onsdag 29. juni 2022

Kristin må vekk av Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth

Kristin i denne forbindelse er Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. I denne boka spør Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth om vi kan forstå Kristins valg bedre hvis vi betrakter situasjonen hennes med samtidens metoo-blikk. Sigrid Undset-dagene har nettopp gått av stabelen, kultursjefen på Lillehammer skrev nydelig i Klassekampen om farsrollen i Undsets romaner, og jeg gikk og hørte på Vigdis og Line på Litteraturhuset i Bergen. Kristin Lavrandsdatter leste jeg for noe år siden, den står i klassikerhyllen min, og skal leses igjen, men nå nøyer jeg meg med å lytte meg gjennom Kransen.

Forlaget om boken:
Kristin må vekk er en bok om den unge Kristin Lavransdatter i Kransen, det første bindet av Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter som ga henne Nobelprisen i litteratur i 1928.

Trilogien henter handling fra 1300-tallet og forteller om Kristins stormfulle og livslange kjærlighetshistorie med Erlend, en mann hun møter da hun som femtenåring har valgt å gå i nonnekloster. Men hvorfor valgte hun det?

Kristin må vekk handler om tiden før dette valget, om Kristins oppvekst på hennes elskede Jørundgård i Gudbrandsdalen, om livet der, vennene, familien, søsteren, om turer til seteren på høyfjellet, og til Oslo, og om de hendelsene som får Kristin til å dra fra alt sammen. 


For hvorfor velger den livsglade og vakre jenta som er så glad i familien sin, særlig i faren, å reise fra alt kjent og kjært, inkludert sin forlovede Simon Darre, for å leve et helt år i et nonnekloster i Oslo? Gjør man slikt frivillig? Hva har skjedd?

Mor og datter Hjorth får sagt mye på disse få sidene, de er verdt å lytte til, så det er bare å lese seint. Når jeg i ettertid skriver litt om leseopplevelsen, er det vanskelig å skille mellom mitt møte med paret på Litteraturhuset, det jeg leste om dem og boken i Klassekampen og selve boken. Siden jeg i tillegg begynte på Kransen samtidig som jeg leste Kristin må vekk, så ble det et godt sammensurium. 

Boken er lettlest og medrivende, jeg lyttet ikke til mitt eget råd om å lese sakte, for boken ble slukt på en ettermiddag på terrassen. I denne samtaleboken møtes Vigdis og Line i København hvor Line har bodd i en årrekke. Tilfeldigvis tar de opp samme bok, når de setter seg ned på kafè for å prate og lese. Vigdis leser Kristin Lavrandsdatter for n`te gang, mens Line leser den for første gang. Det er Line som er fortelleren i denne boken, og vi hører ofte hennes tanker om morens refleksjoner vi får høre. Ellers går praten om Kristins situasjon livlig, de er trygg på hverandre disse to, og kan være både småspydig og morsom på den andres bekostning.


Det var artig å få med seg damenes tolkning av det de leste, hvordan de, som er av forskjellig generasjon vektlegger ulike ting. De diskuterer hvorfor karakterene oppfører seg som de gjør, begge foreldrene til Kristin og også andre rundt dem. Kransen er handlingsmettet til tusen, så det er mye å ta tak i her. Siden jeg har lest boken for noen år siden, kjente jeg meg igjen i praten deres, rundt handlingen, og jeg synes de løftet frem de viktigste hendelsene.

Har du lyst å lese Sigrid Undset, en av våre sterke kvinner som kjempet for "saken", så anbefales Kristin Lavrandsdatter på det sterkeste. Les gjerne Kristin må vekk først, god bagasje å ha med seg inn i lesingen, men noe av handlingen røpes naturligvis. Jeg synes denne boken var lærerik og gøy å lese, håper de fortsetter med livlig litteraturprat i bokform ☺

Flere bloggere har skrevet om boken, sjekk gjerne ut
  IngunAnita og Åslaug sine omtaler!


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 202
Sider: 94
Kilde: PDF fra forlaget


I henhold til markedsføringsloven er jeg forpliktet til å merke bokomtaler som er skrevet på grunnlag av et mottatt leseeksemplar fra forlaget, med «reklame». At jeg har mottatt et frieksemplar påvirker ikke det jeg skriver om boken.

11 kommentarer:

  1. Ja, det gir noe ekstra når man leser og hører flere ting samtidig som du har gjort og jeg gjorde på Lillehammer med ymse arrangementer med Hjorth sine og boka som også ble nevnt i andre sammenhenger, blant annet av Sissel Gran om Kristin L og Undset, samt da Gran og Vigdis snakket om begjær i en annen samtale en kveld. Jeg leste Kransen rett før dette og før Kristin må vekk, men i sammenheng. Fikk mye ut av det.
    Bra du minnet om essayet om far i KK, det har jeg lagt unna, men glemt å lese.. Må finne det før jeg tar en kastesjau på aviser i dag. bruker å ta vare på Bokmagasinet, men det hender de forsvinner, og noen litterære artikler er også i selve avisa.
    Tok frem Kristin Lavransdatter da jeg kom hjem, den er leselig, selv om den er tre i ett. Nå merker jeg at jeg allerede er på et annet lesespor, men jeg skal nok hente den inn igjen før året er omme. (Nå er det Virginia Woolf og nye bøker) Ah, det var det Kristinspelet, jeg skulle sjekke. Noteres.
    Skrev meg bort her, men man blir jo satt på sporet igjen av slike innlegg som dette,
    Bra innlegg, Tine:) Og takk for link:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj oj, hva ditt blogginnlegg førte med seg. Nå har jeg sjekket og booket overnatting i Rondane og billett til Kristinspelet på Sel i helga:) Takk for den indirekte påminnelsen, hadde jo hel glemt det, og siste spel er på lørdag.

