai, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er det i alle fall viktig å lese dem i rekkefølge. Regner med at du har funnet frem til Alle elsker moren din.
   Håper du har hatt en super 17-mai :)

   Slett
 5. Grattis på nationaldagen. Denna författare tror jag inte är översatt till svenska, hon fanns inte på mitt bibliotek. Jag tycker om när man får följa berättelser i flera böcker, det var länge sedan jag läste någon trilogi. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, vi har hatt en rar nasjonaldag, med fjelltur i snø, boklesing på terrassen og bobler hos venner etterpå. Neste år blir det bunad og alt som hører med :)

   Slett
 6. känner väl igen författarnamnet. den här trilogin skulle jag gärna vilja läsa. tack för smakebiten! ha en fin nationaldag!

  SvarSlett
 7. Författarnamnet är bekant men böckerna verkar inte vara översatta till svenska. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper noen i Sverige får øynene opp for henne, hun skriver veldig bra :)

   Slett
 8. Høres ut som et bra tips.:) Har lest andre bøker av Torill Brekke, som jeg har likt, så jeg vet at hun skriver bra.
  Ha en fin 17.mai Tine.:) Her tilbringes den i sofaen foran TVn, med et par bøker som jeg skal lese i før det blir middag som sønnen kommer på litt senere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer med dagen, som nå snart er over. Håper du har kost deg i sofaen, kjekt å se kongeparet på tur i åpen bil :)
   Toril Brekke skriver helt superb, jeg må leite frem flere av hennes gamle, dette ga mersmak :)

   Slett
 9. En bok jag inte hört talas om. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Gratulerer med dagen. Jeg vet ikke helt om dette er bøker som er helt for meg, men jeg noterer meg titlene, sånn at jeg har noe å forsøke neste gang jeg skal romstere rundt utenfor komfortsonen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Høres veldig bra ut, alltid kjekt å utfordre seg selv litt :)

   Slett