søndag 23. september 2018

Bokbloggprisen og Kapittelfestival i Stavanger

Det var en herlig gjeng med bokbloggere fra alle deler av landet, som møttes i Stavanger denne helgen. Bokbloggtreffet med utdeling av bokbloggprisen ble lagt til Kapittelfestivalen, en fem dagers  litteraturfestival med mye spennende på programmet.

I begynnelsen av 2018 stemte vi på de syv bøkene i hver av kategoriene. Det ble utarbeidet en langliste, og ut i fra den startet vi prosessen med å fremsnakke våre egne favoritter. På kortlisten er alle vinnere, men som seg hør og bør må vi ha en vinner i hver klasse. Det siste halve året har vi samlest og blogget om hver av bøkene på kortlisten, så gjengen var godt forberedt da vi i går møtte opp til utdeling av prisen.

Nominerte i Åpen klasse var:

Ingeborg Senneset - Anorektisk 
Monica Flatabø - En sånn jente 
Erika Fatland - Grensen 

Nominerte i Årets roman var:

Carl Frode Tiller - Begynnelser 
Jan Kjærstad - Berge 
Zeshan Shakar - Tante Ulrikkes vei 
Olaug Nilen - Tung tids tale 



Fire av de syv forfatterne på kortlisten var til stede på utdelingen av Bokbloggerprisen 2017, og disse fire ble bokbadet av Elisabeth og Silje. Det var veldig kjekt å høre forfatternes tanker om boken de har skrevet, og vi lærte mer om bakgrunnen for at de har skrevet akkurat den boken.

Vinneren av Åpen klasse Erika Fatland er i Himalaya så hun var ikke til stede men Zeshan Shakar som ga ut Tante Ulrikkes vei i fjor var her, og kunne motta prisen. Gratulerer Zeshan og Erika!


Høydepunktet denne helgen er det sosiale samværet med bokbloggere som alle har det til felles at de er glad i litteratur. Praten gikk livlig da vi møttes både før under og etter selve treffet, men alle hadde en ønskeliste i bakhodet på foredrag og forfattermøter de gjerne ville delta på. Mitt valg falt på danske Sara Omar, som fortalte om Dødevaskeren, en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg.


Sara Omar er fra Irakisk Kurdistan, hun kom til Danmark som ung dame og har brukt sitt møte med vesten på å reise seg å bli en sterk talsmann for kvinnene som lider samme skjebne som hun gjorde.

Omar har vært på scenen før, for dette kunne hun. Hun snakket rett til publikum med en sånn styrke og overbevisning at jeg satt fjetret. Det har aldri skjedd før at tårene mine har trillet når jeg sitter og hører på en forfatter snakke om boken sin, men det opplevde jeg her.
Dødevaskeren er en roman bygget på erfaringene Sara Omar har gjort seg i Kurdistan, og på de historier hun er vokst opp med. Hun kaller boken et kampskrift, og lover oss at debutromanen ikke blir den siste, for denne kampen er ikke vunnet ennå. 

Etter en liten luftepause var det tid for nytt foredrag. Denne gangen var det Monika Isakstuen og Lena Andersson som snakket om kjærlighet og raseri. Begge damene er ute med nye bøker i høst, Isakstuen følger opp Vær snill med dyrene som hun vant Brageprisen for, med Rase. Romanen handler om en mors problemer med ukontrollert sinne, og sånn som boken ble skildret i dag høres den ut som å være en tanke "smalere" enn den forrige, med ukjent hovedperson og utradisjonell setnings- og kapitteloppbygging.

Lena Andersson har gjort stor suksess med sine to bøker om Ester Nilsson, men i årets roman Sveas sønn er det Ragnar Johansson som er hovedpersonen. Dette er en slektssaga i tre generasjoner som analyserer velferdsstaten i Sverige.

Mari Nymoen intervjuer Lena Andersson og Monika Isakstuen

Etter et deilig måltid og enda mer sosialisering på California Republic var det for noen av oss tid for enda et høydepunkt, nemlig Å, vestlandet! Siste post på programmet for Kapittelfestivalen. Det var Harald Birkevold som gjorde sitt beste som ordstyrer, men selv om regien var på plass, så var dette en gjeng med løse kanoner, til stor glede for de mange som hadde møtt frem for å se og høre.

Erlend Nødtvedt, Marit Eikemo, Olaug Nilssen og Harald Birkevold

Erlend O. Nødtvedt startet med å lese fra boken sin Vestlandet, og det sier nesten seg selv at tematikken i første del av seansen handlet om vestlendinger, om fylkessammenslåinger og litt av hvert annet.

Erlend Nøttvedt leser fra Vestlandet
"Bergenserne" Marit Eikemo (som opprinnelig er fra Odda) og Olaug Nilssen (som kommer fra Førde), var med på å gjøre dette til en lystig affære. De snakket egentlig ikke så mye om bøkene sine, men med om det å være leve sammen.

Som de årvåkne kan se av bildet over, sitter det to herremenn på første rad. Dette er Tore Renberg og Frank Tønnesen, og etter en rask påfyllspause var det deres tur til å kverulere litt på scenen. Det var Renberg som var "ordstyrer" mens Tønes fikk svare for seg etter beste evne, morsomt ble det i alle fall.




Stavanger er en nydelig by, det sitter langt inne å måtte si det, men jeg innrømmer det gjerne. De har masse fin arkitektur mange gamle bygninger (har det ikke brent her?) og mye flott gatekunst. Stemningen var stor på de på litteraturfestivalen på Sølvberget, i gatene på formiddagen og ikke minst i Fargegadå på kvelden.

Jeg gleder meg til å komme tilbake til Stavanger, Kapittelfestivalen og bokbloggertreff til neste år, og vil gjøre mitt beste for å få en ekstra dag til å boltre meg i alle festivalens tilbud. Elisabeth og Silje i komiteen har gjort en flott innsats også i år, og godt hjulpet av Marianne og Elida i Stavanger, har de sammen fått til et bokbloggtreff vi gjerne gjentar.


Takk for i år jenter, håper vi blir mange flere til neste år!


Tore Renberg og Frank Tønnesen
Søndag ble det tid til en runde rundt i Stavanger for å leite opp mer gatekunst, sjekke ut hva som foregår borte ved Oljemuseet og se på Gamle Stavanger tvers over vågen. Etter en kjapp matbit var det klart for siste post på programmet, den 40 minutter lange kortfilmen Jeg vil bo i mitt navn, som portretterer forfatteren Thomas Espedal.


Nå forlater jeg den sprudlende gjengen jeg har vært sammen med her nede, og håper på at turen hjem til Bergen med Kystbussen ikke blir like begivenhetsrik som båtturen ned hit på fredag ble. Anne Holt holder meg med selskap på øret, så jeg satser på at returen går kriminelt fort.

11 kommentarer:

  1. Fint innlegg Tine! Koselig å henge med deg på diverse arrangement
    Kanskje blir det film om Espedal i dag, kanskje ikke..
    Verdige vinnere, verdige nominerte.
    (Ønsker deg en god tur hjem hvis vi ikke ses før det! Tvangslesing eller film?)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen Anita, og takk for at du dukket opp på filmen (som du skjønte så trengte jeg deg der...) God tur hjem til deg også, samme hotell om et år?

      Slett
    2. Hei hei. Glad jeg gikk på filmen og at du var der. Så bildet av den tomme salen du sendte på messenger først etter at jeg hadde dratt..
      Takk, nå er jeg hjemme og turen gikk fint.
      Hvis prisen er god så ser jeg ikke bort fra det. Hotellet var veldig ok det, men jeg ble også fristet av den gratis kveldmaten Ingalill og Solgunn fikk. Men man rekker jo ikke spise den hver kveld likevel siden vi har fellesmiddag..
      Vel hjemme du og?

      Slett
    3. Godt å høre, jeg gikk amokk i kaffeserveringen på hotellet vårt, før jeg busset hjem, god service! Alt vel her, har vært på bokmøte i kveld, så jeg har litt å ta igjen :)

      Slett
    4. Ja, servicen var veldig bra. Ga dem topp score på booking.com.
      Ser datoene for neste år er lagt ut, så det er vel bare å booke..
      Godt du kom deg vel hjem. Har også vært på bokmøte med CappDamm. Veldig bra. Nå må det vel roe seg så en får tid til å lese noe..

      Slett
  2. Skjønner ikke at du rekker over så mye. Denne ekstrasøndagen min er snart over og jeg har ikke vært i nærheten av å rekke halvparten av hva du hadde unnagjort før jeg var ferdig med frokosten. Faktisk har jeg bare spist og jogget - sightseeing men altfor kort og i helt feil retning, så bare hus og trær og regn. Først etter å ha studert kartet (etter jeg kom tilbake selvfølgelig) så jeg hvor og hva jeg burde gjort)....

    Anyways. Enig i alt du sier. Og snart gjør vi det igjen..

    SvarSlett
    Svar
    1. Misunner deg den der joggetursightseeingen, next year... sier alltid det :) Dette var gøy, gleder meg til neste år!

      Slett
  3. Takk for fint innlegg fra helgen! Jeg skjønner at Omar gjorde inntrykk, det gjorde hun når jeg var å hørte på henne i vår. Isakstuen sin bok "Rase" er jeg veldig nysgjerrig på selv om jeg ikke fikk det helt til med "Vær snill med dyrene"
    Nå kjenner jeg at jeg ser frem til at vi skal ha litteraturfestival her hjemme selv om det kanskje ikke blir så stort som det var der nede, og jeg må si det frister å reise nedover til neste år uansett.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Omar var fantastisk, det oste styrke og besluttsomhet av henne. Håper du blir med neste gang, jeg bare vet at du hadde elsket det!

      Slett
  4. Fint å lese, skulle gjerne vært der selv. Skikkelig imponert over Elisabeth og Silje, skulle definitivt IKKE vært i deres sko. Gleder meg til neste år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! håper du får det til neste år, Elisabeth og Silje og de to siddisene også for den sakens skyld, har gjort en kjempejobb, dette ble suksess!

      Slett