      Slett
    2. Du inspirerte meg til gå gjøre akkurat det, lytte til damene, lese boken og lese Kransen. Ser du leser Grans bok om begjær, er den bra? jeg har lest Inni er vi alltid unge, og jeg husker at den gjorde inntrykk. Nå har jeg blitt tre år eldre, og mye av det Gran snakket om i den boken, begynner jeg å kjenne meg igjen i. (skremmende...)
      Jeg samler også på Bokmagasinet, noterer og streker under og herjer på, har aldri opplevd at en avis engasjerer så mye.
      Så kjekt at du fikk kjøpt deg billetter til Kristinspelet, det har jeg lyst å få med meg en gang. Kanskje vi kan gjøre neste års ferie til en Undset tur :)
      Nå skal jeg ut å kjøpe meg ny koffert, Osprey`en jeg har operert med i mange år er for liten, når vi både skal til regnfylte England og solfylte Malaga :)

      Slett
    3. Så bra:)
      Liker Begjærboka til Gran veldig godt. Leser den i små porsjoner, et par kapitler på senga som regel. Mye å tenke på, andre vinkler på begjær enn hva som er vanlig kanskje.. begjær i alle former, sex, rus, vold , ting og tang. Hun knytter mange av refleksjonene og erfaringene til litteraturen, slik hun gjorde i Inni er vi unge.

      Ja, det ble plutselig litt høygir her booking av Kristinspel og fjelltur i Rondane i helga:) Må nok ta med meg mursteinen Kristin Lavransdatter. Egentlig varer Kristin-dagene en hel uke med masse arrangementer, men siden jeg glemte hele greia, får jeg nøye meg med Spelet, den siste forestillingen for i år. Blir fint det og:)

      Undset-ferie ikke dumt:)

      Koffert ja, det har jeg tenkt på også, siden min tøykoffert for ukesturer begynner å bli slitt og låsen i stykker. Kanskje jeg skal bruke noe av feriepengene på en ny Samsonite.

      Slett
    4. Det var akkurat det jeg gjorde, fikk feriepenger og tenkte NÅ! lille store Sam ligger på ekstrasengen passe fylt med sommer og vinterklær :)
      Tenker du overtalte meg til å gi Begjær en sjanse, vet jo at hun skriver bra, men tittelen fristet ikke. Bra du får med deg spelet da, det er jo ikke det at du er sulteforet på litterære arrangementer. Ha en fin fin torsdag Anita!

      Slett
    5. Ja, den er bra, husker selv jeg reagerte litt på tittelen da den kom, men da jeg hørte henne snakke om boka på Lillehammer, skjønte jeg den var noe jeg ville lese.

      Lille store Sam, ja. Jeg har en stor Sam som jeg kjøpte i Venezia i 2013- da den andre kofferten røk på rundreisen, men den er for stor til ukesturer, så jeg må ha en ny ukes-Sam i plast som holder en stund, ikke tekstil. Men de er dyre de letteste..

      Sulteforet er jeg nok ikke, men det Spelet har jeg jo tenkt på før også.. men det passer veldig bra nå, siden jeg er litt inne i Kristin Lavransdatter for tiden. Sommeren med Kristin, liksom. Må ta fatt på Husfrue nå, men du verden så mye mer gammelbøklete språket er i originalen. Jeg leste jo en modernisert/språklig bearbeidet utgave av Kransen.

      Slett
    6. Pst-. eks om Begjær, i går leste jeg om hevnbegjær. Det er jo mye av det vi leser om i krim, faktisk, så man får med dette perspektivet også.. (selv om hun ikke bruker krim som referanser, så vil vi som lesere av krim tenke krim i denne sammenhengen, tenkte også på Sebastian Bergmann da jeg leste om sexbegjær- han er et kroneksempel)

      Slett
    7. De blir faktisk utslitt disse koffertene våre, som får kjørt seg sånn, det føltes uansett godt å spandere på seg en ny og fresh koffert.
      Takk for at du ikke gir opp, jeg sjekket BookBites, og tror du ikke den var klar til låning. Nå har jeg lest ferdig en bok, og lovet meg selv å ikke røre de tre bøkene jeg har på Kindelen, så da blir det Sissel Gran i dagene som kommer :)

      Slett
    8. Ja, sant..
      Håper du liker Begjær-boka. Før i dag leste jeg om Kristin og Erlend i den (kapittel : Den akutte dragning) og om Undset og Svarstad .

      Slett
  2. Takk for link, og håper folk ser på linken til mine arbeider og hvordan jeg har tolket Kristin Lavrandsdatter i smykker og hatt.
    Denne boka av Sigrid Undset var både jeg og moren min glad i (hun er død nå). Hver gang jeg har lest den, ble jeg og mor like opptatt av boka og diskuterte den frem og tilbake, savner de fine samtalene vi hadde rundt trilogien. En bokserie som endrer seg etter hvert som man eldes.
    Jeg har tenkt mange ganger å dra til Sel og se spillet, men har ikke kommet meg så langt. Håper du har en fin sommer. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner godt at du savner din mor litt ekstra nå, når Hjorthene viser oss hvordan det går an å lese/diskutere litteratur. Du får sette Sel på ønskelisten, det har jeg gjort.
      Sommeren er fin, har enda en uke igjen på jobb, før vi skal på ferie i England (sykle) og Spania (sole) men, Bergen er nydelig i sol, måtte det vare :)

      Slett