tirsdag 24. november 2020

Assistenten av Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl er en prisvinnende forfatter med en lang rekke utgivelser bak seg, i ulike sjangre. Han har bidratt i flere antologier, og også skrevet filmmanus. Jeg har hørt om ham, så det er nesten så jeg må si at det er utrolig at jeg ikke har lest noe av ham før. Mitt første møte ble altså hans siste utgivelse, som jeg har kost meg med nå i november.

Fra bakpå boken:
Jack Rivers er spritsmugler og ulykkelig forelsket i Amalie. I etterkant av en mislykket politiaksjon på Minnesund i 1924 blir han innhentet og arrestert av Ludvig Paaske.
Fjorten år senere møter vi ham igjen. Da er han blitt Paaskes assistent, som i sin tur er blitt privatetterforsker. En dag blir Paaske oppsøkt av Vera Gruber, som mistenker sin tyske mann for å være utro og vil ha ham til å spane på ham. Dette danner opptakten til et agentdrama med dødelig utgang. Når en tysk statsborger blir drept av Gestapo på norsk jord i 1938, begynner snøballen å rulle.

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2020
Sider: 410
Kilde: Leseeksemplar

Det første jeg bet meg merke i ved denne historien, er de sjelden gode miljøskildringene fra Oslo i mellomkrigstiden. Her er det mange små detaljer, som til sammen gir et fargerikt bilde av den angjeldende perioden.

Vi får presentert to historier, som utspiller seg med 14 års mellomrom. Kapitlene veksler mellom historiene, og levendegjør karakterene på en spennende måte. Karakterene som vokser frem mellom disse sidene, er flerdimensjonale og lett å skille fra hverandre. Spesielt Johan, som sliter litt psykisk, og er sterkt hemmet av stammingen sin, er det spennende å følge med på, i innledningen av romanen.

I 1924 befinner vi oss midt i forbudstida, hvor det var ulovlig å selge sprit i Norge, og det er nettopp spritsmugling, som er bakteppet for denne historien. I 1938 får bakteppet en mye brunere farge. Vi hører om hvordan justisminister Trygve Lie har gjort det til en forbrytelse å kjempe for Spanias lovlig valgte regjerning, i deres forsvar av demokratiet. Tyskere besøker Norge i forskjellige lugubre ærender, og det er tydelig at saker og ting foregår i kulissene.

Ludvig Paaske har blitt sparket fra politiet, og livnærer seg som privatetterforsker. Han har ansatt Jack Rivers, som han i sin tid arresterte for spritsmugling, som assistent. I begge historiene opptrer Jacks tidligere sjef Arvid Bjerke, hans kone Julie og hans elskerinne Amalie, som også Jack har et godt øye til. Når så mange karakterer går igjen i begge handlingsforløpene, kan det lett gå i surr, så det er bare til å skille historiene så godt en kan.

Handlingen er ikke utpreget dramatisk, men har flere spenningstopper, for Jack er ikke den som holder tilbake, som her:

Det bor visst ingen her. Dette er et nedlagt fabrikklokale. 
   Fabrikk? I denne rønna?

   Begge to flirer. 
   Mannen med lommelykten beveger seg mot døren. 
Han er ikke her.
   Jack ligger like stiv og ser på de to silhuettene i døråpningen. Tør ikke røre på en muskel.
   Det ropes utenfor. Døren lukkes. Skritt fjerner seg. 
   Jack blir liggende urørlig. Han er ikke her! De er altså på jakt etter ham. De jaktet på ham der - på Bygdøy.

Det er ikke tvil om at Kjell Ola Dahl er en forfatter med god erfaring. Assistenten er velskrevet og troverdig i sine skildringer av det historiske bakteppet. Selv oppfattet jeg boken som mer roman enn krim, selv om her finnes både etterforsker, politi og skurker her, så er ikke dette primærhandlingen i mine øyne. Jeg nøt språket og konstaterte at for første gang gjorde det ikke så mye at fremdriften var litt langsom, for historien engasjerte meg.

12 kommentarer:

  1. Alltid moro å oppdage nye - og bra forfattere :)
    Jeg har kost meg med hans krimbøker om Gunnarstranda og Frølich. Tror du også vil ha glede av de bøkene

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjekt å høre at du koser deg med bøkene hans. Det er ikke tvil om at han skriver bra, så jeg gir ikke slipp på ham enda :)

      Slett
    2. Eg likte og bøkene om Gunnarstranda og Frølich, men no er det mange år sidan eg las dei.

      Slett
  2. Jeg er spent på denne. Husket han fikk Brageprisen for Kureren, og jeg lånte den på biblioteket, men den fenget ikke meg der og da. Han er nok dyktig, Rivertonpris har har fått også, eller ble nominert til.
    Høres bra ut at du likte de , selv om den virker å være litt slow.

    P.S: La du fra deg Ari-boka? Lånte den selv på Bookbites, men måtte levere den tilbake ulest.. En annen gang kanskje.

    SvarSlett
    Svar
    1. Han har skrevet mye og fått mange utmerkelser, jeg likte denne, men som du sier litt slow var den.
      Ari-boken elsket jeg! omtale kommer. Det er bare til å låne den igjen, denne må du ikke gå glipp av Anita :)

      Slett
    2. Å så bra at du elsket Ari-boka. Skal lese den etterhvert. Nå må jeg bare få unna noen av de jeg har her hjemme, og ikke låne så mye..;) (ble så lettvint og fristende med Bookbites og iPad i hus)

      Helt greit med slow krim når man er forberedt og forfatte skriver godt.

      Slett
    3. Dahl har vunne Riverton to gonger, for En liten gyllen ring i 2000 og for Kureren i 2015.

      Slett
    4. Sant Anita, det er deilig med Ipad? Jeg gikk på lånesmellen i begynnelsen, og oppdaget at det er tak på antall lån pr. måned (i alle fall her i Bergen)

      Slett
    5. Ja, det er. Føler jeg veksler mellom alle dingsene mine stadig vekk.. MacBook, iPad og iPhone.
      Møtte det taket på lån en gang jeg også.

      Slett
  3. Så bra at du likte boka. Av og til er langsam krim bra og "riktig". Anbefalar Kureren og Søsteren av same forfattar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker stort sett at krim jeg leser skal by på fart og spenning, men jeg ser at denne langsomme krimmen byr på mye annet, så hvorfor ikke variere :) Takk for tips til videre lesning av Kjell Ola Dahl!

      Slett
  4. Jeg har bare lest Kureren av han, som jeg likte godt. Jeg skal notere meg denne!

    SvarSlett