søndag 9. august 2020

Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås

Siden leselysten for tiden er betraktelig større enn skrivekløen, så hadde jeg bestemt meg for å ikke skrive om alle bøkene jeg leser. Det holdt ikke lenge, for da jeg hadde lest de 240 sidene, i Ragnhild Holmås` historie, følte jeg en stor trang til å si noen ord allikevel. Konklusjonen er: les den!

Forlaget om boken:
Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier?

Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring – fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt.

I boken Men du ser ikke syk ut utfordrer Holmås denne mistenkeliggjøringen. Hun inviterer leseren med bak kulissene til en person som later som om hun er frisk i frykt for å bli mistenkt for å late som om hun er syk.

Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag flettes sammen med korte essays og kreative elementer til en sjarmerende, men samfunnskritisk bok. Med humor og lekenhet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet om sykdommer som rammer flest kvinner er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med yoga og rare juicer.

I 2011 blir Ragnhild syk, men overfor samfunnet og de rundt seg, så later hun som om hun er frisk. Det høres kanskje rart ut, men når du har lest denne boken skjønner du godt hvorfor hun ikke greide å være åpen om sykdommen sin fra begynnelsen av.
Året etter ble ordet "å nave" kåret til årets nyord, samtidig som hun selv ble en del av denne statistikken.

Ved bruk av korte kapitler, et lekent språk og mye humor skildrer Holmås hvilke utfordringer en kronisk, usynlig sykdom fører med seg. Det er en oppegående ung dame vi blir kjent med, en som vil ut i arbeidslivet og bidra med det hun kan, helt til livet selv spenner ben på henne.

"Jeg hadde scoret på nesten alt på listen. Det hadde holdt med en håndfull avkrysninger for å sette diagnosen. Imponerende uttelling! tenkte jeg og gratulerte meg selv i et øyeblikk, før det sank inn hva det faktisk betydde. "

At hun har blitt utfordret av både legestanden og NAV på sin vei, forbauser vel ingen, men det er fordommene, som vi alle har i større eller mindre grad, hun gjør oss oppmerksom på. Det er angsten for disse som har gjort at hun i mange år har latet som hun var frisk, og holdt sykdommen skjult for de fleste.

Men du ser ikke syk ut er ikke en sentimental tårepresse, her snakkes det om "uhvile" om energiøkonomi, om hvordan en på sosiale medier kan skjule at en er syk, og om skam, ikke minst skam, det siste syke mennesker skulle behøvd å bekymre seg for.

Ragnhild Holmås` historie gjorde noe med tankene mine, jeg ser ikke på meg selv som en fordømmende og skeptisk person, men jeg hadde allikevel mye å lære. Denne boken burde vært filmet og kjørt i beste sendetid helt til alle har tatt inn budskapet.

Er du skeptisk til sannhetsgehalten i det hun skriver, kan du dypdykke i appendiksen som er fyldig, med kilder, noter og lesetips. Vi får utfyllende bakgrunn for enkelte uttalelser, og grundig forklart detaljer som gjerne forble litt uklar underveis.

Les den! du vil ikke angre ☺


Les gjerne mer om boken og tematikken på Boktips

10 kommentarer:

  1. Tack för smakbiten får kolla om den finns på svenska.

    SvarSlett
  2. Hørte på denne som lydbok og det ble en utmerket opplevelse. For meg ble det også mye å kjenne seg igjen i,sorgen over å ikke kunne jobbe og delta så mye man ønsker og ikke minst skammen.

    Kjekt at du har lest og likt, det er en viktig bok som alle burde lese,ikke minst NAV og politikere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skulle gjerne gitt NAV og flere andre boken i julegave, tenkte på deg og flere andre jeg kjenner som er uføretrygdet da jeg leste :)

      Slett
  3. Låter intressant. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  4. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  5. Tack för smakbiten! Något som ständigt tystas ner. Det som inte syns i en snabb överblick på långt håll finns inte. Obehaglig inställning av medicinskt inkompetenta individer, som tyvärr ofta sitter på alltför mycket makt.

    SvarSlett
  6. Tack för smakbiten!
    tror inte den finns på svenska.

    SvarSlett
  7. Låter intressant. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  8. Intressant ämne, absolut. Tyvärr finns den inte på svenska, kan inte läsa böcker på norska, tack för smakbit, trevlig söndag

    SvarSlett
  9. det verkar vara en viktig bok som jag gärna skulle vilja läsa. tack för smakebiten!

    SvarSlett