mandag 7. november 2016

Shakespeare in song - konsert med Bergen Kammerkor

Det er ikke mange uker igjen av Shakespearejubileumsåret 2016. Prosjektet jeg startet ved begynnelsen av året har lagt litt i dvale i det siste, men i går fikk jeg endelig blåst litt liv i det. I ærverdige Universitetsaulaen i Bergen sang Bergen Kammerkor Shakespearerelaterte sanger, til en nesten fullsatt sal.

Bergen Kammerkor dirigert av Annlaug Hus

Det var et nydelig knippe sanger koret fremførte i denne konserten. Med seg hadde de Helge Lilletvedt på klaver, samt DnS skuespiller Rhine Skaanes, som mellom stykkene leste små tekstsnutter fra Shakespeare. Det var veldig stemningsfullt med piano, og denne lesingen ga konserten en egen original vri.

Da jeg først så gjennom programmet forbauset det meg at de fleste sangene sto oppført to ganger etter hverandre, med forskjellig komponist. Den første sangen i konserten var If music be the food of love, fra åpningsscenen i stykket Twelfth Night. Vi fikk høre både John Gardner sin versjon, og etterpå Henry Purcell sin.

Dette gjentok seg gjennom hele konserten, en fremstilling av stykkene som jeg satt stor pris på. I Ralph Vaughan Williams sin versjon av Orpehus with his lute var det bare de 17 kvinnestemmene som sang, mens i Lars Johan Werle sin versjon av Orpehus fra Henry VIII, sang hele koret. Begge deler nydelig å høre på.

Geir Dancke Molvik sang solo på Thomas Morleys O, mistress mine, med sin nydelige og særdeles stødige røst, rørte han meg til, om ikke tårer, så i alle fall klump i halsen. Etterpå sang hele koret Gyørgy Orban sin versjon av samme sang fra akt II av Twelfth Night.

Noen av sangene var lystige, som John Rutter sin It was a lover and his lass fra As you like it, (lenke nederst) mens Come away, death var betydelig mørkere. Her sang også Molvik en soloversjon,  før vi fikk en annen versjon sunget av hele koret.

Blow, Blow, Thou Winter Wind

by William Shakespeare

Blow, blow, thou winter wind,
Thou art not so unkind
As man's ingratitude;
Thy tooth is not so keen
Because thou art not seen,
Although thy breath be rude.
Heigh-ho! sing heigh-ho! unto the green holly:
Most friendship is feigning, most loving mere folly:
Then, heigh-ho! the holly!
This life is most jolly. 
Freeze, freeze, thou bitter sky,
Thou dost not bite so nigh
As benefits forgot:
Though thou the waters warp,
Thy sting is not so sharp
As friend remember'd not.
Heigh-ho! sing heigh-ho! unto the green holly:
Most friendship is feigning, most loving mere folly:
Then, heigh-ho! the holly!
This life is most jolly. 

Marit Wallacher, en av sangerne i koret, briljerte med sitt gitarspill til Blow, blow thou winter wind fra As you like it. Dette hørtes ut som en litt trist irsk folkesang, så flott fremført at det ikke var trist i det hele tatt.

Helge Lilletvedt på klaver og Rhine Skaanes som leste for oss
Programmet var nydelig satt sammen av sonetter og annen tekst fra Shakespeares hånd. Jeg ble inspirert og håper å få lest ett til av stykkene hans før jubileumsåret er omme. Bergen Kammerkor har jeg ikke hørt før, men jeg håper inderlig at muligheten byr seg igjen. For en uke siden hørte jeg Bergen mannskor synge sammen med Trine Rein, og om ikke lenge skal jeg høre Tertneskoret synge julen inn, en årlig begivenhet jeg nødig vil gå glipp av. Jeg har sannelig blitt korglad på mine gamle dager :)

Universitetsaulaen ligger, i det nå stengte Naturhistorisk museum. Museet har vært stengt for oppussing siden 2013 og åpner ikke før 600 millioner er brukt opp, i 2019 en gang. Selv gikk jeg inne på Universitetet blant studenter som leste eller trente og leitet etter Universitetets aula, så overraskelsen var stor da jeg måtte gå gjennom Botanisk hage og inn i museet for å finne den. En flott opplevelse var det i alle fall, både musikalsk og på andre måter.




12 kommentarer:

  1. Den konserten skulle jeg gjerne hatt med meg, men i går var det Åsanekveld og det kunne jeg ikke gå glipp av - men det var flott korsang der også med Bergen Nord Kammerkor. Skulle gjerne vært en tur i den nye aulaen, kommer nok plutselig en anledning.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg tenkte på deg da jeg satt der og nøt forestillingen i den flotte aulaen, nye muligheter melder seg nok igjen :)

      Slett
    2. Heldige deg som fikk med deg dette, Tine! Skulle gjerne ha vært der sammen med deg, jeg! Men hvem vet hva som kan dukke opp etter hvert på mine Bergen-turer! Artig å ha noen å gå på litteratur- og kulturarrangementet med! Vi ses i neste uke!

      Slett
    3. Det skjer mye spennende i Bergen, det er bare i hive seg med :)

      Slett
  2. Tusen takk for den fine anmeldelsen, Tine! Jeg tar meg den frihet å dele den med hele koret jeg!
    Hilsen Klara (alten på midten).

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var ikke vanskelig å si noen fine ord om dere, for et flott kor! Det var Shakespeare jeg kom for, og fikk virkelig en bonus i mitt første møte med dere. Veldig flott at du deler, alltid gøy når mange er inne og leser :)

      Slett
  3. Ikke minst Takk til Annlaug Hus som gang på gang setter sammen spennende og vakkert program,denne gang basert på Shakespearetekster.Dirigere kan hun og!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en fryd å se henne dirigere, med et stort smil og fakter som viste at hun koste seg.

      Slett
  4. Tusen takk, dette var god lesning for eit arbeidsamt koristhjarte.

    Helsing Kristin (sopranen ytst bak til venstre)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det ser så lekende lett ut når dere fremfører på konsert, men jeg vet det ligger mye arbeid bak :)

      Slett
  5. Åhh! Så kjekt å lese dette! Det inspirerer til fortsatt øving og terping på nye tekster og vanskelige korarrangement. Hilsen Irene (lang sopran som måtte et trinn ned for at de bak skulle oppnå kontakt med dirigenten...)

    SvarSlett
    Svar
    1. He, he... jeg la merke til at du sto nedenfor. Jeg tenkte at din sang skulle komme ut på linje med damene ved siden av deg, men at de bak skulle se og bli sett, er selvfølgelig en mer naturlig forklaring :)

      Slett