mandag 11. mai 2020

Galgedans av Tor-Håkon Håvardsen

Tor-Håkon Håvardsen kommer fra Stokmarknes og er nå bosatt i Melbu i Vesterålen. Han har i en årrekke vært tekstforfatter og trommeslager for flere metal/punk-band. Han kom ut med sin første bok i 2017, og nå i vår debuterte han som kriminalforfatter med Galgedans, som er den første av tre bøker i en miniserie.

Forlaget om handlingen:
Jenny Ness er ingen vanlig jente. Jenny Ness har en kraft i seg. En mørk kraft. Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet. Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvanger og makaber vending ...

Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Viktoriahavn for alltid. 


Vi har ikke før blitt sperret inne av korona før Håvardsen slipper sin Galgedans. Mulig du ønsker deg en virkelighetsflukt, men beveger du deg til Viktoriahavn tipper jeg du raskt ønsker deg tilbake, selv til en litt utrygg virkelighet.

Forlaget kaller Galgedans en skummel og nervepirrende krim, der mørke og hemmeligheter forenes på genialt vis. Hver eneste side er så intens at du glemmer å puste. Vel, bytt ut "krim" med "splatter-thriller" og erkjenn at stønning også er pusting, - du har blitt advart!

De første hundre sidene gikk som en lek, jeg la godviljen til, og forventet lite troverdighet, når det kom til handlingen, så det gikk fint. Men, så gikk jeg lei, det får være grenser liksom.

525 sider ble i lengste laget for meg denne gangen, men jeg ville unngå en dnf, så jeg presset meg gjennom mengder med blod og gørr, mest for å se hvordan historien ville bli avsluttet.


Vil du vite mer om handlingen, kan du ta en titt på Aftenbladet sin anmeldelse.

11 kommentarer:

 1. Hva er dnf?
  Skummet fort, siden jeg skal lese denne- men skjønte såpass at den ikke innfridde.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ina har helt rett, dnf er et uttrykk fra løpemiljøet og sikkert andre miljøer hvor utholdenhet og målgang er et tema. Spent på hva du synes, boken er godt skrevet, men sjangeren var i heftigste laget for meg :)

   Slett
 2. Fikk tilbud om denne fra forlaget, men takket nei. Ser mange skryter av den, men jeg tror jeg kanskje er mer som deg når det gjelder denne type bøker. Har aldri vært veldig begeistret for horror verken i bok eller på film.

  SvarSlett
  Svar
  1. Når det er sykdom som ligger bak alle ugjerningene blir det bare trist i mine øyne. Kan tåle groteske skildringer av drap, men det må inn i en troverdig contekst. Har lest lite horror, men likt noe av det, så jeg avskriver ikke sjangeren helt :)

   Slett
 3. dnf = did not finish? Tror jeg. Noe booktubere pleier å si når de gir opp en bok

  Jeg har ikke lest den, men det blir snart. Jeg liker slashere, men ikke alle. Det spørs litt hva slags slashere det er. De er ikke så like som mange tror. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett i tolkningen av dnf, det er en velbrukt term i husholdningen vår, siden gubben løper.
   Vet at du er god på horror, er spent på hva du synes Ina :)

   Slett
  2. Haha, DNF står det når løp brytes også. Eller DNS (did not start). Tror det er der det kommer fra. Brukes også som verb, dnf-ed. Kanskje det rett og slett er løperne som har stjålet fra leserne...

   Splatterboka? Nja, tror kanskje jeg står over, inntil videre...

   Slett
  3. ok. Jeg er ingen løper, men en leser.. greit å vite hva slike forkortelser betyr. Takker:)

   Slett
 4. Morsomt at det blir skrevet splatter krim på norsk. Liker omslaget, men bøker på over 500 sider må jeg vite jeg vil ha glede av.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror ikke det er hverdagskost å finne denne typen bøker opprinnelig skrevet på norsk :)

   Slett