tirsdag 2. juli 2024

Syv armer av Atle Nielsen

Den kjente journalisten Atle Nielsen har skrevet 32 bøker i ulike sjangere. Etter å ha lest hans forrige krim Mord og kjærlighet, var jeg spent på hva som skjer videre med journalisten Ole Bull. Historien er et Indiana Jones eventyr uten like, som utspiller seg i Italia.

Fra forlagets innledning: 
Den røde tråden er jakten på en skjult skatt. Goternes konge Alarik dør i 410 e.Kr. langt sør i Italia etter å ha røvet med seg jødenes syv-armede hellige kandelaber fra Roma dit keiser Titus hadde brakt den fra Jerusalem. Siden har denne helligdommen vært forsvunnet, og utallige har lett, ikke minst Heinrich Himmler. Nazistenes organisasjon Ahnenerbe jobbet med å grave fram ariernes historie verden over. Nå prøver Himmlers disipler i Neue Ahnenerbe å følge opp. 
En italiensk frilansjournalist i Roma som mente å vite hvor kandelaberen er, var i kontakt med ny-nazistene og ble drept før han fikk publisert noe. 

Ole Bull er på fylla i Roma, og etter et heftig besøk på et russer-betjent bordell våkner han opp til saken om drapet på en kollega.

Syv armer fortelles fra flere vinkler, uten at det gjør historien vanskelig å følge med på. En god blanding av historiske hendelser og fantasi, gir fart på lesingen og næring til en spenningskurve som stadig går oppover.

Det ligger mye nerve i de innledende scenene, da en drita full Ole Bull lar seg sjekke opp av en russisk skjønnhet. Leseren skjønner med en gang hva som vil komme til å skje, men historien skal utvikle seg mye før vi er i mål. 

Etter mye motgang har, den nå arbeidsledige journalisten Ole Bull tatt seg noen friuker i Roma. Han vil fylle dagene med å skrive noe, og har flere muligheter; ulykkelige prostituerte, drapet på kollegaen, eller skatten det snakkes om. 

Det blir ikke mye tid til skriving, for det koker rundt den godeste Ole Bull. Vi hører om en VG journalist bosatt i Bergen, som tar opp den ene tråden, og senere får vi innblikk i arbeidsmetodene til den italienske etterforskningsgruppen. En arkeolog og en historiker kommer også på banen, i tillegg til farlige halliker og enda farligere leiemordere.

En historie som dette er bygget på faktiske hendelser, så det er litt spennende å luke ut hva som er sant. Historie fra graven i Busento fra goternes tid og nazistenes herjinger i 1937, gir handlingen et tiltrengt dryss av troverdighet, men stort sett er det hei hvor det går. 

Mot slutten møter Ole Bull italiensk politi som ber ham være lokkemat for en innbitt leiemorder. Den selvsamme morderen er kanskje ikke så smart, for han presterer å legge fra seg pistol og ammunisjon i noen busker. Ole Bull, som enda ikke har skrevet et ord når boken er slutt, får servert et sårt tiltrengt scoop fra uventet hold, så han kommer ut av de italienske tumultene med æren i behold.

Atle Nielsen har en lett skrivestil, her er mye humor mellom linjene og korte kapitler gjør at lesingen går unna. Det er god nerve gjennom hele handlingen, noe som bidro til at jeg leste den i et par store jafser. Selv om det går litt på troverdigheten løs av og til, så er det ikke tvil om at dette er god sommerunderholdning ⚃


Utgitt: 2024
Sider: 336
Kilde: Bookbites

3 kommentarer:

  1. Dette virker spennende! Må vurdere flere krimbøker etter sommeren, blir lite lest når en har mange å besøke og mye å finne på. Turer ute i naturen ikke minst. Fortsatt god ferie!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt å høre at du har hendene fulle med livet selv, lesingen kan vente til høsten. Riktig god sommer fra Tyrkia :)

      Slett
  2. Ja, hva var det ikke å like med denne:)
    Kos deg på ferie:)

    SvarSlett