tirsdag 3. februar 2009

Krig og fred og sånn....

Jeg er ikke spesielt interessert i andre verdenskrig, så det er pussig hvor mange av bøkene jeg har lest i det siste som har delvis handling fra denne. Vi har jo lærdommen fra skolen om hvordan krigen var, også har vi jo sett noen filmer, men å lese bøker hvor handlingen er en helt annen, men delvis finner sted i 2 verdenskrig fargelegger bildet litt etter litt.
Nå leser jeg Boktyven av Markus Zusak, og handlingen finner sted i Tyskland under krigen, men den handler ikke om krigen.
Gripende fortelling om 9-årige Liesel Meminger som får et nytt fosterhjem i Himmelgaten i Molching, en forstad til München. Hun blir nært knyttet til fosterfaren som spiller trekkspill og lærer henne å lese, jøden Max som skjules i kjelleren deres og nabogutten Rudy Steiner. Og så stjeler hun bøker. Med hjelp av bøkene klarer hun å motivere og inspirere både seg selv og de rundt henne fra 1939 frem til bomberegnet i 1943. Døden, som er historiens forteller og jeg-person, treffer Liesel første gang da broren hennes på 6 år dør etter et hosteanfall. Etter det blir det mange flere møter. Liesel skjønner raskt at Hitler har ordene i sin makt og bruker dem bevisst, de samme ordene som hun selv elsker, men også hater. Uten ordene ville ikke Hitler hatt makt, men da hadde ikke bøkene eksistert. 540 sider kan virke avskrekkende på barn og ungdom, men Markus Zusak varierer skrivestilen mellom Dødens fortellinger og den konkrete handlingen. I tillegg dukker det opp forklarende fotnoter midt inni teksten. Heftene om Overmannen og Ordristeren med Max' tekst og tegninger er også gjengitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar