fredag 1. november 2019

Gruppen av Mary McCarthy

Denne romanen var en kjempehit da den kom ut i 1963, og etter å ha hørt den skjønner jeg godt hvorfor. Jeg tviler ikke på at det lesende publikum fikk bakoversveis av seksualskildringene i romanen, men for dagens unge damer er det nok mindre av en øyeåpner.

Forlaget om handlingen:
Åtte unge kvinner uteksamineres fra eksklusive Vassar College i 1930-tallets New York. De er ulike, men de er smarte, ambisiøse og de har bestemt seg for å gjøre alt det mødrene deres ikke gjorde: 

Få en karriere, gifte seg av kjærlighet, engasjere seg politisk og alltid være venner. Virkeligheten "mannens verden" møter dem med et brak. For de forventes å gifte seg med Den Rette. Og hvem er han?



Gruppen var en artig roman å lytte til, siden alle åtte damene i gjengen sammen, utgjør hovedpersonen. Det blir utrolig nok ikke forvirrende, siden  medlemmene av gruppen figurerer som bikarakterer i hverandres historie.
Gruppen unge kvinner går ut av det eksklusive kvinnecolleget Vassar i 1933, og det er i perioden frem mot andre verdenskrig vi følger dem. Tidskolloritten er glimrende skildret, ikke minst språket og alle konvensjonene som fremdeles ble holdt i hevd, viser dette.

Dotties deflorering åpner ballet, et fornøyelig lite tablå som sier mye om hvor naive unge damer var på den tiden. Bruken av prevensjon var ikke noe nytt, men når Dottie skulle skaffe seg et pessar, var det ikke bare bare.

Kay er kunstnerisk og litt alternativ, og blir etterhvert gift med skuespillerspiren Harold. Når Helena ser ham og Noreen i het omfavnelse sporer dette oss frem til en heftig scene mellom disse to, som det var fornøyelig å følge med på.

Noreen er senere i historien gift med Freddy, en jøde av overklassen. Hun er som de andre jentene, intellektuell, og når hun på trilletur med sin 3 måneder gamle baby møter Priss og hennes lille gutt i parken, er hun igjen i senter for dramatikken.

Romanen tar oss med gjennom mange tema, etter det første samleiet til Dottie er det Priss sin historie vi følger når det kommer til barnefødsler og alt som har med babystell og amming å gjøre. Det var stor kontrovers på denne tiden, om spedbarn skulle ammes eller få flaske, spørsmålet om hvor ofte et barn skulle tas opp og frekvensen på matingen, avvending fra bleie og bruk av smokk er også utfordringer som ikke ble løst, slik vi gjør det i dag. Vi er innom tema som skilsmisse og psykisk sykdom, før historien avsluttes med det som muligens er et selvmord.

Denne jentegjengen er snobbete til tusen, de fleste har vokst opp med tjenestefolk i huset, og folk de behandler med høflighet, men har lite til overs for. Den samme holdningen har de fleste for jøder, svarte og fattige. Det er en oppegående gjeng dette her, som diskuterer politikk og religion, de er selvbevist og står opp for seg selv.

Jeg frydet meg over å være tilbake i New York, og jeg skjønner hva de mener de som sammenligner boken med Sex og singelliv. For første gang kunne jeg ønske at boken var dobbelt så lang, for med Nina Woxholtt som innleser, var dette noe jeg kunne hatt i ørene lenge.


Forlag: Lydbokforlaget
Utgitt: 2019
Spilletid: 16:54:32
Kilde: Lytteeksemplar


10 kommentarer:

  1. Denne har jeg sett på Lydbokforlaget og notert meg, så fint at du likte den. Ha en fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. God helg Ingun, og gled deg til denne :)

      Slett
  2. Tror det er denne jeg har lastet ned på Kindle og det høres ut som en fin bok dette. De var nok mer prippen før tiden, i det minste til hva de leste. Mest overrasket over at du har sett Sex og singelliv,den så jeg ikke helt komme! :-D

    Ha en god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da ligger det en skatt og venter det på Kindelen din. Jeg er imponert over hvor godt du kjenner meg, for det er ikke mye jeg selv har sett av Sex in the city, men den farsotten gikk det ikke an å unngå å få med seg.
      God helg til deg også Beathe!

      Slett
    2. Vi har jo kjent til hverandre en stund så jeg føler at jeg har et godt innblikk i "likes and dislikes" etter hvert.Den blir ikke lest med det første men en gang neste år kanskje.

      Slett
  3. Hørte om denne på Aschehougs høstmøte, Randi sa den var bra, hun hadde jo lest den for årevis siden. Vet ikke om det er akkurat denne type bøker jeg prioriterer å lese, men greit å vite at den var fin og morsom.
    God helg Tine.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en flott roman dette, som sikkert betegnes som klassiker (eller kultbok?) men, den passer best når en har roen til litt "mimre om gamledager".

      Slett
    2. Handlingen er fra lenge før jeg var født, så mimring, vet jeg ikke, hehe, men mente du kanskje mimring i forhold til egen ungdomstid?

      Slett
    3. hehehe... det kan du si, føler jeg litt sånn eldgammel om dagen så ja!! Jeg tenker mer på tiden før alt ble lov, før ingenting var flaut eller tabu eller blasfemisk, tiden da kvinnene måtte kvesse albuer for å bli hørt og hvor mødrene ristet på hodet av sine døtre som ville opp og frem.

      Slett
    4. Men da kan vi snakke om 60-og 70-tallet også, ja.. Brytningstiden.

      Slett