tirsdag 3. november 2009

Hanne Ørstavik på Landmark i kveld

Dette skriver forlaget hennes Oktober om henne: "Hanne Ørstavik er født i 1969 i Finnmark. Hun debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt til sammen åtte romaner. Hanne Ørstavik har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen og Doblougprisen. I 2007 fikk hun Aschehougprisen for hele forfatterskapet, og bøkene hennes er oversatt til mange språk. "
Jeg har tidligere lest "Presten" i 2004 og "Kallet" i 2006. Rimelig fornøyd med begge to. Hun skriver temmelig prosaisk, så man må lese rolig og med ettertanke for å få utbytte av det.
Årets bok "48 rue Defacqz" er ikke en bok som glir av seg selv. Tvillingene det handler om lever i en tidløs uvirkelighet, samtidig er noe virkelig, men hva og hvordan? Historien går som en svak tynn tråd gjennom boken, godt oppstykket av psykedeliske drømmer, og tilbakeblikk. Hun sper på med noen intime scener uten sammenheng, som blir mer porno enn noe annet, siden det ikke henger sammen. Temmelig ullent, og jeg gleder meg til å høre på forfatteren i kveld for å se om jeg ved å kjenne henne litt bedre også får bedre grep om boken.
Jeg gidder ikke late som boken ga meg noe, og jeg er sikkert ikke særlig littereær av meg når jeg gir den en 2`er...
Det var fullt på Landmark i går når Hanne Ørstavik skulle tale. Hun hadde skrevet et manus som hun leste opp fra, og det var ikke åpent for spørsmål. Litt i stil med boken synes jeg. Det hun sa ga ingen dyp innsikt i hvordan boken kan leses for at den skal gi mening. Hun bekreftet faktisk at den ikke har handling, men foregår på 1 minutt, mens de tre hovedpersonene står ved tegnebordet til Paul. Men for all del, hun har vakker stemme og det var "godt" å være der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar