søndag 28. januar 2018

Bruddlinjer - ny spennende roman fra Heidi Sævareid

Heidi Sævareid har greid det igjen! Etter å ha belyst temaet suspensjon i Slipp hold og Krav Maga i Slagside var jeg spent på hva bakteppet for hennes nyeste roman ville bli. Jeg likte hennes to tidligere romaner veldig godt, så forventningene var skyhøye til Bruddlinjer, til tross for dette, gir jeg boken full score på terningen!

Forlaget om handlingen:
Hedda snur seg for å sjekke Daniels reaksjon.
Men Daniel er ikke ved siden av henne.
Daniel er fem mennesker lenger unna, seks mennesker, syv mennesker, åtte mennesker unna – han snor seg gjennom mengden og blir slukt.

Daniel forsvinner på Glastonbury-festivalen. Da lillesøsteren Hedda begynner å lete etter ham, oppdager hun snart at broren har levd et liv hun ikke visste noe om.
Samtidig strir Hedda med egne hemmeligheter, og hun frykter at de okkulte ritualene hun har eksperimentert med, har fått skjebnesvangre konsekvenser.

Man ser det man ser når man er den man er


Den siste setningen der, fant jeg sent i romanen, og jeg føler den oppsummerer handlingen på en fin måte.

Vi møter den fattige studenten Hedda og hennes storebror Daniel. Han er en ung mann uten strenge rammer for sitt liv. Han ledes av innfall og heftige engasjement, noe som får ham til å bryte avtaler og "bli borte". Han er veldig glad i lillesøsteren sin, men tenker ikke over konsekvensene sin egen selvopptatte oppførsel får for henne.

Hedda er et naturmenneske, hun skildres nesten som et dyr med tanke på at hun har skjerpede sanser og stor kjærlighet for planter, insekter og dyr. Hun bruker en tarotkortstokk som veileding i livet, og lar tankene styre av det daglige kortet hun trekker.

Disse to karakterene er glimrende skildret, og mange ganger gjennom handlingen sukker jeg fornøyd over det jeg leser. Igjen henviser jeg til min utvalgte setning over, og vil påstå at boken handler om to søkende unge mennesker som driver med overskridende ritualer og det okkulte, eller den handler om å reise på festival - hvor leseren er i livet bestemmer.

Bruddlinjer skildrer to sårbare mennesker som prøver å finne ut av ganske personlige ting, men siden bakteppet for det meste er på reise eller festival, dras leserens oppmerksomhet hele tiden mellom det ytre og det indre. Genialt spør du meg, jeg elsker måten denne romanen er bygget opp på!

Historiene til Heidi Sævareid er skrevet for ungdom, men måten hun skriver på, låser ikke romanene fast. Hun har et voksent språk og betraktningene hun gjør seg er helt fri for ungdommelige intriger og navlebeskuelse. Bruddlinjer er den beste av de tre bøkene jeg har lest av Sævareid, så hvis du vil bli kjent med hennes forfatterskap, les gjerne denne først, før du våger deg på Slipp hold og Slagside, som er hakket mer utfordrende i tematikken.

Bokvrimmel, Så rart og Kleppanrova har også likt og blogget om boken

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2017
Sider: 303
Kilde: Leseeks

5 kommentarer:

 1. Jeg leste Slipp hold, og syntes den var ganske bra. Siden har jeg ikke lest noe av henne, og jeg tror jeg hopper over denne også. Det er så mange bøker en vil lese, men ikke rekker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sævareid skriver utrolig godt, så disse bøkene må jeg få med meg :) Når det gjelder ungdomsromaner som passer for oss voksne, er hun i en klasse for seg selv.

   Slett
 2. Lastet denne ned på ebokbib for en tid tilbake men oppdaget at det var forfatteren bak den suspensjonsboken som hadde skrevet den og dermed ble den levert tilbake i hu og hast.Vet ikke jeg altså men jeg bare tror at disse bøkene ikke er noe for meg så jeg hopper galant over denne også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å nei, ikke gjør det, dette er noe helt annet. Hun har så mange nydelige betraktninger rundt det å være ung og utrygg på seg selv. Denne er ikke utfordrende på samme måte som Slipp hold.

   Slett
 3. Enig at denne ungdomsboka passer bra for oss voksne. Takk for link.

  SvarSlett