torsdag 11. januar 2018

Erik Bye en biografi av Asbjørn Bakke

Erik Bye er en kjent skikkelse for alle, kanskje bortsett fra de aller yngste. Selv om jeg kjenner til mannen, viser denne boken at det var uendelig mye jeg ikke visste om ham. Biografien er en nydelig skildring av en unik personlighet, samtidig som den gir oss et stykke norgeshistorie, du ikke må gå glipp av. Anbefales som samlytting!

Forlaget om boken:
Da århundrets nordmann ble kåret i 2005, kom Erik Bye på tredje plass - bak kong Olav og Einar Gerhardsen.
Det sier alt om den enestående posisjonen kringkastingsmannen, programlederen, visesangeren, dikteren, samfunnsrefseren, eventyreren og medmennesket Erik Bye opparbeidet seg i det norske samfunnet i tiårene etter krigen.
Erik Bye var fjernsynspioneren som brakte verden inn i de tusen norske stuer. Hans unike evne til å skape relasjoner skaffet ham venner i alle samfunnslag - fra uteliggere til Hollywood-stjerner.

Denne biografien innledes av en skildring av begravelsen til Erik Bye. Allerede i åpningsscenen til boken triller tårene mine, og det skal ikke bli siste gang.

Så tas vi med tilbake til da Erik Byes foreldre traff hverandre, og vi får høre om lille Eriks oppvekst, først i Amerika hvor han var født, og senere i Oslo. Han var ungdom da krigen brøt ut, og Eriks følelser da familiens pensjonat ble rekvirert av tyskerne, var utrolig fin å høre om. Dette og flere andre hendelser under krigen var med å prege ham som menneske.

Vi vet jo at Erik Bye blir koblet sammen med Redningsskøyten. I begynnelsen på denne boken får vi høre bakgrunnen for dette engasjementet, som varte livet ut, og som muligens er det som har preget hans omdømme mest.

Vi hører om studentdager i New York, med skriving av dikt, sanger og skuespill. Han leste masse og jobbet, blant annet som sjauer, noe som gikk hardt ut over studentpliktene. Han uttalte: "akademisk utdannelse er det mest overvurderte fenomenet i verden", noe han skulle komme til å leve opp til, resten av livet.

Ett planlagt studieår i Amerika blir til seks år i livets skole, før han kommer seg hjem til familien i Norge. Han kontakter gamlekjæresten Tove igjen, og kort tid etter gifter de seg. Han får jobb først i BBC London (som sendte på frekvensene til Norge, som de hadde brukt under krigen frem til 1957) Når de slutter med dette mister Erik jobben, og reiser tilbake til Norge, og får etterhvert jobb i NRK radio (fjernsyn hadde vi ikke i Norge før 20 august 1960).

Historien om Erik Bye skildrer en mann med et stort hjerte for mennesker. Han hadde mange hjertesaker i sitt liv, som serieproduksjon av fiskebåter, å bremse sentralisering, forebygging av fremmedfrykt, han løftet frem psykisk utviklingshemmede på en positiv måte, og med sin intense tilstedeværelse belyste han utfordringer og brant for å knytte landet vårt sammen. Han ser det globale i det lokale, og søker bakover i historien for å lære noe om fremtiden, men historiene og nærhet til vanlige mennesker er det som driver ham.

Når vi går inn i 90-tallet, nærmer Erik Bye seg pensjonsalderen, men selv om kroppen skranter og ansiktet er både furet og værbitt, er energien og innsatsen like høy. Biografien skildrer livet hans helt inn i døden. Vi får høre om de siste ukene og dagene, hvordan kroppen hans takket for seg, og hvordan han takket av hos venner og familie. Det ble nesten litt for personlig, for dette er tett på.

Han blir portrettert som en karismatisk og ekstremt kreativ høvding. En egenrådig kar som får til det han setter seg fore, men som alltid involverer andre, og løfter dem frem. Han turer frem, og med dagens briller synes jeg kanskje at han blander kortene når han jobber med egne ting i arbeidstiden som NRK journalist.
Det er ikke utelukkende et glansbilde vi blir vist i denne biografien, for det legges ikke skjul på at Erik Bye var en urolig sjel som til tider kunne være dyster, han var lite hjemme med familien, og som i perioder drakk tett, men han tapte aldri sine medmennesker av syne.


Det er Dennis Storhøi som har lest inn denne boken. Innlesning viser stor respekt for den folkekjære Erik Bye, det kunne ikke vært gjort på en bedre måte. 


Utgitt: 2017
Lyttetid: 22 timer og 43 minutter
Kilde: Lytteeksemplar

9 kommentarer:

  1. Denne gleder jeg meg til å høre. Kjenner jo mye til han og husker mye av hva han har gjort. Kjenner jo også døtrene Karen og Anne fra ungdomstiden, jeg vokste jo opp i Asker sammen med dem. Ser frem til denne som ligger klar. Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du kjenner til familien, sånn på nært hold. Denne boken kommer til å bli helt spesiell for deg å lytte til, gled deg!

      Slett
  2. Det må jo være tilnærmet umulig å skrive ei dårlig bok om selveste Erik Bye, med så mye godt stoff å ta av. Men jeg ble inspirert til å lese akkurat denne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig kjekt å høre, at du fikk lyst å lese boken. Jeg vil påstå at det går fint an å skrive dårlig, selv om hovedpersonen har opplevd masse spennende. Asbjørn Bakke derimot, skildrer mannen og livet på en glimrende måte.

      Slett
  3. Helt hemmelig mellom oss... så planlegger jeg å delta i biosirkelen igjen i år. Og denne (samt Julius-boka) skal jeg jammen klare å skvise inn i en eller annen kategori. Inspirerende omtale!

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal ikke si det til noen, men med Erik Bye på biografiplanen gjør du det enkelt for deg selv. Takk for fine ord, og kos deg videre i snøen!

      Slett
  4. Denne boken kunne jeg ha tenkt meg til å lese, men den er så tjukk at jeg orker ikke å begynne :) Og å lytte kan jeg ikke for da sovner jeg bare.

    Fin omtale av deg Tine, og Erik Bye var en strålende programleder og tekst forfatter, liker mange av sangene som han har skrevet fordi tekstene sier så mye.

    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Boken var lang, men på øret gikk det som en vind. For en mann han var, det var kjekt å bli kjent med ham på denne måten :)

      Slett
  5. Boken har jeg, men ingen inspirasjon til å starte. Kanskje nå etter din fine anmeldelse av boken, og kanskje jeg skulle hatt lydboken istedenfor papirutgaven :)

    SvarSlett