søndag 10. november 2019

Maskiner som meg av Ian McEwan

Ian McEwan har gitt ut mange romaner, og hver gang jeg leser ham sitter jeg igjen med "noe" som pirker i meg, og får meg til å reflektere. Spørsmålene om hva det er som gjør oss menneskelige, den fysiske kroppen eller vårt indre liv, er absolutt interessant, og verdt en liten "studie".

Forlaget om boken:
Storbritannia har tapt Falklandskrigen, Margareth Thatcher kjemper med Tony Benn om makten og kunstig intelligens har fått sitt store gjennombrudd.

Maskiner som meg foregår i et alternativt London på 1980-tallet. Charlie surfer gjennom livet og unngår fast arbeid så godt han kan. Han er forelsket i Miranda, en begavet student som lever med en forferdelig hemmelighet.
Da Charlie plutselig mottar en god slump penger, kjøper han Adam, en av de aller første syntetiske menneskene. Sammen med Miranda designer han Adams personlighet. Adam er tilnærmet perfekt - han er vakker, sterk og smart - og et trekantdrama begynner raskt å utvikle seg.

Adam er en maskin, en maskin med bevissthet og tilsynelatende et bredt følelsesregister. Greier du å akseptere dette som en kuriositet i romanen, så er det duket for en herlig leseopplevelse med Maskiner som meg.

Dette med "et alternativt London" forvirret meg litt, for i denne varianten av 80-tallet, bruker menneskene internett og mobiltelefoner med emojis, på lik linje med i dag. Charlie interesserer seg over gjennomsnittet for maskiner som Adam, og på et restaurantbesøk møter han faktisk sin store helt AlanTuring (1912 - 1954)

Samtidig som Charlie kjøper Adam, utvikler han et forhold til Miranda naboen i etasjen over sin, så i begynnelsen av boken lærer vi Charlie å kjenne samtidig som vi er med på å innlede to forhold. Charlie overlater til Miranda å programmere halvparten av innstillingene til Adam, noe som skal komme til å få konsekvenser for forholdet deres.

Historien er lineær men med litt dramatiske vendepunkt, for handlingen fokuseres rundt gitte hendelsesforløp. Når vi får høre om Mirandas fortid, ble handlingen både spennende og tankevekkende, på en mer menneskelig måte enn det den litt surrete Charlie greier å få frem om seg selv.

I bunnen av historien ligger tanker om algoritmer som blant annet gjør maskiner nysgjerrige, og når vi etterhvert blir godt kjent med trekantforholdet Miranda - Adam - Charlie, får vi ganske god innsikt i menneskesinnet.

Ian McEwan har en helt egen måte å presentere historiene sine på, og også denne gangen engasjerer romanen på en undrende med "fresh" måte. Jan Martin Johnsen som har lest inn boken, gjorde dette på en måte som lot handlingen komme frem, uten at lytteren brukte mye energi på selve innlesingen.


Utgitt: 2019
Spilletid: 10:19
Kilde: Lytteeksemplar


Dette har jeg lest av Ian McEwan tidligere:


4 kommentarer:

  1. Høres litt kult ut med et alternativt 80-tall! :-)
    Denne har jeg liggende på vent, likte veldig godt "Nøtteskall" av samme forfatter. Mener jeg har et par andre bøker av ham liggende også, "Om forlatelse" og "Barneloven" blant annet.

    Jeg har falt litt av lydbok-lasset så det bør jeg kanskje ta opp igjen etter nyttår,nå er det julemusikken som råder når jeg ute og går.

    SvarSlett
    Svar
    1. Boken er heldigvis like bra når en leser selv som på lydbok. Du har mye bra McEwan å glede deg til ser jeg. Det er en stund til julen gjør sin innmarsj her hos meg, så at du har lest juleboken vi fikk på høstmøtet, må inn og se hva du syntes :) Ha en fin tirsdag Beathe!

      Slett
  2. For et spennende plot! Denne må jeg absolutt få med meg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skal han ha den godeste McEwan, plottene hans krever sin kvinne, men han kommer i mål denne gangen også :)

      Slett