tirsdag 24. februar 2015

Fall- og lytteøvelser en diktsamling av Kjersti Bronken Senderud

Det var med skrekkblandet fryd jeg nærmet meg en diktsamling igjen. Det har blitt noen i år, og jeg må innrømme at det er en stor utfordring for meg å lese dette.
Klok av skade gikk jeg inn på forlagets side og satte meg grundig inn i hva denne samlingen med dikt skulle handle om. Der fant jeg også to omtaler som ga meg en pekepinn på hva jeg skal se etter.

Forlagets introduksjon:
I Kjersti Bronken Senderuds poetiske univers finnes en dyp respekt og ømhet for alle livets former.
I diktsamlingen Fall- og lytteøvelser undersøker hun ulike former for grensetilstander. Diktene har en overskridende og grensesprengende kraft der formspråket og livsholdningen skaper en særegen form for skjønnhet og innsikt.
Diktene berører livets grunnleggende prinsipper, der det lille påvirker det store og det store det lille, og alt står i en gjensidig avhengighet til hverandre. Det handler om balanse og tap av balanse, og hvordan man må tørre å miste noe for at noe annet skal kunne komme til syne.

Takk til Oktober forlag for mitt eksemplar!


Er du på jakt etter en analyse fra en som forstår seg på lyrikk, så er du på feil plass nå. Mine ord om boken er mer famlende betraktninger rundt det å lese noe en ikke forstår.

For det ble sånn denne gangen også. Leseopplevelsen lignet den jeg hadde med Mingvasevann, men denne gangen var jeg "forberedt" og ble ikke tatt på sengen på samme måte som sist. Jeg hadde planer om å lese noen få sider hver dag, men det endte med at jeg leste hele boken en stille time da jeg var alene hjemme. Jeg prøvde å lese sakte og finne en mening med hver side, men jeg slet litt med det. Diktet (eller diktene?) har ingen tegnsetting eller store bokstaver, setningene er alle som en løsrevne og stort sett uten sammenheng med de andre setningene på den siden.
På side 66 begynte det bra, med noen setninger som min logiske hjerne oppfattet, før jeg glapp og landet forkjært.

tåken letter ikke  men sollyset trenger igjennom
brenner i øynene når jeg ikke kan la være å se
opp mot himmelen  lysende
vi går ute på det gylne jordet  hunden kommer 
byksende  gjennom brystet
blir til en avrevet sommerfuglvinge
rester av en sommer  søte epler og vind i håret
et kaldt regn renner nedover halsen og inn
i hundens vidåpne

Mens jeg leste var jeg på jakt etter ting som hadde med falle eller lytte å gjøre, og fant noen setninger om dette. Det jeg fant mest av var regn, vann, smeltende snø, tåke og vind. Mye vær med andre ord, og det passet meg fint, som satt ved peisen med en kopp te, og myste ut på værgudene som gikk amok utenfor.

I overskriften har jeg kalt dette en diktsamling, men på boken står det bare dikt. Skal sidene leses i sammenheng? Er dette ett langt dikt, eller er det en samling av små dikt, med felles tema? Jeg får ikke med meg noe fellestrekk (bortsett fra regnet) og i alle fall ikke en handling, og føler sterkt at jeg går glipp av noe her. Alle innspill mottas med takk :)

Hvis noen vet om et diktanalysebrevkurs så skrik ut, jeg vil så gjerne, men har ikke knekket koden enda. Om forfatteren skulle lese dette så ber jeg inderlig om unnskyldning for å ha radbrekket kunsten hennes. Det er gjort med full respekt og ydmykelse.

7 kommentarer:

  1. Her er det mye spennende å ta tak i - lys og brenner og gylne, i tillegg til det du nevner - kontrast. Flott tekst. Det finnes mye litteratur om diktanalyse - det er et spennende verktøy for å få glede av dikt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror jeg må google meg frem til noen gode lærebøker for jeg gir meg ikke så lett. Får bare håpe at de stakkars forfatterne jeg møter på veien ikke river av seg parykken :)

      Slett
  2. Det var jo en god omtale da. Husker fra gamle dager jeg hadde en dansk lærebok som rett og slett het "Kunsten å lese dikt" Den var god. Jeg lærte noe av den. Men har den ikke lengre. Det finnes mange dikt som gir god mening.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gikk for Poesi ad lib, takk for innspill. Skal samtidig hente en diktsamling, så dette blir bra :)

      Slett
  3. Men det er jo dette som er så stas med bokblogg ing! Formidling av leseopplevelser, både på godt og vondt. - Og at man ikke alltid forstår, men likevel forsøker.

    SvarSlett
  4. Du er knalltøff som ikke gir deg! Jeg prøver ikke en gang.... Men blir innmari inspirert av innleggene dine :) Ha en knall onsdag :)

    SvarSlett
  5. Så bra!!
    Det hender jeg også leser dikt og skriver om dem. Men jeg er på samme nivå som deg og skriver om min oppfatning av dem og min følelse for dem. Ikke med alle de tekniske hjelpemidlene vi tross alt har. Så jeg kunne også tenke meg et diktanalysekurs :-)

    SvarSlett