tirsdag 28. mai 2024

I sirkelens sentrum av den svenske krimmesteren Arne Dahl

Jeg har ikke lest den forrige krimserien til Arne Dahl, men benyttet sjansen å hive meg på nå når han kommer med en ny serie. I sirkelens sentrum er den første boka i den nye og kritikerroste Nova-serien.

Forlaget om handlingen:
Det hele begynner med at en bil sprenges i luften på motorveien, målet er en ukjent direktør. Etterpå følger flere angrep, der klimaet ser ut til å være fellesnevner. Det eneste politiet har å gå etter er et slags manifest adressert til kriminalsjef Eva Nyman. 

Raskt samler Eva Nova-gruppen som er spesialister på uvanlige forbrytelser. Men Eva må også håndtere spor som leder tilbake til sin egen traumatiske historie tidlig i karrieren, og den siden da forsvunne kollegaen Lukas Frisell.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2024
Sider: 416
Kilde: Biblioteket


En ting jeg liker godt med krim er at handlingen starter, og så innlemmes karakterene en etter en. For meg ble det derfor en litt humpete start med Arne Dahl sin nye bok, siden han har 4-5 innledende historier, før alle trådene begynner å dra i samme retning. 

Nok om det, jeg fikk opp humøret igjen, da jeg ble kjent med etterforskingsteamet med Eva Nyman i spissen. Dette er en fin gjeng, og heldigvis bar de ikke med seg hver sin heftige personlige historie. Dette er politikrim hvor fokus er på etterforskningen, og alle dens små detaljer. 

Det er ganske tydelig at I sirkelens sentrum er en del av en serie, og heldigvis valgte ikke forfatteren å gi oss alle detaljer om persongalleriet i første bok. Etter å ha lest ferdig er jeg temmelig nysgjerrig på enkelte av karakterene, både hva de kommer til å gjøre fremover, og hva som ligger til grunn for den personligheten vi ser konturene av her. - godt jobbet Arne Dahl!

Historien har noe Harry Hole over seg, med en etterforsker som er ute i kulden, men vil inn igjen. En avdeling som må kjempe for eksistensberettigelse har vi også møtt på før, men det funker her også. 

Jeg likte tematikken hvor klimaaktivister og naturnerder får utfolde seg. Preppere er jeg ganske fascinert av, og moret meg over at det finnes mer eller mindre ihuga typer.

Litt frustrasjon med alle begynnelsene, så mye etterforsking før det hele kuliminerer i en ekstrem skremmende og spennende avslutning. Arne Dahl har full kontroll på plottet sitt, til de grader at jeg vil si at han skriver med en stødig penn. Jeg gleder meg til neste bok i serien ⚄ 

BokBloggBerit har også skrevet om denne boken, ta gjerne en titt!

6 kommentarer:

 1. Ser spennende ut, Jeg har boka liggende her, må bli en av sommerens bøker . Kjekt med start på en serie. Og preppere o.l er jo aktuelt. Har du sett Dummedag på NRK? Fornøyelig med en ekstrem prepper som skal redde en gjeng fra et zombievirus som dreper kjapt.. (satirisk humor).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg trenger konkrete tips for å slå på tv`en, så takk Anita, skal sjekke ut Dummedag :) Har slått meg på humor om dagen, med Bærum og Beyer på podcast, tror kanskje satirisk humor er min greie :)

   Slett
  2. Så bra:) Så forresten Kampen om Narvik forleden på Netflix. Han som spilte korporal i motstandsbevegelsen ble spilt av preppe-lederen i Dummedag (Henrik Mestad). Han var like entusiastisk i filmen også, hehe..

   Slett
  3. Så artig, når jeg tenker meg om, tror jeg at jeg har lest/sett noe om Dummedag og Mestad.

   Slett
 2. Sjå der ja! Eg er glad for at boka fall i smak hos deg óg. Trur dette kjem til å bli ein veldig bra serie.
  Takk for lenke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi havnet vel på samme terningkast Berit? det er gøy, jeg gleder meg også til fortsettelsen av serien :)

   Slett