søndag 17. november 2019

Elizabeth Costello av J.M. Coetzee - en 1001 bok!

I 1001-lesesirkelen i november er oppgaven å lese en bok med et egennavn i tittelen. Jeg satt meg ned med listen til Elida og valget falt på, den sørafrikanske nobelprisvinneren John M. Coetzees roman fra 2003.

Elizabeth Costello er hovedpersonen i denne romanen, hun er en aldrende forfatter fra Australia, som har gitt ut ni romaner og to diktsamlinger. Hun har blitt godt kjent på grunn av en spesiell roman som hun ga ut, mange år tidligere.
Romanen er bygget opp av åtte leksjoner, eller foredrag som hun holder på forskjellige steder i verden, USA, Amsterdam, Zululand, og på et cruiceskip. Flere av talene hun holder, speiler hennes engasjement for dyrs rettigheter, men andre tar for seg helt andre ting:

Romanens fremtid er ikke et tema som interesserer meg synderlig, begynner hun, og prøver å sette en støkk i sitt publikum. Sant å si er jeg i det hele tatt ikke særlig interessert i fremtiden. For hva er egentlig fremtiden, annet enn en konstruksjon av håp og forventninger? Den holder til i sinnet; den har ingen virkelighet.

Elizabeth har følge av sin litt motvillige, voksne sønn John, på flere av konferansene hun deltar på. Oftest er det hun som er fortellerstemmen, men i Dyrenes liv og et par kapitler til, er det John sin synsvinkel som kommer frem.

I det siste "essayet" står hun ved perleporten, og i en prosess Kafka verdig, strever hun for å komme inn, eller tilbake der hun kom fra.

Hun går tilbake til stolen på fortauet. Skal jeg bli en institusjon, tenker hun med seg selv; den gamle damen som sier at hun er forfatter og fritatt fra loven? Damen som, stadig med den svarte kofferten ved siden av seg (hva er det i den? - hun husker ikke lenger), skriver bønneskrifter, det ene etter det andre, som hun legger foran mannen i vakthuset og som mannen i vakthuset skyver til side: Ikke godt nok, ikke det som kreves før man får slippe gjennom?

I løpet av handlingen blir vi godt kjent med denne kvinnens liv, tanker og meninger, og ikke minst med forholdet til sønnen, som står sentralt. Boken er lettlest, har et godt språk og ryddig fremstilling. I tillegg er den ganske fornøyelig, men jeg satt litt skuffet tilbake, jeg hadde nok forventet mer av en nobelprisvinner som får boken sin i den gjeve samlingen av 1001 bøker du må lese før du dør. Dette var min bok nummer 68 fra denne samlingen, så jeg har en god del igjen til jeg har lest alle tusen og en

18 kommentarer:

 1. Jeg har bare lest Vanære av denne forfatteren, men den likte jeg veldig godt. Mitt valg for november ble En by som Alice av Nevil Shute. Jeg prøver så godt jeg kan å finne bøker som allerede ligger på leselisten min til de ulike kategoriene hos Elida. Så dette er et sånt valg. :-) Jeg henger så etter med 1001 bøkene at jeg ikke er ferdig med oktoberboken enda. Men jeg tror jeg skal klare å hente meg inn igjen til slutten av året :-)
  Ha en riktig fin søndag, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanære er notert, jeg er spent på å høre om hvordan det var å lese om Alice. Jeg leser Gøsta Berlings saga nå, en bok som er både 1001 og nobelprisvinnerkvinne, det gjør seg med to kryss :)

   Slett
 2. har nog inte läst Coetzee, Mr Foe finns i min bokhylla

  SvarSlett
 3. Har läst en annan Coetzee, "Onåd", och jag minns den som bra. Den här har jag bara hört talas om. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker den norske tittelen på Onåd, kanskje er Vanære, noterer meg den for videre lesning :)

   Slett
 4. Läst ett antal böcker av Coetzee, men inte just denna. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 5. Det var ändå positivt att höra att alla de 1001 böckerna inte är "svåra" att ta till sig. Jag har inte läst Coetzee...ännu. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Å nei, det er mange av de bøkene som er riktig så lesbare :)

   Slett
 6. Tack för smakbiten. En okänd bok för mig. Trevlig söndag.

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten, jag har inte läst den här.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Har böcker av författaren i min hylla, men den här kände jag inte till.

  SvarSlett
 9. Eg har lest nokon Coetzee-bøker, men langt frå alle. Coetzee er ein interessant mann, eg liker brevvekslinga mellom han og Paul Auster. Gitt ut i bokform: "Here and Now. Letters 2008-2011."

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende, jeg fikk lyst å lære mer om forfatteren :)

   Slett
 10. Inte läst den här. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. har läst ett par titlar av Coetzee som jag tyckt mycket om. skulle gärna läsa flera. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 12. Jag läste Pojkår och Ungdomsår för många år sedan men minns inte riktigt vad jag tyckte om dem.

  SvarSlett
 13. Känner varken till boken eller författaren. Tack för smakbiten.

  SvarSlett