onsdag 15. september 2010

Fjellet kaller...

Mount Everest, Himmalaya ekspedisjon... ja da, vi er kjent med navnene og tror vi vet hva det dreier seg om. Eller, jeg trodde i alle fall at jeg hadde en viss forståelse. Vi husker vel alle våren 2009 da Jarle Trå måtte reddes ned, og vi dannet oss en mening om hva som kunne ha skjedd. Da Sondre, Frode og jeg for få helger siden var deltagere på WWV`s treff i Innerdalen, var vi så heldig å få med oss et foredrag om dette. Stein R. Grønnerøe fortalte på en fantastisk livlig måte om sitt syn på hva som skjedde de dagene. Han var en av dem som var med på å redde Jarle Trå ned.
Bokutgivelse var på gang, og vi bestilte boken, som i dag dumpet ned i postkassen vår.
Den er utgitt på Kolofon, og de skriver:
Det er viktig å komme opp, men viktigere å komme ned.
Fjellet kaller … er boken for deg som ønsker å ferdes trygt i de høye fjellene. Begrepet høye fjellene er ingen presis betegnelse da mange av de utfordringer man bør mestre for trygg ferdsel i høyden også er tilstede i lavere fjellområder. Elementene blir imidlertid mer direkte og dramatiske i det man passerer 5000 meter over havet, selv om man utmerket godt kan bli høydesyk på Galdhøpiggen. Dette er ingen teoribok, men en bok som henger all kunnskap opp i praktiske opplevelser på veien opp til 8844 moh. Veien dit er ikke enkel, men går via en rekke andre topper hvor boka setter erfaringene i system.

Selve høydepunktet er toppbestigningen av Mount Everest våren 2009, med den etterfølgende dramatiske redningsaksjonen av Jarle Trå. Denne boken hopper ikke over noe, men er en utilslørt beretning om vennskap, slit, fortielse, tvil og løgn slik jeg opplevde det. Boken går også kraftig i rette med de norske myndighetenes holdning til redningsaksjonen hvor de i praksis ville la Jarle dø … Boken gir også et direkte innblikk i hvordan den tabloide presse med Dagbladet i spissen kynisk utnyttet Trå-tilfellet i et spill for økte opplag.

For alle som ønsker å delta i, eller bare lære om trygg ferdsel i fjellet er dette boken som formidler praktiske erfaringer fra de utfordringer man møter før, under og ikke minst etter at man er hjemme. Det er kanskje der det høyeste fjellet ligger.
Dette er ingen nøytral bok, men et klart partsinnlegg slik jeg opplevde dramaet på Mount Everest. Mange vil bli støtt av det jeg skriver, enkelte vil kanskje føle seg injuriert. Jeg står for det jeg har skrevet.
Stein R. Grønnerøe (f. 1958) er offiser, næringslivsleder og fjellvandrer. Fjellvandringen begynt allerede på 60- tallet i de norske fjellene og foregår fortsatt. Som Krigsskoleutdannet offiser forlater man aldri rekkene og stiller når det kalles.
Næringslivsaktiviteten har foregått i snart 25 år i en rekke land og verdensdeler, men har gått fra å være heltidsaktivitet til å bli en mer perifer del av livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar