mandag 21. desember 2015

Fordi jeg elsker deg av Helene Uri

Tidligere har jeg lest et par voksenromaner av forfatteren, men dette var mitt første møte med henne som ungdomsbokforfatter.

Fra bakpå boken:
Snart var området rundt øyet som det alltid hadde vært. Den smale røde stripen på kinnet bleknet og forsvant til slutt helt. Huden på overarmene og håndleddene ble like hvit og glatt som før.

Fredrik har verdens største smil. Han er verdensvant, han vet alltid hva han skal si. Alle som treffer ham, blir betatt. Og nå er han blitt kjæresten til Elin. Tenk at det skulle skje! At hun skulle bli som hovedpersonen i en romantisk film. For det er virkelig slik det føles. Helt til tekstmeldingene fra Bjørn begynner å tikke inn. Og helt til det verst tenkelige skjer.

Fordi jeg elsker deg er Elins historie. En historie om kjærlighet og forelskelse, om manipulering, mishandling og svik.

Forlagets introduksjon av boken foregriper begivenhetene i historien på en avslørende måte. Her møter vi Elin, som forteller psykologen om hendelser i livet sitt, og mesteparten av handlingen går med på å ta alt fra begynnelsen av. Hadde ikke leseren allerede vist hvor historien med Fredrik skulle ende, kunne det blitt ganske creepy, men vi vet jo hele tiden hvor dette vil ende.

Fordi jeg elsker deg er skrevet for ungdom. Språket i romanen preges av dette, med korte setninger og mange tankesprang som ender i løse luften. Det fokuseres mye på at Elin prøver å være god nok for Fredrik, og at hun ikke står opp for seg selv, noe som får meg til å tenke at forfatteren ikke gjør oss kvinner en tjeneste med denne romanen. Elin later som ingenting når hun blir dengt helseløs, og går rolig og legger seg i sin overgripers seng etterpå. Hun finner seg i det utroligste, og holder ting skjult for sin mor og bestevenninne.

Jeg har lest en del romaner om psykopater og naive kjærester, de aller fleste har vært akkurat sånn som denne. Omgangskretsen elsker kjæresten og hun fortier og glatter over helt til det går opp for de rundt henne at noe er galt. Som leser gjør det meg tussete, og forfatteren greier ikke overbevise meg om hvorfor Elin er som hun her.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2015
Sider: 153
Kilde: Lånt av Silje

5 kommentarer:

  1. Har ikke lest denne, og uansett hvor tragisk en slik situasjon er, så er det typisk at jenta i et slikt forhold alltid glatter over ting. Savner å lese slike bøker som provoserer mer og at den personen som blir utsatt til å late som ingenting i slike forhold våger å si i mot selv, selv om en slik situasjon er vanskelig, men det hadde gjort slike bøker hakket mer spennende.

    SvarSlett
    Svar
    1. Å glatte over er nok typisk også i virkeligheten, så det er nesten litt synd å hyle om forutsigbarhet når en samtidig ønsker at handlingen skal gjenspeile virkeligheten. Jeg var provosert når jeg leste, så prøv deg gjerne på denne her Ina :)

      Slett
  2. Jeg las boka og skrev om den for lenge siden. Mener at jeg fant den interessant som ungdomsbok. Vi som er voksne vet mye om dette, de unge bør stadig påminnes om hvordan livet kan være.

    SvarSlett
  3. Jeg ser at vi oppfatter denne boka litt forskjellig, Tine.

    Hvilke andre bøker av henne har du lest fra før av?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kanskje noe med tid og sted og hvilken bok en har i kroppen fra før? Den rettferdige leste jeg i 2009 og ga den en 5`er ser jeg. Mente å ha lest Kjerringer også, men finner den ikke i listene mine, så jeg må ha drømt det :)

      Slett