mandag 1. januar 2018

Hva er islam av Kari Vogt

Hva er islam er en del av en ny serie lydbøker, innen sakprosa. Klikk gjerne her for å se hva annet du enkelt kan lære noe om. En knappe fem timer lang gjennomgang av islam, setter meg ikke i posisjon til å uttale meg om islam-spørsmål. Jeg lar forlagets presentasjon av boken bære tyngden av omtalen min, mens mine tanker til slutt, bør leses som en novises tankespinn.

Forlaget om boken:
Boken tilbyr en klok og balansert innføring i verdensreligionen islam, fra religionens opprinnelse til nåtidige diskusjoner om Koranens budskap.

Boka gir en solid og nødvendig bakgrunn for dagens debatter om islams rolle i moderne samfunn: Hva ligger bak begrepet «politisk islam» og hva innebærer det at islam kalles en lovreligion?

Et blikk på dagens muslimske verden avslører et enormt mangfold. Spennet fra statsstyrt islam og høyrøstede politisk-religiøse opposisjonsgrupper til den islamske reformbevegelsens iherdige innsats for nyorientering og nytolkning er stort. Denne boken gir et innblikk i dette mangfoldet og overbeviser leseren om at kunnskap, også historisk kunnskap, er nødvendig og ønskelig.

Forestillingene om islam er mange, de endres og de debatteres. Uansett hvordan vi forholder oss til fenomenet religion, er kunnskap om islam blitt en selvfølgelig del av vår samtidsforståelse. Hvordan kan slik kunnskap anvendes? Kari Vogt skriver i forordet: «Alt i europeisk middelalder ble følgende prinsipp formulert av debattglade skolastikere: Ønsker du å overbevise din meningsmotstander, bør du først kunne formulere hans standpunkt så godt og presist at han utbryter: «Ja, det mener jeg ». Først da kan debatten begynne.»

Den historiske innledningen starter allerede på 600-tallet, når religionen oppsto. En innføring i forskjellen på sjia- og sunnimuslimer får vi også, får vi raskt nærmer oss slutten av 1900-tallet. Fra syttitallet bidro urbanisering, industrialisering, koloniavvikling og bedret kommunikasjon til økt utbredelse. I dag bruker de gjerne datamaskinen fremfor moskeen for å rekruttere til sin sak.

Vi får høre om flere retninger innen islam, blant annet Tabligh-bevegelsen som er apolitisk og ble opprinnelig ledet av en sufimester. Barelvi er en reformbevegelse som er vanlig blant sunnimuslimer i Norge, og blant flere andre -ismer, får vi høre om salafisme, en puritansk og reformistisk tilnærming til islam.

Den demokratiforkjempende filosofen Abdolkarim Soroush sier at religion i seg selv er frihet og fullkommenhet, mens våre tolkninger og forståelse av koranen er noe annet, og dette må reformeres. Mens politisk islam er basert på fiendebilder, åpner religiøs islam opp for nye reformer som er mer tolerant. De ønsker nye teksttolkning, historisk kritisk metoder, likhet for loven og trosfrihet på islamske premisser velkommen.

Avslutningsvis hører vi om feministiske nylesninger av koranen, med fokus på at teksten ikke skal leses løsrevet fra sin historiske kontekst. Det er godt å høre at kvinnene er på banen, med kvalifiserte krav om ytringsfrihet og likestilling.

Hva er islam ble ført i pennen av Kari Vogt i 2007, det har forhåpentligvis skjedd mye de siste 11 årene, men en fin innføring er det. Dette er mitt første møte med serien, og jeg konkluderte med at dette funker, men lyttingen krevde et våkent og skjerpet hode.

Jeg er ikke typen som sluker rått det fagfolk påstår, uten å sjekke ut hvilket ståsted påstandene kommer fra. Mens jeg lyttet noterte jeg meg flere navn som kom frem, noe som dannet grunnlag for omfattende googling etter endt lytting. Ingen kan påstå at denne boken ikke engasjerte, og at jeg har lært noe, det er det ikke tvil om.

Utgitt: 2017
Lyttetid: 4 timer og 42 min.
Kilde: Lytteeksemplar

2 kommentarer:

  1. Dette er en fin liten serie om ymse tema som jeg lærte å kjenne da jeg startet på master i Sosialt arbeid. Boken om sosialt arbeid skulle vi anmelde, som en hjemmeoppgave. Jeg har også boken: Hva er en roman av Tone Selbo. Halvlest. Tror jeg skal kikke på denne islamboka også.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt at du kjenner til den, Hva er en roman hadde vært veldig kjekt å høre/lese :)

      Slett