onsdag 24. september 2008

Litt om nøtter

I gamle dager måtte forfedrene våre livnære seg på det de fant og samlet i naturen. Nøtter var en viktig del av kostholdet, men bør vi spise nøtter?
Sannheten er at nøtter er fullpakket av stoffer som er bra for kroppen og helsen vår. De virker beskyttende på hjertet og kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes. I tillegg inneholder de viktige vitaminer, mineraler og andre substanser. Det er mange å velge mellom; mandler, paranøtter, cachewnøtter, hasselnøtter, pekannøtter, pinjekjerner,pistasjenøtter og valnøtter.
I den vestlige verden bør vi øke andelen plantemat som frukt, grønnsaker, korn, nøtter og frø. Middelhavsdietten er et godt eksempel på en spiseseddel som har mye fornuftige plantebaserte matvarer og som gir helsemessige fordeler.
Nøtter inneholder blant annet: sunt fett, det vil si fett som er rikt på enumettet og flerumettet fett. Pekan- og cachewnøtter har lav GI, hvilket betyr at karbohydratene brytes ned langsomt i kroppen. Alle naøtter har naturlig lavt karbohydratinnhold, og dette kan være en fordel ved vektkontroll, blodsukkerregulering og kolesterolregulering.
Alle nøtter har rikelig med fiber, som er en fordel for tarmfunksjon og kolesterolnivå.
Vitamin E er en antioksidant som beskytter kroppens celler fra skade. 30 gram nøtter gir over 20% av dagens behov.
Folat beskytter mot hjertesykdom, kreft og senker risiko for ryggmargsbrokk hos foster.
Sterke knokler, god nerve- og muskelfunksjon trenger magnesium, og brasilnøtter, mandler og cashewnøtter er gode kilder.
Sink er nødvendig for mange prosesser i kroppen, inkl. immunforsvar og sårtilheling. Cashewnøtter, mandler eller pekan er gode kilder.
Selen er viktig for immunforsvaret, skjoldbruskkjertelen og som en antioksidant. I tillegg inneholder nøttene antioksidanter som bskytter mot kreft og hjertesykdom og som forsinker aldringsprosessen. Arginin er sunt for blodårene og finnes særlig i mandler, valnøtter, pinjekjerner og pistasjenøtter. Og endelig finner man en del plantesteroler som er stoffer som reduserer oppsuging av kolesterol i tarmen. Noen nøttetyper inneholder også omega 3 fettsyrer, valnøtter og pekannøtter er eksempler på dette.
Nøtter beskytter hjertet, reduserer risiko for utvikling av diabetes, kan bedre kontrollen av blodsukker og kolesterolverdier. Husk at nøttene ikke bør være saltet eller varmebehandlet, da dette forringer kvaliteten. Spis nøtter i stedet for chips, snacks, kaker og boller ikke i tillegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar